Skocz do zawartości

MTB 24'' Juniora - Szatan

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku złożyłem rower dla siebie – Diaboła, którego na forum opisałem.

Trochę to zajęło, w szczególności wybór/dobór komponentów i osprzętu. Jestem mocno zadowolony. Mogłem kupić gotowca … i po jakimś czasie dokonać ulepszeń. Z ekonomicznego punktu widzenia bezsens, a trza mieć na uwadze, że jestem z Poznania. :-)

Teraz, jako że zbliża się sezon powstała konieczność wykoncypowania sprzętu dla Juniora …

… i tak powstał projekt, który przyszły właściciel ochrzcił jako 'Szatan'.

Ramę pod koła 24'' wybrał Mały (kolor), resztę dobierałem pod kątem jakości/żywotności/wagi/ceny.

Początkowo miał to być sztywno zawieszony rower, jednak był problem z doborem widelca. Potem mniejszy zdecydował, że fajnie jeśli będzie amortyzowany przód. Tu pojawił się jeszcze większy kłopot – rama akceptuje widły z rurą 28,6 ahead … a w znakomitej większości to co jest na rynku ma 1'' i gwint. Kiedy znalazłem - tak mi się wydawało – to okazywało się, że albo nie ma na stanie albo waży ponad 2,5kg … aż trafiłem na firmę RST i model Capa.

Poszukiwania na naszym rynku pokazały, że owszem, jest … ale będzie w połowie marca. Zatem rozpocząłem poszukiwania w Germanii i na Morawach. Wysłałem kilka zapytań … a na drugi dzień dostałem info z axit.cz że jest. Cała operacja trwała 4 dni. Prima.

Koła wybrałem na łożyskach maszynowych. Łatwy i prosty serwis a toczenie znacznie lepsze.

Opony: z racji tego, że większość zapewne będziemy jeździć w terenie typu laski, krzaczorki, błocka, kałuże etc. padło na bieżnik znany ze Smart Samów starszych, czyli w wersji Impac. Wcześniej na swojej 20'' Meridzie śmigał na semi slikach ale w terenie były problemy z trakcją.

Rozmiar 24x2,10. I tu uwaga: wg katalogu, sprzedawców waży ona 580g. OK … jednak kiedy przyszły i testowo zważyłem okazało się, że znaaaacznie te wartości odbiegają od rzeczywistości.

Mam jeszcze czas by to wymienić/oddać … albo zajechać i wtedy kupić inne. Ogólnie bieda w tym rozmiarze.

Biegi: 3x7.

Trochę musiałem poszperać za odpowiednią korbą, by miała 152mm długości ramion stosowanych w takich rowerkach – wybrałem SunRace M51 42/34/24. Alternatywą był Suntour jednak jest znacznie cięższy. Do tego wolnobieg Shimano 14-28. Pewnie kupię jeszcze jeden w razie W 13-25.

Zmiany biegów: manetki obrotowe Sram MRX Comp – lekkie i wygodne, współpracują z Shimano.

Suport – Neco maszynowy 118mm.

Łańcuch: KMC.

Na przodzie Shimano FD-TY500 a na tyle RD-M310 Altus.

Pedały dość lekkie od Krossa.

Hamowanie:

Tektro – bo lubię tę firmę. Vbrake z klamkami.

Mostek – lekki TRX 60mm , 31,8.

Kierownica – bardzo lekka, scandium 120g, 580mm, 5*. Bardzo mnie samego kusiła, jednak jest ociupinkę za krótka. Waży za to 1/3 tego co moja Specialized …

Chwyty: jakieś piankowe Boplight w piekielnym kolorze.

Stery: Neco, zwykłe, proste, działające.

Kapa: no tu nie ma żartów – od Ricziego.

Cztery litery rajdera będą posadowione na:

De One z jarzmem i sztycy alu. 600g z groszami – żeby sensownie zejść tu z wagi trza by wejść w karbon …

Pancerze, końcówki linek: Accentowe, czerwone – ożywiają delikatnie sprzęt.

A teraz trzeba te puzelki poskładać …

CDN

----------------------------------------------------------------------------------

Mo, no, jestem pod wrażeniem działania tych manetek MRX. 'Klikacze' nie maja startu do nich. :-)

Mam nadzieję, że zbytnio nie 'pocienkowałem' łańcucha ... wydaje się, że wszystko śmiga ładnie.

DSC08741.jpg DSC08742.jpg DSC08743.jpg DSC08745.jpg DSC08746.jpg DSC08747.jpg DSC08748.jpg DSC08749.jpg DSC08750.jpg DSC08751.jpg DSC08755.jpg DSC08756.jpg DSC08757.jpg DSC08758.jpg DSC08760.jpg

Edytowane przez ahaja
Opublikowano

Fajny projekt. A mógłbyś dorzucić choć ogólny kosztorys? Bo ciekawy jestem ile Cię to wyniosło.

