Skocz do zawartości

Romet Huragan 1 vs. Romet Huragan 2. Który wybrać ?

FinalBoss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. w przyszłym miesiącu kupuję moją pierwszą szosówkę. Mój budżet to tak max 2200zł (+ -) zastanawiam się nad zakupem huragana. tu mały dylemat, którego wybrać? w tym przedziale cenowym do wyboru mamy huragana 1- 1799zł. huragan 1+ - 1999zł. huragan 2- 2349 zł.

nie znam się na osprzęcie, na niczym się nie znam :P z opisów tych rowerów widzę że różnice są minimalne, jednak różnica między huraganem 1 a 2 to ponad 500zł. czy różnica w jeździe, komforcie, jakości będzie odczuwalna? nie wiem czy warto wydać wiecej i kupić H2 czy może lepiej H1 a zaoszczędzone pieniądze wydać np. na jakieś akcesoria. czy może w w ogóle zrezygnować z huraganów, i kupić coś od innego producenta?

zaznaczę że używki raczej nie wchodzą w grę. za duże ryzyko

Skoro masz 2200zł, to spokojnie po rozmowie w sklepie kupisz Huragana 2 i być może jeszcze zostanie na jakiś drobiazg.

Różnice sprowadzają się w Huraganie 2 do: karbonowego widelca, Sory z wygodniejszymi, moim zdaniem, klamkomanetkami oraz jedną koronką z tyłu więcej i korby z dwoma blatami.

Pytanie, do czego planujesz używać tego roweru. Jeśli to mają być weekendowe wycieczki dookoła komina, 1 spokojnie wystarczy. Jeśli chcesz nieco więcej pojeździć, szedłbym w 2. Już sam widelec z karbonu robi swoje.

Z innych marek w tej cenie w zasadzie ciężko polecić coś innego niż Triban 520. 

Napisano (edytowane)

Rower będę użytkował codziennie (dojazd do pracy i rekreacja) Ten karbonowy widelec mnie martwi. wolę dobre aluminium niż słabej jakości karbon który pęknie po najechaniu na jakąś nierówność. Z tego co się orientuję, powinno się unikać korb na kwadrat, a nie wiem czy huragany taką posiadają. Jeśli się wstrzymam z zakupem do połowy marca to moj budżet powiększyłby się do kwoty 2500zł. wtedy jest opcja na H2+  lub coś innego.

ps. głupie pytanie :D czy w tych rowerach bedzie można zamontować błotniki i osłonę na suport, tak aby łańcuch nie brudził nogawek spodni

Edytowane przez FinalBoss

Karbonu się nie bój. O ile nie będziesz go ściskał lub walił młotem póki nie zaczną pękać włókna, jest wytrzymalszy niż aluminium.

Huragan 1 ma korbę FC-2403, 2 ma FC-R345. Obie na Octalink.

Huragan 2+. Weź pod uwagę, że rama jest bardziej usportowiona w tym modelu. 

Błotniki raczej upchniesz natomiast osłona w 1 jest elementem składowym korby, zaś w 2 nie ma takiej możliwości.

Warto dopłacić do Huraganma 2. Cena będzie niższa niż na stronie producenta, zawsze da się coś utargować, bo to nie są super unikalne rowery itd.

Co do geometrii według mnie nie masz się czego obawiać na początek. Jest bardzo zbliżona do mojego Giant Contend 1 i jako pierwszy rower szosowy jestem bardzo zadowolony.

Jeżeli przez jakiś czas będziesz odczuwał bóle w szyi to jest to normalne, z czasem przyzwyczaisz się do nieco bardziej sportowej pozycji. U siebie po 4 miesiącach jazdy przełożyłem dwie podkładki dystansowe nad mostek i kupiłem mostek o 1cm dłuższy - rozciągnąłem się i jazda sprawa mi mnóstwo frajdy :)

Edytowane przez Gość