Fritzowski Napisano 7 Luty 2018 Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 (edytowane) Cześć! Stoję przed wyborem kupna pierwszej w życiu szosy. Znalazłem dwa modele. Jeden z pełną tiagrą drugi z pełną ultegrą. Oba rowery z rocznika 2017. Czy jest duża róźnica pomiędzy obydwoma napędami? Rocznik 2017 Tylna przerzutka Shimano Ultegra, 11s Przednia przerzutka Shimano Ultegra, 11s Manetki Shimano Ultegra, 11s Hamulce Shimano ULTEGRA Kaseta Shimano Ultegra, 11s Korba Shimano Ultegra, 11s Koronki 50 | 34 oraz Rocznik 2017 Tylna przerzutka Shimano Tiagra, 10s Przednia przerzutka Shimano Tiagra, 10s Manetki Shimano Tiagra, 10s Hamulce Shimano Tiagra Kaseta Shimano CS-HG500-10 Korba Shimano Tiagra, 10s Koronki 50 | 34 Edytowane 7 Luty 2018 przez Fritzowski Odnośnik do komentarza
marcin.jka Napisano 7 Luty 2018 Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 a może warto znaleźć z pełną 105tką? Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 7 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 Oglądałem, kupuje rowery z "factory outlet" był z pełną 105tką ale już zdążyli mi go sprzątnąć spod nosa, i mam wybór z pełną tiagrą albo pełną ultegrą. Rowery sporo taniej Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 7 Luty 2018 Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 Jeśli cena ta sama to bierz ultegrę Chyba,że gorsza rama i koła. Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 7 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 Ten z ultegrą jest troszkę droższy. Z tiagrą kosztuje 3400 ale koła są shimano, Z ultegrą kosztuje 4500 ale koła już mavic Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 7 Luty 2018 Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 (edytowane) Ultegra jest lżejsza i sprawniejsza. Na początku nie poczujesz różnicy. Jeśli się rozkręcisz do tysięcy km rocznie, będzie to przydatne. Podobnie zadziałają koła z wyższej półki. Edytowane 7 Luty 2018 przez Andrzej Sawicki 1 Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 7 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Luty 2018 (edytowane) kupując szosę chcę wykluczyć auto z dojazdu do pracy. trekkingiem wychodzilo mi 45 minut ze srednią 20km/h a szosą mam nadzieje zbić chociaż z 10 minut, a i lubię długie wycieczki. Może ktoś jeszcze polecic jakieś firmy z rowerami endurance do 4k? 4500 troszkę dużo dla mnie, a nawet nie mogę rozłożyć tej płatności na raty. Jeszcze na stronie canyona skorzystam z ich kalkulatora doboru ramy, może się okaże że jednak większa rama. Edytowane 8 Luty 2018 przez Fritzowski Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 A błotniki wejdą? Jazda w deszczu a nawet po deszczu bez błotników to trochę lipa... Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 8 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 7 godzin temu, firefoks napisał: A błotniki wejdą? Jazda w deszczu a nawet po deszczu bez błotników to trochę lipa... Będę unikać deszczu Odnośnik do komentarza
marcin.jka Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 to sobie do roboty wiele nie pojeździsz, z doświadczenia wiem, że na dojazd do rower musi mieć błotniki i dlatego oprócz szosy mam starego trekkinga. 1 Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Nawet jak pojedziesz rano i będzie pogodnie to po 8 godzinach może padać deszcz. Ja mam do tego specjalny rower całoroczny z biegami w piaście Sram S7, błotnikami i dodatkowym chlapaczem z przodu. Parkuje w zamykanej rowerowni, więc nie straszne mi błoto pośniegowe 1 Odnośnik do komentarza
hanus Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Jeśli kupisz ultegre to i późniejsze koszty wymian będę nieco większe ;-) A skoro ma być to rower do śmigania do pracy może mieć to znaczenie :-P 1 Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 8 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 (edytowane) 5 godzin temu, marcin.jka napisał: to sobie do roboty wiele nie pojeździsz, z doświadczenia wiem, że na dojazd do rower musi mieć błotniki i dlatego oprócz szosy mam starego trekkinga. Obecnie mam trekingowy. Chciałbym go zatrzymać bo go lubię. Niestety do pracy kawałek mam, prawie 20km więc trekkingiem mi troszkę ciut za długo schodzi Kupując szosę chciałbym auto używać jedynie na weekend, poruszać się rowerem. Jeżdżę około 45 minut. Szosą myślę że wykręcał bym z 35 minut :D. Niestety nie mogę pozwolić sobie na dwa rowery. Ogólnie lubię jeździć na długie trasy, dlatego waham się przed kupnem czy to ma sens ;/ 4 godziny temu, firefoks napisał: Nawet jak pojedziesz rano i będzie pogodnie to po 8 godzinach może padać deszcz. Ja mam do tego specjalny rower całoroczny z biegami w piaście Sram S7, błotnikami i dodatkowym chlapaczem z przodu. Parkuje w zamykanej rowerowni, więc nie straszne mi błoto pośniegowe Raz wracałem po 22 z pracy i potężna burza mnie goniła, nigdy tak szybko nie wracałem 3 godziny temu, hanus napisał: Jeśli kupisz ultegre to i późniejsze koszty wymian będę nieco większe ;-) A skoro ma być to rower do śmigania do pracy może mieć to znaczenie :-P Rower do pracy i do długich tras/wycieczek Kusiła mnie myśl że miałbym mieć napęd z wyższej półki, ale nie umiałbym z jego potencjału skorzystać. W pełni tiagra mi wystarczy ------------------------- Ogólnie waham się nad kupnem szosy, moje skąpstwo mnie blokuje Edytowane 8 Luty 2018 przez Fritzowski Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Jeśli mówimy stricte o dojazdach, to taniej wyjdzie założenie cieńszych opon do tego trekkinga... A w zabawkę do poważnej jazdy moim zdaniem warto zainwestować. Tu powstaje pytanie, czy musisz zdecydować już. 1 Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 8 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 2 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał: Jeśli mówimy stricte o dojazdach, to taniej wyjdzie założenie cieńszych opon do tego trekkinga... A w zabawkę do poważnej jazdy moim zdaniem warto zainwestować. Tu powstaje pytanie, czy musisz zdecydować już. i sztywny widelec... Ale tu wychodzi mój problem z tym że, nie mam gdzie chować dwóch rowerów Odnośnik do komentarza
marcin.jka Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 dobrze pokombinujesz to się miejsce znajdzie. 1 Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 8 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Teraz, marcin.jka napisał: dobrze pokombinujesz to się miejsce znajdzie. łatwo mówić. Niestety tak jest jak trzeba dzielić miejsce z kimś jeszcze Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 8 Luty 2018 Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Tym bardziej wysoka półka, bo coś dostaniesz ze sprzedaży starego. Jednego się upewnij: że polubisz się z oponami 28 mm lub węższymi. To naprawdę inne wrażenia z jazdy po jakichkolwiek nierównościach. Odnośnik do komentarza
Fritzowski Napisano 8 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Luty 2018 Godzinę temu, Andrzej Sawicki napisał: Tym bardziej wysoka półka, bo coś dostaniesz ze sprzedaży starego. Jednego się upewnij: że polubisz się z oponami 28 mm lub węższymi. To naprawdę inne wrażenia z jazdy po jakichkolwiek nierównościach. Do weekendu mam czas się zastanowić postaram się pochwalić zakupem dziękuje wszystkim za tak liczne odpowiedzi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi