Zalas Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Witam. Przedstawiam wam moją nową maszynkę crossowo / gravelową. Budowana własnymi rękami od podstaw. Rowerek ma służyć do włóczenia się po małych drogach i bezdrożach, zabierać mnie w ciekawe miejsca oraz nabijać kilometry z uśmiechem na ustach. Większość części adoptowana z mojego poprzedniego rowerku, set rama + wideł zakupiona nowa Zdecydowałem się na Furiousa ponieważ po paru miesiącach przeglądania ram crossowych, gravelowych, przełajowych itp najbardziej pasował mi geometrią i możliwością adoptowania części ze starego rowerku oraz nie boli mnie po nim kieszeń... tak bardzo Postanowiłem również rower poskładać a nie kupić w całości ponieważ lubię to robić, i to jest główny powód, większość swoich rowerów składam sam . Podziękowania należą się @Nemrod za wskazanie sklepu gdzie mogłem na secie zaoszczędzić trochę grosza oraz @Puncu (jak zwykle) za wsparcie sprzętowe oraz pomoc w wyborach i rozkminach Lecimy z opisem: Rama: Accent Furious (roz.L alu.6061 T6) Widelec: Accent Furious carbon disc (tapered, sterówka alu) Kierownica: Merida Comp 580mm -> Kellys Expert 640mm Barendy: plastik no name -> rogi Mostek: Merida 100mm Gripy: Pro Grip Stery: Accent HI-S02 (zintegrowane) Siodełko: Merida Cross Sztyca: Accent SP-408 (30,9x400mm) Zacisk: BBB (chyba) -> Dartmoor ring -> no name czarny (34,9) Korba: Shimano FC-T551 175mm Support: Shimano SM-BB51 Zębatki: Shimano 26T x 36T -> Shimano Deore 22T x 36T Rockring: Blackspire DS-1 -> brak Łańcuch: Accent 8s -> KMC x9.73 -> Sram PC951 9s Pedały: Bop can-can -> Vp-X82 -> Shimano M530 -> Dartmoor Stream Pro Przerzutka przód: Shimano Deore 2s -> Shimano SIS 3s Przerzutka tył: Shimano Alivio 8s -> Sram x7 SS 8s Manetka P: Shimano Alivio 3s Manetka T: Shimano Alivio 8s -> Sram x7 8s -> Sram x4 Kaseta: Shimano CS-HG30 8s 11-32z -> Sram PG830 8s 11-32z Piasty: Alloy Disc QR Obręcze: Alexrims 28" Opony: Maxxis Detonator 700cX32c -> Panaracer Comet HardPack 700x38c -> Schwalbe Smart Sam 700x40c Dętki: Decathlon 28" Hamulce: Tektro draco -> Shimano Deore M615 Zaciski hamulcowe: TRP Spyre-C Klamki hamulcowe: Accent Tarcze: Tektro 160mm -> Avid G2Cs -> Shimano Deore XT RT-86 Ice-Tech Waga: 12,2 kg Akcesoria: Lampa przód: Prox Dual Power 2xCree XML T6 + B'TWIN Vioo 500 Lampa tył: no name (ale mocna ) + B'TWIN Vioo 500 Licznik: Sigma 509 Nawigacja: Garmin Edge Touring Dodatkowy uchwyt na koszyk: B'twin Bagażnik: Topeak SUPER TOURIST DX (DISC) Sakwa: Sport Arsenal art.508 Sakwa na ramę: veow! (czy jakoś tak) Rogi: Tranz X JD-861A Odpowiadam również na pytanie które na pewno padnie czyli "Dlaczego prosta kiera a nie baranek?" Odp: Bo tak chcę Nie specjalnie lubię baranki, a to rower do włóczenia się ze sportowym zacięciem. Ma być przede wszystkim wygodny i łykać kilometry jak ćpun tabletki . Edytowane 23 Kwietnia 2024 przez Zalas 5
Nemrod Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 No Accent robi naprawdę ładne ramy i cenni się rozsądnie. Fajnie wyszło.
