Piotrek Opole Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Cześć wszystkim. Zastanawiam się mocno nad tematem uszczelnienia roweru. Posiadam aliviusy z 2017 z Hollowtech II. Jestem amatorem i nie jeżdżę rowerem zawodowo ale rower to mój codzienny środek transportu. Jeżdżę w każdych warunkach pogodowych, mokrych i zimowych też. Jest jedna rzecz która mnie irytuje to błoto i kamyki które wchodzą do lewego supportu, między pedałem a lewą miską (chyba nic nie pokręciłem). Później wszystko skrzypi i trzeszczy. Nie mam czasu aby po każdym deszczu tego czyścić a błotniki nie działają tak dobrze. Stąd pytanie jak zabezpieczyć ten element przed lecącym piaskiem. Niby wszystko jest zabezpieczone ale piasek i tak wchodzi w wewnętrzną uszczelkę i dostaje się do środka. Zastanawiałem się nad takim patentem aby do pedału dokręcić jakąś np. plastikową rurkę aby ona osłaniała support. Pytanie czy taki patent się sprawdzi. Wtedy ta rurka musiałaby być jakoś przykręcona do dolnej części pedała. Jak to przykręcić? I co zrobić z przerwą które jest potrzebna aby pedał dało się odkręcać. Wtedy support był by osłonięty przed sypiącym się piaskiem i błotem. Wydaje się to prostym rozwiązaniem które ułatwiłoby życie chyba nie tylko mi. https://drive.google.com/file/d/10DSbrsBbreqDC5Cp_x_HBILQmF0w0DPA/view?usp=sharing Zrobiłem mały rysunek który może trochę rozjaśni o co mi chodzi. Na zielono zaznaczyłem rurkę. Myślicie że takie coś ma sens? Mi się wydaje że tak. Oszczędzi to support i nic się do niego nie dostanie. Ale to tylko mi się wydaje. Napiszcie proszę o co tym sądzicie.
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Możesz próbować. A możne naciągnij kawałek dętki na miskę tak aby zachodziła na korbę tuż przy jej obejmie. Na pewno to prostsze rozwiązane niżeli "rurka". Uszczelki z pomiędzy korby a osłony łożyska nie zgubiłeś?
Red Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Alivio chyba nie posiada uszczelki między ramieniem korby a łożyskiem. Nic nie szkodzi jednak dopasować oring w to miejsce
Motke Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 18 godzin temu, Piotrek Opole napisał: Cześć wszystkim. Zastanawiam się mocno nad tematem uszczelnienia roweru. Posiadam aliviusy z 2017 z Hollowtech II. Jestem amatorem i nie jeżdżę rowerem zawodowo ale rower to mój codzienny środek transportu. Jeżdżę w każdych warunkach pogodowych, mokrych i zimowych też. Jest jedna rzecz która mnie irytuje to błoto i kamyki które wchodzą do lewego supportu, między pedałem a lewą miską (chyba nic nie pokręciłem). Później wszystko skrzypi i trzeszczy. Nie mam czasu aby po każdym deszczu tego czyścić a błotniki nie działają tak dobrze. Stąd pytanie jak zabezpieczyć ten element przed lecącym piaskiem. Niby wszystko jest zabezpieczone ale piasek i tak wchodzi w wewnętrzną uszczelkę i dostaje się do środka. Trochę to dziwne co Ty piszesz i patrząc na ten rysunek to korba powinna chodzić na boki w lewo-prawo. Może zrób zdjęcie jak to w tej chwili wygląda.
Piotrek Opole Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 Obecnie mój sprzęt wygląda tak. Jest brudny jak trza. Taka sytuacja po każdym najmniejszym deszczu. Problemem jest, że piasek wchodzi do środka i w zasadzie wymieniam support co rok. Chciałbym się zabezpieczyć przed brudem i jakoś osłonić tą szczelinę. Nie wiem czy dętka zda egzamin. Potrzeba coś do korby pedała przyczepić aby osłaniała support. Myślałem o czymś takim: Tylko kwestia jak to przymocować.
Gość Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Te części są ruchome względem siebie i ciężko będzie coś dopasować, żeby nie szorowało. Może pójdź w kierunku dodatkowego błotnika pod ramę? Coś takiego, jak Mucky Nutz Gut Fender, tylko zainstalowane dość nisko.
Red Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 To nie pomoże na kobry bo błoto leci z pod tylnego koła. Nadal uważam że najlepiej dopasować oring.
Gość Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 A długi pełny błotnik z gumowym fartuchem?
.::Piotr::. Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Generalnie ja robię tak, że zawsze mam przygotowany taki mały opryskiwacz ciśnieniowy i po każdym "błotnistym przejeździe spryskuje "na szybko cały rower i większość błota schodzi bez problemy jak jest świeże. Cała operacja trwa mniej więcej 2 minuty a rower w miarę na bieżąco czysty Edytowane 1 Lutego 2018 przez .::Piotr::.
