Skocz do zawartości

Polar H7

Pard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Zastanawiam się nad zakupem pulsometru Polar H7. Z opisów w internecie dosłownie nie wynika czy sensor H7 ma możliwość jednoczesnego wysyłania informacji przez Bluetooth i GymLink. Chciałbym mieć możliwość spoglądania na puls na zegarku i późniejszego analizowania danych na Stravie. Czy ktoś może to sprawdzić, lub wie że będzie to w taki sposób działało?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Polar H7 ma możliwość jednoczesnego działania z Bluetooth i Gym-Link. Znane są nawet jego czasy działania w zależności od konfiguracji.

https://support.polar.com/us-en/support/How_to_make_the_most_out_of_H6_and_H7_sensor

Wszystko zależy jaki  masz zegarek.

U mnie dane z Polar h10 + Polar m430 (sparowane prze Bluetooth) mozna potem przesłać bez problemu do platformy Polar Flow i dalej na Strava (nie używam).

• Pomógł 1
Opublikowano

Zegarek starczy mi coś pomiędzy ft1 - ft7.
Włączanie i wyłączanie przesyłania danych o pulsie będą ustawiał z zegarka/telefonu, tak?

Opublikowano (edytowane)

Obawiam się że nie. Najniższe modele FT nie mają możliwości zapamiętywania danych treningu a najwyższe (FT7) mogą przesyłać dane

na starą platformę polarpersonaltrainer.com (która ma działac do końca 2019r). 

Tylko z nowej platformy Polar Flow dane mogą być automatycznie przesyłane na Stravę.

Normalnie jest tak  (np w m400,  m430) ze po zakończonym treningu przyciskasz dłuzej lewy dolny przycisk i po chwili  (ok 1 minuta) dane lądują na Polar Flow w chmurze (przez smartfona).

Jesli tam ( w aplikacji www Polar Flow)  jest ustawiona synchronizacja ze Stravą, dane lecą na stravę.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Ok, ale ja właśnie chciałbym kupić H7, alby jednocześnie, w tym samym czasie, przekazywał informację o pulsie do smartfona i zegarka.

Opublikowano (edytowane)

Niestety ale tak sie nie da. Sprawdzałem na moim h10 i m430.

Albo sparuje h10 z zegarkiem m430 a wtedy nie łaczy sie ze smartfonem i  PolarBeat, albo odwrotnie.

Identycznie jest z chińskim pasem HR "spovan". 

Pod  BLE nadajnik mozna sparować tylko z jednym urządzeniem

Edit : przyszła mi do głowy taka myśl :

Być może by się tak dało zrobić ale musiałbyś mieć pas hr tzw hybrydowy działający  równocześnie w trybie ANT+ i BLE. Wtedy łączysz się z zegarkiem przez BLE  a ze smartfonem po ANT+. Lub odwrotnie.  Tyle że smartfon musi moc obsłużyć protokół  ANT+ (lub zegarek)

Mam taki pas (mio cyclo) . Jeśli cię to interesuje mogę sprawdzić czy  takie rozwiązanie działa 

Edytowane przez dfq
nowa idea
Opublikowano

Ok, ale w twojej opcji przez Bluetooth łączysz się z zegarkiem i telefonem, także jednocześnie to nie będzie działało.
Czy działałoby tak, że mam H7, telefon i zegarek korzystający z kodowanej transmisji danych, takie modele jak wymieniłem wcześniej ft1/2/4/7 i inne odbierające fale o częstotliwości 5kHz? Z tego co czytam w internecie H7 łączy się z tymi niższymi modelami, które nie korzystają z Bluetooth. Chciałbym się upewnić że faktycznie będzie to działać tak jak myślę.

Opublikowano

Tego na 100% nie wiem, nie mam zegarka z gym-linkiem

Opublikowano

Uruchomiłem  PolarBeat i zegarek V800 i na obu mi pokazuje tętno. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Wszystko zależy od zegarka. V800 ma możłiwość łączenia przez Bluetooth lub Gymlink(5Mhz). Pewnie można połączyć smartfona  z pasem HR przez Bluetooth a z V800 przez gmLink.

W m430 z gymLink zrezygnowali więc jest to niemożliwe (ponownie sprawdziłem), za to dodali pomiar z nadgarstka (całkiem niezły).

Opublikowano

Dzięki za sprawdzenie. Jak już kupię odezwę się i napiszę jak u mnie działa.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopuję temat bo mnie interesuje to zagadnienie. 

W dniu 2.02.2018 o 00:41, Pard napisał:

Ok, ale ja właśnie chciałbym kupić H7, alby jednocześnie, w tym samym czasie, przekazywał informację o pulsie do smartfona i zegarka.

I jak - udało Ci się to osiągnąć? 

Opublikowano

Myślę że to nie jest do ogarnięcia. H7 obsługuje tylko bluetooth, a wg specyfikacji BT Smart, urządzenia są parowane jeden na jeden.

Nadanik ANT może być sparowany z kilkoma odbiornikami - ja tak robię z czujnikami pulsu, prędkości i kadencji - łączę z komputerkiem i zegarkiem.

• Lubię to! 1
Opublikowano
23 minuty temu, nctrns napisał:

Myślę że to nie jest do ogarnięcia. H7 obsługuje tylko bluetooth

Obsługuje też transmisję 5 kHz, której zdaje się M400 nie widzi i faktycznie chyba nic z tego. Szkoda. Co ciekawe mam pulsometr BT Smart z Biedronki (za 20 PLN na przecenie) i tam mam równoległy odczyt zarówno na zegarku, jak i w Endomondo, sygnał łapią nawet 3 urządzenia jednocześnie - Endomondo - po BT, oraz zegarek i cross trainer Kettlera - chyba dzięki analogowej transmisji.