Puncu Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 @Zalas, miałeś przygód z tą ramą Nie obraź się ale chce się podzielić Twoją "radością" po odpakowaniu ramy. Zamówił L'ke i nie mógł się doczekać. Przyszła M'ka
Zalas Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Opublikowano 4 Lutego 2018 @Puncu mała przygoda ale sklep zachował się bardzo profesjonalnie i wymienił towar bardzo szybko
egzo23 Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Teraz tylko zakładać baranek i hydrauliczne łapy Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Zalas Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Opublikowano 5 Lutego 2018 7 godzin temu, egzo23 napisał: Teraz tylko zakładać baranek i hydrauliczne łapy A pierwszy post czytał?
egzo23 Opublikowano 5 Lutego 2018 Opublikowano 5 Lutego 2018 Czytał czytał Ja. Bym tak zrobił. Co nie zmienia faktu, że fajnie wyszło Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka 1
Michulo Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 A ile zostało miejsca nad górną rurą przy przekroku 83 cm i ramie L?
Zalas Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Opublikowano 26 Lutego 2018 Dnia 13.02.2018 o 20:42, Michulo napisał: A ile zostało miejsca nad górną rurą przy przekroku 83 cm i ramie L? Sorry, że dopiero teraz odpisuję... Miałem już kiedyś ci zmierzyć ale zapomniałem Wysokość górnej rury od ziemi to 80cm mierzone na wysokości osi supportu. 1
_r0adie Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Rowerek wygląda kozacko Nowoczesny, a jednocześnie stonowany design - to jest to. Dlaczego nie zdecydowałeś się na kierownicę typu baranek? Przyzwyczajenia z MTB?
Michulo Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Dzięki za odpowiedź.Więc przy L wyjdzie dla mnie niemal na zero.Kiepsko Jedno pytanko jeszcze: Co to za model przerzutki przedniej? Chodzi mi dokładnie o kąty które obsługuje.Bezproblemowo działa,regulacja nie była utrudniona?
Puncu Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Co to za model przerzutki przedniej? Chodzi mi dokładnie o kąty które obsługuje.Bezproblemowo działa,regulacja nie była utrudniona?To może ja odpowiem. Przerzutka to Shimano FD-T611 Down Swing 2
Michulo Opublikowano 2 Marca 2018 Opublikowano 2 Marca 2018 Czyli kąty 63-66.Ciekawe czy moja z kątami 66-69 da się bezproblemowo ustawić.
Zalas Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Opublikowano 2 Marca 2018 11 godzin temu, _r0adie napisał: Dlaczego nie zdecydowałeś się na kierownicę typu baranek? Przyzwyczajenia z MTB? Dnia 3.02.2018 o 20:20, Zalas napisał: Odpowiadam również na pytanie które na pewno padnie czyli "Dlaczego prosta kiera a nie baranek?" Odp: Bo tak chcę Nie specjalnie lubię baranki, a to rower do włóczenia się ze sportowym zacięciem. Ma być przede wszystkim wygodny i łykać kilometry jak ćpun tabletki . Polecam czytać opisy Baranek jest dla mnie niewygodny
_r0adie Opublikowano 3 Marca 2018 Opublikowano 3 Marca 2018 28 minut temu, Zalas napisał: Polecam czytać opisy Baranek jest dla mnie niewygodny A teraz widzę, nie spodziewałem się, że po nudnej rozpisce osprzętu będzie jakaś kontynuacja interesującej części wypowiedzi
Zalas Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Opublikowano 3 Marca 2018 11 godzin temu, _r0adie napisał: A teraz widzę, nie spodziewałem się, że po nudnej rozpisce osprzętu będzie jakaś kontynuacja interesującej części wypowiedzi A ja mam właśnie odwrotnie Najpierw czytam rozpiskę a potem resztę wypowiedzi A jednak znalazło się tam podsumowanie osprzęty
Zalas Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Opublikowano 7 Marca 2018 Rower zważony Waga 12,2kg. Myślę, że to bardzo fajna waga jak na taki sprzęt, który służy mi głównie na wycieczki
Gość Opublikowano 7 Marca 2018 Opublikowano 7 Marca 2018 Dnia 3.02.2018 o 20:20, Zalas napisał: Nie specjalnie lubię baranki, a to rower do włóczenia się ze sportowym zacięciem. To jeszcze ja pomarudzę na brak baraniny. Baranek jak najbardziej pasuje do sportowego zacięcia. A i włóczyć się pozwoli. Wyglądałby tu idealnie. Ale i tak rower robi wrażenie. Gratuluję.
