Skocz do zawartości

Accent Furious - custom gravel [Zalas]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale ta rama jest pod sztywny widelec, amortyzator skopie ci geometrię, 

Opublikowano (edytowane)

serio serio? co masz na mysli? amortyzator moze uszkodzic rame, czy to kwestia tylko wagi i dynamiki? widzialem na YT ramy gravelowe z zalozonymi amortyzatorami z malym skokiem i nigdy nikt nic nie mowil o geometrii?, masz jakies zrodla zeby poczytac?

Edytowane przez mietegg
Opublikowano

Czysta logika - długość od osi koła do szczytu korony w widelcu amortyzowanym jest zawsze większa od sztywnego, bo amor musi mieć gdzie pracować, a koło schować. W sztywnym masz mały luz, tyle, żeby ewentualnie błotnik wszedł i koniec. 

Weź rolkę taśmy do kartonów (albo cokolwiek wysokości 4-6cm), postaw na tym przednie koło i usiądź na rower. Zobaczysz na sucho jak zmieni ci się geometria :) Zmiana na amor da podobny efekt - główka ramy pójdzie w górę.

Opublikowano

No jasna sprawa, chodzilo mi o uszkodzenie ramy przez amortyzaor. Chciałem uzyskac wygodny rower miejsko, asfaltowo, szutrowy, z mozliwoscia konwersji w przyszlosci do sztywnego widelca na kolo 28''. Robie trasy po 30-50km standardowo okazjonalnie dłuższe.  4-6 cm wyzej kierownica troche wymusza bardziej pionowa pozycje, ktora ewentualnie moge regulowac wysokoscia siodelka, iloscia podkladek, typem mostka (zakladam prosta kierownice).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.07.2019 o 00:30, mietegg napisał:

serio serio? co masz na mysli? amortyzator moze uszkodzic rame, czy to kwestia tylko wagi i dynamiki? widzialem na YT ramy gravelowe z zalozonymi amortyzatorami z malym skokiem i nigdy nikt nic nie mowil o geometrii?, masz jakies zrodla zeby poczytac?

W dniu 7.07.2019 o 09:03, Eddek napisał:

Czysta logika - długość od osi koła do szczytu korony w widelcu amortyzowanym jest zawsze większa od sztywnego, bo amor musi mieć gdzie pracować, a koło schować. W sztywnym masz mały luz, tyle, żeby ewentualnie błotnik wszedł i koniec. 

Weź rolkę taśmy do kartonów (albo cokolwiek wysokości 4-6cm), postaw na tym przednie koło i usiądź na rower. Zobaczysz na sucho jak zmieni ci się geometria :) Zmiana na amor da podobny efekt - główka ramy pójdzie w górę.

Ciekawy patent z tą rolką  taśmy. 

W dniu 7.07.2019 o 11:51, mietegg napisał:

No jasna sprawa, chodzilo mi o uszkodzenie ramy przez amortyzaor. Chciałem uzyskac wygodny rower miejsko, asfaltowo, szutrowy, z mozliwoscia konwersji w przyszlosci do sztywnego widelca na kolo 28''. Robie trasy po 30-50km standardowo okazjonalnie dłuższe.  4-6 cm wyzej kierownica troche wymusza bardziej pionowa pozycje, ktora ewentualnie moge regulowac wysokoscia siodelka, iloscia podkladek, typem mostka (zakladam prosta kierownice).

Z kolegą @mietegg dużo rozmawialiśmy na PW i wybiłem mu amor z głowy, jednak nie jest pierwszą osobą która do mnie pisze w sprawie amortyzatora do tej ramy, dla tego wyjaśnie na szybko tu i teraz o co chodzi żeby nie pisać tego samego po sto razy.

