Skocz do zawartości

Tiagra. Luz na klamkomanetce?

egzo23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem dziwną rzecz.
Duża dźwignia klamkomanetki prawej ma minimalny, milimetrowy luz w płaszczyźnie przód tył. Nie na osi obrotu do hamowania, a jakby w mechanizmie od biegów. I minimalnie jest bardziej wychylony w stosunku do małej.
Klamkomanetka działa perfekcyjnie. Zmienia, hamuje. Luz podczas jazdy niezauważalny. Na stojaku serwisowym dopiero to wyłapałem
Bać się? Czy raczej nie?
e196abdc6e43efa39a0dbac38522b84b.jpg&key=d82866422f58d8187fdc198fce9e39b7211d66ffdf3bdfeeaa4b884d4c9ed1b2

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chodzi wszystko tak jak należy to bym się nie obawiał. Czasem rzuć okiem czy luz się nie powiększa.
Uważam że każda każda klamkomanetka ma jakby "martwą strefę": chwila luzu i dopiero zrzuca bądź wrzuca bieg.

Opublikowano

Tylko ten luz nie jest jak się biegi zmienia. Tak jak piszę wyżej. W mechaniźmie biegowym, ale w płaszczyźnie hamowania.
Ciężko to opisać.

Opublikowano

Fakt. Przyznam że dalej nie rozumiem. Jedyne co mi jeszcze przychodzi na myśl to: sama zasada działania tego mechanizmu: parę zapadek i sprężynek. Może coś już powoli się "kończy". Czekamy. Może ktoś ogarnie temat i napisze coś ciekawego.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na pewno się nie kończy, bo ma raptem 1300km.
Będzie jeździł i obserwował. Podczas jazdy niezauważalne zupełnie.