dzordz Opublikowano 9 Lutego 2018 Opublikowano 9 Lutego 2018 Część poradników mówi koniecznie bez obuwia, a nawet bez skarpet, a część mówi koniecznie w obuwiu w którym jeździmy. Jak jest prawidłowo? Ustalmy to raz na zawsze !Może jakieś studio bikefiting'u się wypowie. Załóżmy czysto teoretycznie, że jeździmy w obuwiu, które ma 5cm podeszwy, wtedy pomiar powinien odbyć się w butach. Jeśli tych 5cm nie uwzględnimy w obliczeniach zwyczajnie siodełko będzie dalej za nisko. Załóżmy teraz, że ktoś kto obliczył metodę 109% uwzględnił w niej faktyczną wysokość podeszwy czyli jakieś m.w. 1 do 2 cm. I co teraz ? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Rozwiązanie jest proste. Zmierz bez butów i przymierz się do siodła. Będzie za nisko przymierz się w butach. Ot cała filozofia Ja osobiście mierzę bez obuwia i jak wychodzi za nisko robię drobne korekty.
dzordz Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Opublikowano 10 Lutego 2018 ...Ja osobiście mierzę bez obuwia i jak wychodzi za nisko robię drobne korekty...A ja mierze w butach i jak jest za wysoko robię korekty Czyli nadal babka na dwoje wróżyła Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Nie Wiem po co te dywagacje? Ustawianie wysokości siodełka bez uwzględniane wysokości buta jest nonsensem. Jedynie co może zastanawiać to sytuacja, w której ktoś ma buty o wyraźnej różnicy w wysokości,. Jednak taki błąd jest moim zdaniem do zaakceptowania.
dzordz Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Opublikowano 10 Lutego 2018 Nie Wiem po co te dywagacje? Ustawianie wysokości siodełka bez uwzględniane wysokości buta jest nonsensem. Jedynie co może zastanawiać to sytuacja, w której ktoś ma buty o wyraźnej różnicy w wysokości,. Jednak taki błąd jest moim zdaniem do zaakceptowania. Czyli mierzysz w butach ?Czy twierdzisz, że we wzorze na wysokość siodełka jest zawarta wysokość podeszwy? Ps. Szkoda, że nie można zrobić ankiety Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Red Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Opcje są dwie. Tyle ile rodzajów pedałów. W przypadku pedałów platformowych mierzenie w butach można sobie odpuścić. Stopa nie jest na stałe w jednym miejscu a buty na nogach możesz mieć różne. W przypadku pedałów zatrzaskowy, pomiar zdecydowanie w obuwiu. Jest to tyle sensowne że buty rowerowe masz jedne a stopa jest zawsze w tym samym miejscu i nie możesz jej przesunąć. Załóżmy czysto teoretycznie, że jeździmy w obuwiu, które ma 5cm podeszwy, wtedy pomiar powinien odbyć się w butach. Jeśli tych 5cm nie uwzględnimy w obliczeniach zwyczajnie siodełko będzie dalej za nisko Buty rowerowe na koturnach?
Franz Mauer Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Oczywiście, że tak. Metoda ta opiera się o wymiar długości wewnętrznej nogi mierzonej w butach, w których zwykle jeździ mierzący. Jak często jeździsz na rowerze na boso...?stąd uważam, że wszelkie dywagacje na temat braku butów to bezsens. Na dowód oglądnij kilka filmików z bike fitting na YT i policzyć ile i czy wogóle zdarza się dokonywanie ustawień roweru na boso... 😉
dzordz Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Opublikowano 10 Lutego 2018 Na dowód oglądnij kilka filmików z bike fitting na YT i policzyć ile i czy wogóle zdarza się dokonywanie ustawień roweru na boso... Np tutaj, akcja od 4.50 https://youtu.be/tW8Jmzb4CCo Chciałbym zaznaczyć że mój post nie ma na celu wywołania "wojny" jak i obrazy kogokolwiek.Zwyczajnie w Internecie są poradniki/filmy które mówią co innego - część mówi wyraźnie BEZ butów na boso a część KONIECZNIE w butach. Moim zdaniem pomiar powinien odbyć się w butach bo jest to dla mnie logiczne że względu właśnie na jazdę w butach ale może czegoś człowiek nie wie i stąd zwyczajnie pyta. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Franz Mauer Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Wydaje mi się, że wszystko zależy od wybranej metody ustawienia siodełka: Jest w czym wybierać 😉
bbc Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 Ale jakie to ma znaczenie czy przybliżoną wartość otrzymamy zaniżoną czy zawyżoną? I tak po wstępnym ustawieniu siodełka dokonujemy korekty (wszystko jedno czy w dół czy w górę). Przecież zależność wyrażona wzorami nie jest idealna dla wszystkich.
Gość Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Moim zdaniem jednak najprostszą i najszybszą metoda ustawienia siodła jest po prostu na nim usiąść z wyprostowaną nogą i z pięta na pedale ustawić odpowiednią wysokość. Matematyka matematyka a tyłek tyłkiem. Wzór jednak pod uwagę nie bierze upodobań człowieka. Tu faktycznie warto założyć but. Metod i rozwiązań jest tyle ilu rowerzystów, więc to temat rzeka Edytowane 10 Lutego 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 Metoda dokonywania ustawień siodełka wynika z potrzeb użytkownika. Jeśli ktoś po prostu nie chce mieć przypadkowych ustawień i czuć się względnie wygodnie to domowe sposoby przedstawione powyżej są wystarczające. Jeśli natomiast komuś zależy na maksymalnym wykorzystaniu swojego potencjału to najlepszym rozwiązaniem jest poddanie się pełnemu bike fittingowi lub przynajmniej siodełka i ustawienia bloków w butach.
Rekomendowane odpowiedzi