ahaja Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Noszę się z zamiarem wymiany trybów w swojej korbie M590 gdzie mam 22T i 32T na odpowiednio większe też od deore lub alivio. Jednak nie jestem pewien czy większy zębatki nie będą mi przycierać o wózek i czy on sam będzie działać poprawnie. Stąd prośba: jeśli ktoś posiada 26T i/lub 36T czy mógłbym prosić o zmierzenie ich średnicy ? Będę wdzięczny za pomoc.
Franz Mauer Opublikowano 4 Lutego 2018 Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Po co Ci mierzenie średnicy zębatek? Sprawdź w internecie parametry Twojej przerzutki a będziesz wiedział czy ogarnie max zębatkę.Jak do swojej korby Deore masz też przerzutke Deore to nie sądzę, żebyś miał problem z ocieraniem. Musisz tylko odpowiednio ustawić prowadnik nad największą zębatka (ok 1-3 mm) i wyregulować przerzutke. Edytowane 4 Lutego 2018 przez Franz Mauer
ahaja Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Opublikowano 4 Lutego 2018 Moja największa zębatka ma 44T. Chcę wymienić średnią i małą na większe niż są, czyli rozpiętość się wtedy zmniejszy. Jednak jak napisałem zastanawia mnie to czy wózek schodząc z dużego blatu 44T nie będzie haczył o tą większą średnią 36T. Dlatego chciałbym wiedzieć jaka jest średnica bo wtedy sobie to sprawdzę porównując do tej którą mam czyli 32T.
Gość Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 Nic nie będzie ocierać, wózek przedniej przerzutki ustawia się do największej zębatki
Franz Mauer Opublikowano 16 Lutego 2018 Opublikowano 16 Lutego 2018 @ahaja jeśli przerzutka jest w stanie ogarnąć 44T to bez problemu ogarnie i 36T, a jeśli będzie zachowana różnica między sąsiednimi zębatkami nie przekraczająca 14 zębów to powinno działać to bardzo płynnie. Tak przynajmniej zapewnia Shimano Ze stopniowaniem korby jest podobnie jak ze stopniowniem kasety - im mniejsza róznica między zębami tym zmiany biegów następują płynniej. Jednak w praktyce stosuje się większe rozpietości między zębatkami korby,bo chodzi o uzyskanie możliwie jak najszerszego zakresu przełożeń. Zbyt mała róznica między ilością zębów "upośledza" trochę napęd i czasami jest bezsensowna.
ahaja Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Opublikowano 16 Lutego 2018 Dziękuję za objaśnienia. Jeśli/jak przetestuję to dam znać jak się to spisuje.
WitoGda Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) A ja się naciąłem przy zmianie przerzutki przedniej z Altusa M310 na Deore M530 A. miałem za mały blat największy 42T (do 530 musi być 44 lub 48) i wymagana jest minimalna różnica pomiędzy średnim a dużym 12T (miałem na korbie średni 32T) Skończyło się na wymianie i przerzutki i korby ;-) B. Mało tego prowadnik jest cholernie nisko i brakuje mu na najmniejszym blacie z 3 mm do widelca Edytowane 17 Lutego 2018 przez WitoGda
Rekomendowane odpowiedzi