mariuszm Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Hej Czy taki Peak jest dobrą propozycją w cenie do 4 tyś. zł ? Do amatorskiej jazdy po trasach XC i maratonów MTB. http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-29/accent/peak-29-nx-2017 Ma ktoś może z Was doświadczenie z hamulcami Accenta ? http://velo.pl/sites/default/files/styles/large/public/rowery/accent_bike_peak-nx.jpg?itok=51-xB_K0
Piwko Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Rama jak najbardziej ok super ma geometrię. Co do osprzętu według mnie lepszego nie potrzebujesz do wyżej wymienionych zastosowań przez Ciebie. Podsumowując do amatorskiej jazdy warto bo wziąść za te ponad 3.5 tyś Takie jest moje zdanie. Ja kiedy zaczynałem przygodę z rowerami wkopałem się w niezłe bagno. Już tłumaczę dlaczego wydałem ponad 7 tyś na 2 rowery które niedokonca mi odpowiadały. Sprzedawca mnie oczywiście źle naprowadził a wyczuł że nie za bardzo dobrze się znam to pocisnoł kit. Ale wkoncu udało mi się posprzedawac co nieco z tych niewypałów i sam sobie złożyłem rower do Enduro na ramię dartmoor Prima plus z osprzetem slx xt deore Teraz jestem wkoncu zadowolony Nie popełnij podobnego błędu Pozdrawiam
patafian Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Naped SRAM jest bezbłędny, sam na takim jeżdżę. Amor tez spoko. Jesteś pewny 1x11?
mariuszm Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Sprawdziłem przełożenia, z których obecnie korzystam na DDRach i w terenie, i wychodzi mi, że zębatki 42 to raczej nie użyję. Przełożenie 32x37 będzie najbardziej miękkie jakie byłoby mi potrzebne, np. pod warszawską Agrykolę wjeżdżam na 32x24. Raczej zastanawiam się czy te hamulce są ok, bo wolałbym wyhamować przed drzewem :-) Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka
patafian Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Niestety nie znam tych hamulców.
siumo Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Z racji tego że kupiłem ten rower to odkopie temat. Rower ok, ale nie polecam na nim jeździć po odebraniu ze sklepu. Wymaga rozebrania i odpowiedniego smarowania. Dolne lagi suche, gąbki suche. Pancerz przerzutki wytarł mi farbę i dziurę w półce koronie amortyzatora!, W rowerze za 4k dostajemy stery za 20zł na koronkach. Suche i zgrzytały po 30km. Z suportu wysuwa się plastikowa osłonka, kiepskie uszczelnienia. Po ok. 500km wymieniłem piastę tylną (accent race), duży luz na bembenku i zgrzyt straszny. Nawet nie zgłaszam na reklamacje, nie chce tego. Hamulce, (spowalniacze) w starym rowerze shimano M466 hamowało dużo dużo lepiej. Napęd 1x11 bardzo mi się podoba, ale zakres słaby. używam roweru na sporych leśnych górkach i założyłem na korbę zębatkę 30T, jednak na zjazdach można kręcić do 40km/h. napęd 34 x 11-50 byłby dla mnie perfekt Edytowane 20 Lipca 2018 przez SpiderMAN
Gość Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 30 minut temu, siumo napisał: Z racji tego że kupiłem ten rower to odkopie temat. Rower ok, ale nie polecam na nim jeździć po odebraniu ze sklepu. Wymaga rozebrania i odpowiedniego smarowania. Dolne lagi suche, gąbki suche. Pancerz przerzutki wytarł mi farbę i dziurę w półce amortyzatora!, W rowerze za 4k dostajemy stery za 20zł na koronkach. Suche i zgrzytały po 30km. Z suportu wysuwa się plastikowa osłonka, kiepskie uszczelnienia. Po ok. 500km wymieniłem piastę tylną (accent race), duży luz na bembenku i zgrzyt straszny. Nawet nie zgłaszam na reklamacje, nie chce tego. Hamulce, (spowalniacze) w starym rowerze shimano M466 hamowało dużo dużo lepiej. Napęd 1x11 bardzo mi się podoba, ale zakres słaby. używam roweru na sporych leśnych górkach i założyłem na korbę zębatkę 30T, jednak na zjazdach można kręcić do 40km/h. napęd 34 x 11-50 byłby dla mnie perfekt Też mam ten rower. zrobiłem na nim kolo 2 tyś km i nie miałem takich dziwnych przypadłości o których piszesz odnośnie smarowania. To że w amorku brakowało oleju to raczej trzeba raczej winić Rock Shox'a że wypuszcza takie buble. Ostatnio jak byliśmy na wyjeździe na Enduro Treils w bielsku, koledze przestał działać tłumik. Rozebraliśmy i okazało się że fabrycznie było tam wlane o 40 ml mniej oleju. Nie mieliśmy ze sobą odpowiedniego oleju żeby dolać, to zastąpiliśmy go olejem samochodowym :) Działał bardzo dobrze :) Hamulce to porażka, walczyłem z nimi przez jakiś czas aż wreszcie zmieniłem na m6000 i jest bajka. Dla moich potrzeb opony tez musiałem wymienić na 2.35 przód i 2.25 tył, 2.0 to dla mnie stanowczo za mało, z racji mojej wagi. Co do przełożeń to się zgadzam z tobą w 100% 32/11-42 to trochę za mało na strome długie podjazdy, potrafi to zamęczyć człowieka. kaseta 11-50 zrobiłaby robote :) Zmieniłem też mostek na krótszy, kierownik ze wzniosem i dodałem sztyce regulowaną. Rower jest teraz idealnie przystosowany do moich potrzeb :)
Franz Mauer Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 2 minuty temu, Kruup napisał: To że w amorku brakowało oleju to raczej trzeba raczej winić Rock Shox'a że wypuszcza takie buble Dodam,że nie tylko w Rock Shox. Ja już z doświadczeniem nauczyłem się,że nawet w mega drogim nowym ze sklepu rowerze zawsze warto zrobić przegląd amortyzacji zanim się na niego wsiądze. Miałem to i w kupionym w sklepie RS Reba i teraz w obu amorach FOX. Poza tym moze wpły na to mieć fakt,że zwykle po produkcji amory leżakują jakiś czas w magazynach i smarowanie traci właśicwości (może wysycha). 7 minut temu, Kruup napisał: Co do przełożeń to się zgadzam z tobą w 100% 32/11-42 to trochę za mało na strome długie podjazdy Zawsze można poprawić moc kopyta
Macieklis Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Po roku testowania accenta peak 29 nx z 2018r mogę powiedzieć że był to bardzo udany zakup. Rowerem jeżdżę w maratonach Mtb jak również na rodzinny wycieczki i jestem bardzo zadowolony. Napęd 1x11 jak dla mnie super. Fakt że czasem brakuje mocy na podjazdach ale jest to motywacja do silniejszej nogi
Rekomendowane odpowiedzi