Skocz do zawartości

Zębatki 26T i 36T alivio/deore

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Noszę się z zamiarem wymiany trybów w swojej korbie M590 gdzie mam 22T i 32T na odpowiednio większe też od deore lub alivio. Jednak nie jestem pewien czy większy zębatki nie będą mi przycierać o wózek i czy on sam będzie działać poprawnie.

Stąd prośba: jeśli ktoś posiada 26T i/lub 36T czy mógłbym prosić o zmierzenie ich średnicy ?

Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Po co Ci mierzenie średnicy zębatek? Sprawdź w internecie parametry Twojej przerzutki a będziesz wiedział czy ogarnie max zębatkę.Jak do swojej korby Deore masz też przerzutke Deore to nie sądzę, żebyś miał problem z ocieraniem. Musisz tylko odpowiednio ustawić prowadnik nad największą zębatka (ok 1-3 mm) i wyregulować przerzutke. 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Moja największa zębatka ma 44T. Chcę wymienić średnią i małą na większe niż są, czyli rozpiętość się wtedy zmniejszy.

Jednak jak napisałem zastanawia mnie to czy wózek schodząc z dużego blatu 44T nie będzie haczył o tą większą średnią 36T. Dlatego chciałbym wiedzieć jaka jest średnica bo wtedy sobie to sprawdzę porównując do tej którą mam czyli 32T.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nic nie będzie ocierać, wózek przedniej przerzutki ustawia się do największej zębatki

Opublikowano

@ahaja jeśli przerzutka jest w stanie ogarnąć 44T to bez problemu ogarnie i 36T, a jeśli będzie zachowana różnica między sąsiednimi zębatkami nie przekraczająca 14 zębów to powinno działać to bardzo płynnie. Tak przynajmniej zapewnia Shimano :)

Ze stopniowaniem korby jest podobnie jak ze stopniowniem kasety - im mniejsza róznica między zębami tym zmiany biegów następują płynniej. Jednak w praktyce stosuje się większe rozpietości między zębatkami korby,bo chodzi o uzyskanie możliwie jak najszerszego zakresu przełożeń. Zbyt mała róznica między ilością zębów "upośledza" trochę napęd i czasami jest bezsensowna.

Opublikowano

Dziękuję za objaśnienia. Jeśli/jak przetestuję to dam znać jak się to spisuje.

Opublikowano (edytowane)

A ja się naciąłem przy zmianie przerzutki przedniej z Altusa M310 na Deore M530

A. miałem za mały blat największy 42T (do 530 musi być 44 lub 48) i wymagana jest minimalna różnica pomiędzy średnim a dużym 12T (miałem na korbie średni 32T)

Skończyło się na wymianie i przerzutki i korby ;-)

B. Mało tego prowadnik jest cholernie nisko i brakuje mu na najmniejszym blacie z 3 mm do widelca

Edytowane przez WitoGda