3 godziny temu, ahaja napisał:

Mo, no, jestem pod wrażeniem działania tych manetek MRX. 'Klikacze' nie maja startu do nich. :-)

Z manetek będzie młody zadowolony. Syn ma takie w swoim Authorze (wymieniłem mu z Revoshiftów) i precyzja jest większa i świetnie się sprawdzają nawet na maratonach.

3 godziny temu, ahaja napisał:

Pedały dość lekkie od Krossa.

A konkretnie jakie?

Opublikowano

Model Radix - tak przynajmniej było w opisie. 207g kpl.

Z policzeniem trochę potrwa, ale spróbuję. Podejrzewam zakres 800-1000zł.

W każdym razie gdybym miał szukać kolejnego roweru to złożyłbym zamiast kupować gotowca. Lubię wiedzieć co mam i mieć na to wpływ.

Opublikowano
4 godziny temu, ahaja napisał:

W każdym razie gdybym miał szukać kolejnego roweru to złożyłbym zamiast kupować gotowca. Lubię wiedzieć co mam i mieć na to wpływ.

Kupiłem gotowca, poskładałem po swojemu i kupił bym za to coś lepszego ale na pewno nie to co mam. A mam  to co mieć chciałem :)

Opublikowano

Dwa rowery składałem całkowicie po swojemu. Wyszło drogawo. Ale mam dokładnie co chcę i jak chcę

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Poniżej zestawienie klamotów. Wszystkie elementy nowe.

Bez tytułu.jpg Edytowane przez ahaja
  • Lubię to! 1
Opublikowano

A mógłbyś zważyć teraz rower? Tak, ciekawy jestem ile wyjdzie Ci różnicy. No bo z jednej strony np. linki przycinałeś a z drugiej smaru dawałeś.

A z tego co napisałeś to przyznam, że trochę zawiedziony jestem wagą która Ci wyszła. Myślałem, że przy samodzielnym doborze elementów uda Ci się urwać z kilogram w porównaniu z seryjnym rowerem. Author Mirage mojego syna waży w tej chwili 12,3 (z dzwonkiem, uchwytem na zapięcie, lampkami i brudny ale na mocno zjeżdżonych Maxisach 1.75).

Te opony faktycznie tyle ważą? Bo w sklepach podają 580g! To spora rozbieżność. 

Opublikowano

Tu można jeszcze wiele gramów urwać 😉

Poza tym brakuje wagi łańcucha, który podejrzewam min. 200g?

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Tylko po co? Dla chłopaka to by był nadal bardzo ciężki rower (patrząc na procent masy ciała dziecka), a niedługo i tak wyrośnie.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Zważyć nie mogę bo nie mam czym, dlatego ważyłem klamoty ... a o łańcuchu przypomniałem sobie jak go już zakułem. Ale jest wolne miejsce, można sobie dopisać. ;-)

Tak, są ciężkie. Wagi takie jak w tabelce.

Praktycznie wszędzie gdzie sprawdzałem taka wagę podawali ... co ciekawe, nawet po kilku moich telefonach do sprzedawców (już po zakupie niestety) kilku z nich zważyło 'przy słuchawce' i też byli mocno zdziwieni. Z kolei żenujące jest to, że nie zmienili tego w opisach. Wiem, że tak wygodnie, ale rzetelność na niskim poziomie.

Jeden ze sprzedawców miał dość ciekawą sztycę alu i lekką ... zadzwoniłem, okazało się że po zważeniu miała 70 czy 75g więcej. 15 minut po moim telefonie zmienili info w opisie (!). To szacunek się należy i dlatego coś u nich kupiłem również.

Można. Byłby z punktu lżejszy o 1kg jakby był na sztywno. Ale bić się z młodym nie będę. Przedstawiłem zady i walety każdego z rozwiązań i dokonał wyboru. Wiecie jak to jest ... koledzy ... etc.

Na oponach zapewne ponad 500g, ale też zdecydował, że mają zostać ... jak zajeździ to będą lżejsze.

Siedzidło ze sztycą - tu, żeby był sens musiałyby być z karbonu.

W każdym razie , dzisiaj 'pękło' pierwsze 7,5km po górkach w laskach. Papa młodego pełna zadowolenia. To najważniejsze.

------------------

I kolejne 8,5km ...

--------------------

Dzisiaj już 15,900 po górkach i laskach ...

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg Edytowane przez ahaja
  • Lubię to! 1