Skocz do zawartości

Ktora para lepsza?

Krysztalek78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pedaly slynne M520 i mam pytanie czy do tych pedalow lepsze będą buty shimano RP300 czy moze SHM 089? Podpowiem ze jezdze na szosowce takie trasy ok 30-70km. 

Dzieki za wszelkie opinie.

Opublikowano

SH - m089 to buty MTB, RP300 to buty szosowe. Wybieraj 😉

Pamiętaj, że do szosy, zresztą do niektórych odmian MTB też, im twardsze (sztywniejsze) buty tym lepiej. Zwiększa to wygodę i efektywność pedałowania. Zwracaj uwagę na tzw. Indeks sztywności. 

Oczywiście możesz kupić te do MTB, bo też w nich pojeździsz tylko będą cięższe i pewnie mniej sztywne. 

Opublikowano

Fakt. MTB bedą cieższe i miększe ale zstanawiam się nad trwałością całkowicie odsłoniętych bloków w RP300? Czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat? Czy może jest tak że tzw. oslona bloków w butach MTB to fikcja? 

Opublikowano

Przecież bloki wpinasz w zatrzask, więc czym się martwisz? Po drugie, na szosie raczej takie syfu jak w terenie nie złapie. Plusem butów MTB jest fakt, że można w nich swobodniej chodzić, bo w szosowych niszczy się bloki. 

Opublikowano

Zgadzam się. Może nie precyzyjnie się wypowiedzialem. Chodziło mi trwałość bloków w trakcie chodzenia. Ale zgadzam się ze na szosie nie ma takiego syfu. 

Dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Przede wszystkim, bloki MTB są metalowe. W systemie SPD konkretnie stalowe. Ich tempo zużywania samo w sobie jest znacznie mniejsze niż szosowych bloków z tworzywa. Zależnie od budowy protektora podeszwy blok wystaje mniej lub bardziej. Ale nadal znacznie mniej niż szosowy. Stąd tak, są o wiele bardziej wytrzymałe niż szosowe.

Opublikowano

Dziękuję za konkretna odpowiedź. Tak wiec skoro mam bloki stalowe a nie z tworzywa nie powinno być tragedii. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Fenthin wprowadził pewne zamieszanie, bo do swoich pedałów nie masz szans zamontowania typowych bloków szosowych. Które z butów byś nie wybrał to i tak musisz wsadzić bloki SPD lub kompatybilne z nimi. Jednak tak czy inaczej w przytoczonych przez siebie modelach butów w butach szosowych bloki szybciej mogą ulec zniszczeniu niż w MTB, ponieważ w MTB podeszwa ma większe wypuścili (protestów, etc). Przez to blok schowany jest głębiej w but. W szosowych jest niemalże całkowicie na wierzchu.

Jeśli to masz na myśli to lepsze są MTB.