Zalas Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Opublikowano 8 Marca 2018 7 godzin temu, Łabędź napisał: To jeszcze ja pomarudzę na brak baraniny. Baranek jak najbardziej pasuje do sportowego zacięcia. A i włóczyć się pozwoli. Wyglądałby tu idealnie. Jeszcze pozostaje ta kwestia do przeskoczenia Dnia 3.02.2018 o 20:20, Zalas napisał: "Dlaczego prosta kiera a nie baranek?" Odp: Bo tak chcę Nie specjalnie lubię baranki 7 godzin temu, Łabędź napisał: Ale i tak rower robi wrażenie. Gratuluję. A dziękuję, dziękuję
Zalas Opublikowano 11 Marca 2018 Autor Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Zmiany, zmiany i zmiany Wpadł czarny zacisk (no name) bo złoty mi szpecił ale niestety nie jest on uwieczniony na zdjęciach aktualnie. Najbiedniejsza część która mnie najbardziej bolała również poszła na wymianę a mianowicie przerzutka i manetka tył (Sram x7) już po testach Działa zaje..fajne Oczywiście zakupiona od @Puncu bo po cholerę chodzić i kupować do sklepu skoro @Puncu ma wszystko w mieszkaniu Zmienił się też łańcuch na KMC 9 rzędów bo 8 lubiła przytrzeć mi wózek przerzutki z przodu a 9 ma lepszą kulturę pracy no i miałem go w domu Wjechały też oponki (Panaracer Comet HardPack 700x38c) oczywiście znowu od @Puncu bo po co kupować od kogoś innego . Co prawda ta transakcja jeszcze jest nie opłacona ale taka będzie bo jeździ mi się na nich dużo lepiej i LŻEJ (!) niż na detonatorach które w porównaniu do tych do asfaltu kleiły się jak guma do żucia... A na Panaracerach rower wygląda kotnie A tak poza tym, to coś czuję, że @Puncu może strzelić focha i tupnąć nóżką jak się dowie, że poszedłem kupić jakąś część do sklepu albo nie daj Boże do innego kolegi Anegdotka z dzisiaj dzięki której wpadły Panaracery. Przyjechałem do @Puncu siedzimy sobie, śmiechy hehełki. Dobra idziemy na rower, wychodzimy, jedziemy... minęło 20 metrów i wracamy bo złapałem kapcia Przy łataniu dętki @Puncu zaproponował od razu wymianę gum Edytowane 11 Marca 2018 przez Zalas
Zalas Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Oponki panaracera wjechały już na stałe na pokład. Drogą przypadku nabyłem też pedały VP-X82 (SPD/Platforma), które wyglądały na stan mocno słaby a okazuje się, że są w całkiem niezłym stanie. Tak więc pożyczyłem od @Puncu (jak zwykle) jedne z jego butów i testuję to rozwiązanie. Chyba przy nim zostanę
Zalas Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 SPD mi się trochę wkręciło więc zakupiłem własne buty - Shimano MT-5. Do tego wpadł zestaw lampek z decathlonu oraz wymiana zębatek na Deore 22 i 36
w0jta5 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Świetny sprzęt. Prosta kierownica jak najbardziej do mnie trafia. Dnia 3.02.2018 o 20:20, Zalas napisał: Panaracer Comet HardPack 700x38c Teraz już wiem w jaką oponę celować, chyba będzie to dla mnie optymalny wybór.
Zalas Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2018 23 godziny temu, w0jta5 napisał: Świetny sprzęt. Prosta kierownica jak najbardziej do mnie trafia. Teraz już wiem w jaką oponę celować, chyba będzie to dla mnie optymalny wybór. Dzięki! A oponki są świetne kocham je Żeby zobrazować jakie są zajefajne powiem tak: Kupiłem te opony od @Puncu który zmienił je na inne. Po dość krótkim czasie stwierdził, że pitoli te inne i poszedł do sklepu i kupił ponownie te Panaracery
Zalas Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Opublikowano 11 Maja 2018 Po 3 miesiącach użytkowania stwierdzam, że rama + wideł pod kontem jazdy jest świetna i nie wymienił bym na razie na nic innego, ale na minus jest na pewno jakość wykonania czyli głównie lakier który rysuje się od byle czego Pierwsze rysy bolą najbardziej, ale rower używany 3 miechy ma już znaczne ślady użytkowania. Na pocieszenie dodam sobie kilka zdjęć bo rowerek nosi na prawdę bardzo fajnie 2
Rekomendowane odpowiedzi