Amortyzator w ramie accent furious:
Najważniejszym parametrem przy dobieraniu amora nie jest skok etc a wymiar który nazywa się A2C i nie wiedzieć czemu większość producentów go nie podaje...
A2C to wysokość widelca/amora od osi do korony.
W przypadku accenta furiousa wymiar A2C wynosi 400mm i tego wymiaru powinno się sztywno trzymać, każdy odchył od oryginalnego wymiaru wnosi większe lub mniejsze zmiany w prowadzeniu roweru. I o ile nie ma problemu żeby do Furiousa wpakować widelec od CX-One który ma 405mm wysokości lub kupić jakieś stery co mają dolne łożysko grubsze o 2-3mm to zmniana widelca na amortyzator niesie za sobą duże konsekwencje, gdyż a2c w amortyzatorach o małym skoku wynosi zazwyczaj około 450mm a to już duża zmiana. Osobiście chyba najniższy jaki udało mi się znaleźć to było 435mm ale nie pamiętam już modelu bo i tak wprowadzał za duże zmiany. Ale gdyby jednak ktoś się uparł to opiszę też co się stanie lub może się stać po wstawieniu amora do tej ramy.
1. Drastyczna zmiana geometrii - geometria, te drobne cyferki które mówią nam jak rower jeździ i zmiana w tych cyferkach może zmienić fajny rower w kupe. Zmienia nam się kąt główki i wysokość supportu. I o ile przy zmianie na amora było by fajnie z górki w terenie to jazda po płaskim i na podjazdach była by męczarnią, rower by myszkował, niemiło się prowadził zwłaszcza przy większej prędkości, był by bardzo wrażliwy na każde muśnięcie kierownicy, stracił by sporo na stabilności. Zmienia nam sie wtedy też kąt podsiodłówki i im wyżej wysuwamy sztyce tym bardziej oddalamy się od supportu (można przesunąć siodełko na prętach w przód ale efekt opisany wyżej jest raczej nie pożądany).

2. Wytrzymałość ramy - rama została zaprojektowana tak a nie inaczej i ma taką wytrzymałość a nie inną. Wkładając wyższy widelec i zmieniając kąty zmieniają się również przeciążenia które rozkładają się na ramie, a najbardziej w ramie obrywa wtedy główka. Cięższa osoba lub osoba która ostro jeździ, albo oba na raz, może w bardzo szybkim tempie te głowkę urwać, pęknąć, generalnie rozwalić. A wtedy do zakupu będziemy mieli nie tylko nową ramę i zęby. A jak ktoś nie jeździ "ciężko" to na ciula mu amoryzator...

3. Kwestie wygody - zmieniając na amor podnosimy kokpit do góry, i niby accentowi można ustawić mostek bardzo nisko i można jeszcze dać go na minusie ale jak ktoś już tak jeździ i mu wygodnie to może być to efekt nie pożądany. 

Uważam osobiście że max co można by wpakować do tego roweru to coś co ma wysokość max a2c 410mm dalej to już jest przegięcie. Mi się osobiście nie udało znaleźć tak niskiego amortyzatora do którego zmieszczę koło 700c/28". Ratunkiem może się okazać gravelowe lefty od canondale bo wyglądają na dość niskie, jednak informacji o ich wysokości nie udało mi się znaleźć a do tego nie można ich kupić oddzielnie. Trzeba by było kupić cały rower i wypruć z niego amortyzator a to się mija z celem... używki raczej nie dorwiemy chyba że liczymy na cud że ktoś połamał ramę albo cos...

Jak ktoś szuka fajnego niedrogiego gravela to bardzo polecam accenta furiousa.
Jak ktoś szuka fajnego gravela z amorem, crossówki, hybrydy czy innego tałatajstwa to bardzo odradzam accenta furiousa.

Szybkie przestudiowanie tematu lefty.
Lefty Oliver Carbon PBR.
A2C dalej nie udało mi się poznać.
Cena to około $1400 więc drogo w uj i jeszcze wysyłka do PL.
Do ceny dochodzi wymiana sterówki na tapered za $170 (oryginalnie siedzi sterówka 1 1/2")
Do tego trzeba dokupić specjalną piastę i zapleść na niej nowe koło.
Biznes nie opłacalny, drogi, lepiej kupić inny rower lub zmienić obecny. Tym bardziej, że nadal nie wiadomo czy lefty się wpasuje.

P.s. jeżeli ma ktoś jakieś info o turbo niskim amortyzatorze pod koło 650b lub 700c to chętnie posłucham :)

Edytowane przez Zalas
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że Moots robi gravela z amorem. Baxter się nazywa.

Baxter-Stanley-01-1200x800.jpg

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
6 godzin temu, Fimala napisał:

Wiem, że Moots robi gravela z amorem. Baxter się nazywa.

Baxter-Stanley-01-1200x800.jpg

Canondale, Marin chyba i wiele innych firm. Są nawet gravele z pełną amortyzacją. Ja nie szukam gravela z amorem, cieszę się swoim. Ewentualnie szukam samego amora ale też mi się nie śpieszy. Po prostu dostaję sporo wiadomości o tym że ludzie chcą do tego setu pchać amor więc wyjaśniłem na zapas co i jak. A to nie temat na przerzucanie się jaka firma robi jakie rowery więc uważam twój post za zbędny.

22 godziny temu, nctrns napisał:

Jedyne co mi przyszło do głowy ;)

https://www.laufcycling.com/product/lauf-grit

Widziałem to. Jednak jest to konstrukcja nie sprawdzona to raz, dwa to dalej nie wiadomo nic o a2c, trzy to zabójcza cena, cztery dostępność lub sprowadzenie do PL.

