Skocz do zawartości

Kalibracja Satroi z Tacx Training app

Pard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Mam problem z kalibracją trenażera Tacx Satori Smart. Aplikacja cały czas wskazuje, abym zmniejszył docisk rolki. Udało mi się zejść do granicy zielonego pola, lecz koła ma już duży uślizg uniemożliwiający trening. Co może być przyczyną?
Ja zainstalowałem Tacx Training, ale widzę że są jeszcze Tacx Utility i Tacx Cycling. Czy mógłby ktoś napisać do czego służą?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Więc tak pokręciłem na początku porównując niektóre wyniki zaczerpniętymi z http://xtri.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=2924&sid=4ccfc44c6817bf5aa94cf03976066c15&start=30 
Wyniki w duże większości się różniły, im mniejsza moc tym większa procentowa różnica.
Potem podjąłem próbę kalibracji, sprawdzałem dwoma apkami, pokazywały to samo, udało ustawić się w zielonym polu, ale:
-rolka i tak zbyt słabo dociskał oponę, nie można było naciskać na pedały zbyt mocno, bo koło się ślizgało
-po dokręceniu regulacji docisku o pól obrotu nic się nie zmieniało, po dokręceniu znowu o pół obrotu apka wskazywał za mocne dociśnięcie rolki, a powrót do poprzedniego ustawienia, czyli poluzowanie pokrętła docisku o jeden obrót znowu nic nie zmieniało i apka pokazywała, aby poluzować docisk. To działa tak niedokładnie?
-porównując z informacjami z ww. w linku forum, u mnie powiedzmy na dobrze wykalibrowanym sprzęcie moc była zawyżona np: 65W/100W,  105W/170W
Nie wiem czy ma jakieś znaczenie lepiej wycentrowane koło, czy powiedzmy opory na łożyskach piasty?
Jak myślicie na jakiej zasadzie działa ta kalibracja i zarazem mierzenie mocy w Satori? Apka karze rozpędzić się do 30km/h (licznik na kole zawsze wskazuje mi więcej ~32,5km/h), potem liczy ile obrotów wykona koło po przestaniu pedałowania? Jak za mało razy się obróci to trzeba zmniejszyć docisk rolki?

Dobra, daj kilka istotnych infoL

- jakiej opony używasz do trenażera (chodzi o markę i wymiary)

- do ilu atmosfer masz napompowane koło

- w Satori Smart również są dwie dziurki do zamontowania mechanizmu oporowego do ramy trenażera ? Na koło 26 cali i 28 cali ?Jeśli tak to sprawdz w jaką masz wkręcone

- czy robisz pomiar na rozgrzanej oponie czy na zimnej / podczas startu na trenażerze ?

Opona nie może się ślizgać w tak łatwy sposób więc coś musi być nie tak, daj powyższe info..

• Pomógł 1

-Schwalbe 23mm, niebieska do trenażera
- z ciśnieniem też kombinowałem, 6-10bar, powiedzmy jak robiłem testy wczoraj było 9 bar
-z tymi dziurkami to teraz się zastanawiam, także sprawdzę. Zakładając rolkę na początku wkręciłem w te wyższe(instrukcja) i koło było bardzo daleko od rolki dlatego przekręciłem na niższe otwory. Pewnie mam to źle - dzięki :)
-znalazłem gdzieś info żeby "rozgrzać oponę" dlatego wczoraj najpierw pokręciłem aż ~30min. Przed wcześniejszymi pomiarami trochę kręciłem.

Sprawdz właśnie czy założyłeś rolkę przykręcając ją do prawidłowej dziurki (w instrukcji masz napisane która dziurka jest do koła 26 a która do 28), ciśnienie spróbuj ustaw na 7,5 Bar. Jesli to nie pomoże tzn, że jest coś nie tak z trenażerem

Rolkę miałem źle założoną, dzięki jeszcze raz. Przy wyższych dziurkach trzeba było bardziej dokręcić regulację. 
OK, można go wykalibrować, ale tak ja wyżej napisałem, cały czas przekręcenie regulacji o pół obrotu nic nie zmienia, to jest w normie?
OK, zmienię ciśnienie do 7,5 Bar.

Czy ktoś sprawdzał dane z tego wykresu? U mnie :
I Manetka 1 - 35km/h ~200W
II Manetka 2 - 26km/h ~150W
Wykres wskazuje 100W, ja wyraźnie więcej siły wkładam przy pierwszym ustawieniu.

Wykres.jpg

Ja np u siebie mam mega mocno dociśniętą rolkę tak, że musze użyć dużej siły aby ją docisnąć przed jazdą. Ale tylko tak opona się nie ślizga a tacx utility pokazuje prawidłową kalibrację. Nie jest nigdzie napisane, że trzeba dokręcić o jedyne pół obrotu dokręcasz lub odkręcasz tak aby w końcu trafic w kalibrację - oczywiście warunkiem jest aby opona była rozgrzana więc najlepiej zrobić to po jakimś treningu / jeździe. U mnie duży wpływ na kalibracje miało też ciśnieni, początkowo miałem 8,5 bara i opona była tak twarda, że przy b. mocnym docisku się smykała. Po zmianie na 7.5 bara jest wszystko ok ! 

Odnośnie wykresu już nie pomogę bo sam posiadam trenażer typu Smart

Edytowane przez Antyszprycha

OK, dzięki we wtorek napiszę co i jak.
Ja rozumiem że nie ma takich wytycznych, dziwi mnie tylko że zmiana docisku nie zmienia położenia suwaka na w aplikacji. To o czym pisałem wyżej.
Do innych trenażerów chyba też są takie wykresy.