Skocz do zawartości

Przeskakukacy lancuch

Kkaaeell

Rekomendowane odpowiedzi

Kaseta 10 rzedowa

Smarujac dzisiaj lancuch i krecac  korba w tyl (na najmniejszej zebatce) lancuch probowal mi przeskoczyc na wyzsza zebatke( lancuch nie wskakuje na bieg wyzej) Probowalem to regulowac nawet zdjelem kasete i ja wyczyscilem ale dalej to samo. Na innych zebatkach nic takiego sie nie dzieje. Mozliwe ze najmniejsza zebatka jest juz do wymiany?

Franz Mauer

Jak kręcisz normalnie korbą do przodu to bieg normalnie wskakuje z najmniejszej zębatki na wyższą? (bo nie do końca rozumiem czego dotyczy zapis w nawiasie?).

Jak krece do przdodu to wszystko dziala dobrze a kiedy krece do tylu to z najmniejszej zebatki chce wskoczyc na zebatke wyzej. Krecilem srubami prsy przezutce i manetce

A z przodu jaka jest wrzucona zebatka, największa? Jak najmniejsza to może się tak dziać z powodu przekosu łańcucha, a jak masz napęd 1x10 to też może tak się dziac. Nie przejmował bym się tym dopóki łańcuch nie będzie przeskakiwał podczas normalnego kręcenia. Ewentualnie sprawdź jeszcze czy się łańcuch nie wyciągnął, może jest już za luźny.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

z przodu mam korbe 3 rzedowa i ustawiona na najwiekszym blacie. Przykladalem przymiar i wszystko w porzadku. Zobacze jutro "w trasie" czy cos sie bedzie dzialo

Franz Mauer
9 godzin temu, Kkaaeell napisał:

Jak krece do przdodu to wszystko dziala dobrze a kiedy krece do tylu to z najmniejszej zebatki chce wskoczyc na zebatke wyzej. Krecilem srubami prsy przezutce i manetce

W takim razie sprawdź czy kółka przerzutki są w jednej linii z najmniejszą zębatką. Jeśli nie to delikatnie wyreguluj śrubą skrajengo wychylenia małej zębatki.