Znalazłem amora który ma 424mm a2c. Jak by pokombinować albo i bez większych kombinacji to może by się wpasował. Ale nadal zabójcza cena i dostępność w PL

https://mrpbike.com/products/baxter?variant=12922777731114

Opublikowano

Jest a2c podane na stronie którą zalinkowałem.
9c1cdd349dd5af346ccd54ea647f894a.jpg

Tapatalk'd

Opublikowano
7 minut temu, nctrns napisał:

Jest a2c podane na stronie którą zalinkowałem.
9c1cdd349dd5af346ccd54ea647f894a.jpg

Tapatalk'd

A jest, faktycznie. Ślepota w młodym wieku mnie chyba dopada...

Jeszcze jest FOX AX o a2c 427mm 
Czytałem o nim dobre opinie aczkolwiek dopiero teraz dkokopałem się do a2c. Ale cena jak to na foxa... bardzo by mnie piekła cebula gdybym to kupił 

https://www.bikeradar.com/reviews/components/forks/suspension-forks/fox-ax-gravel-suspension-fork-first-ride-review/?image=7&type=gallery&gallery=1&embedded_slideshow=1

Opublikowano

@Zalas pytanie odnośnie mocowania bagażnika 

Jak bagażnik jest zamocowany w przy tylnej osi ???

Chcę złożyć sobie Gravela z możliwością montażu bagażnika (na fotelik dla dziecka lub sakwy )

zastanawiam się nad Furious lub Octane One Gridd

A zdjęcia ram ze strony Accenta słabo pokazują to miejsce (jakaś dziurka jest ale czy to pod to ?? )

Opublikowano

Są otwory nad osią, przykręca się na śrubach M5 bodajże.

• 3 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, ja również złożyłem rower z prostą kierownicą na ramie Accent Furious. Przejechane ma już około 5000km i jestem z niego bardzo zadowolony. Używany do codziennych dojazdów w mieście i dłuższych wycieczek w weekend. Pomimo dosyć wąskich opon jeździłem całą zimę bez problemu.

Rama rozmiar M
Mostek 90mm +7
Kierownica prosta 640mm

Napęd Shimano M5100
Hamulce M6100 z tarczami RT-76
Koła Alexrims MD25 (25mm szerokości wew.) na piastach Novatec
Opony Maxxis Ramber 45c z mlekiem Trezado
Torba JackPack Żwirek 2.0

IMG_20230417_123951.jpg IMG_20230504_153631.jpg IMG_20230505_231926_456.jpg Pluski rower.jpg IMG_20221120_203835_930.jpg IMG_20221120_031416_264.jpg IMG_20221120_031416_164.jpg IMG_20220821_225913_304.jpg

Edytowane przez andrut
  • Lubię to! 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć i czołem forumowicze. Dawno mnie tu nie było. Zaktualizowałem opis gravela w pierwszym poście, w sumie nie ma jakiś spektakularnych zmian, głównie to nowy napęd a raczej jego części eksploatacyjne położone z końcem zeszłego sezonu, opony i hamulce :)

Swoją drogą prawdopodobnie będę sprzedawał Accenta na części (bo parę gratów se zostawię) ;) Gdyby ktoś był czymś zainteresowany to zapraszam na PW.
Rower nadal dobrze nosi tak jak nosił na początku jednak z czasem chcę już coś innego :P 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.03.2024 o 17:12, Zalas napisał:

Cześć i czołem forumowicze. Dawno mnie tu nie było. Zaktualizowałem opis gravela w pierwszym poście, w sumie nie ma jakiś spektakularnych zmian, głównie to nowy napęd a raczej jego części eksploatacyjne położone z końcem zeszłego sezonu, opony i hamulce :)

Swoją drogą prawdopodobnie będę sprzedawał Accenta na części (bo parę gratów se zostawię) ;) Gdyby ktoś był czymś zainteresowany to zapraszam na PW.
Rower nadal dobrze nosi tak jak nosił na początku jednak z czasem chcę już coś innego :P 

No i to koniec 6 letniej przygody z gravelem...
Jakieś 15-20tyś km razem nabite przez ten czas.
Kupa wspomnień, kupa kilometrów, kupa miejsc :D
Rowerek już rozebrany i frame set cieszy nowego właściciela, a u mnie na jego miejsce zawitało coś nowego niegravelowego :) także dalszych postępów w tym projekcie raczej na pewno już nie będzie, ale w razie jakiś pytań można śmiało bo poznałem ten rower na wylot :) 

435137958_829428649008691_1125655415044944170_n.jpg

Edytowane przez Zalas
  • Lubię to! 1