Motke Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 11 godzin temu, Piotrek Opole napisał: Obecnie mój sprzęt ... Z lewej strony jest podkładka 2.5mm czyli długość rury w ramie to 68mm. Z drugiej strony powinny być 2 podkładki po 2.5mm czyli łącznie 5 mm. Są dwie podkładki? Następne co mi przychodzi do głowy to to, że ta korba jest zbyt słabo ściągana i stąd ta szpara.
Red Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Chodzi Ci o to że wkład suportu jest za wąski aby skontrować go tak by skasować luz miedzy ramionami a wkładem? Jakby nie patrzeć ma to sens.
Piotrek Opole Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Opublikowano 2 Lutego 2018 Taki błotnik jest dość mało estetyczny i przebiegają tam linki więc dodatkowa komplikacja. Co do opryskiwacza to jest to trochę niewygodne, nie mam miejsca i czasu aby wozić tego, to też nie do końca rozwiązuje problem. Nie wiem czy dobrze was zrozumiałem odnośnie tej szpary. Z tymi uszczelkami, chyba oring, nie ma problemów. To, że jest brudne z zewnątrz nie stanowi problemu, jest to tak skręcone że nic się do środka nie dostaje. Chodzi mi o te miejsce. Piasek dostaje się pod tą czarną uszczelkę. Kończy się, że muszę co roku wymieniać ten support. Ostatnio go rozebrałem to piasek był już prawie w łożysku. Zamysłem moim jest aby zasłonić tą część aby piasek nie dostawał się między ramię pedała a support (czerwona strzałka).
Puncu Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Możesz zdjąć tą plastikową osłone miski suportu i nawalić tam smaru. Nadniar wyjdzie a smar dodatkowo uszczelni to miejsce.
Motke Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 Dnia 2.02.2018 o 14:39, Piotrek Opole napisał: Zamysłem moim jest aby zasłonić tą część aby piasek nie dostawał się między ramię pedała a support (czerwona strzałka). Ten element co Ty nazywasz ramieniem pedała nazywa się korbą. Pedał to tylko ten fragment mechanizmu gdzie stawiasz stopę. W miejscu gdzie dałeś czerwoną strzałkę na korbę przykleiłbym kawałek samoprzylepnej uszczelki do okien lub drzwi.
Piotrek Opole Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Opublikowano 6 Lutego 2018 Tak moje nazewnictwo nie było idealne. Z tym smarem to myślę, że nie wyjdzie bo to jest element ruchomy i to raczej będzie wręcz więcej się brudu przyklejać. Można przykleić uszczelkę, tylko pytanie w którym miejscu. Tak jak wyżej jest to element ruchomy i nie do końca wiem jak można to rozwiązać.
MadOnion Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Wymienić łożyska na 6805 2RS za 3zł szt. Całość będzie szersza o 2mm ale wydaje mi się że bez większego problemu da się to przerobić. 1
Motke Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 9 godzin temu, Piotrek Opole napisał: Można przykleić uszczelkę, tylko pytanie w którym miejscu. Tak jak wyżej jest to element ruchomy i nie do końca wiem jak można to rozwiązać. Ta korba, patrząc na te zdjęcia, od strony suportu nie jest okrągła ale lekko ścięta przez co za mocno odsłania suport. I w tym miejscu bym to przykleił.
Franz Mauer Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 4.2.2018 o 00:05, Motke napisał: Ten element co Ty nazywasz ramieniem pedała nazywa się korbą. A dokładnie ramieniem korby Dnia 2.2.2018 o 14:39, Piotrek Opole napisał: Chodzi mi o te miejsce. Piasek dostaje się pod tą czarną uszczelkę. Kończy się, że muszę co roku wymieniać ten support. Ostatnio go rozebrałem to piasek był już prawie w łożysku. Zamysłem moim jest aby zasłonić tą część aby piasek nie dostawał się między ramię pedała a support (czerwona strzałka). Moim zdaniem jest to taki urok Twojej korby. Ramie nie jest w stanie właściwie zasłonić wkładu suportu, aby nie dostawał się tam syf. Zauważ, że aluminiowa miska suportu sama w sobie ogranicza dosatwanie sie syfu do środka, gdyż jest szersza od osadzonego łożyska i tworzy niewielki "daszek". Drugim elementem uszczelniajacym suport jest wytłoczenie na plastikowej osłonce łożyska które powinno przylegać do ramienia korby, co ogranicza dostawanie się syfu do środka. Chcąc ograniczyć dostęp piasku do tego elementu do głowy przychodzi mi gumowy oring swoją szerokością wypełniający szczelinę miedzy wkałdem suportu a ramieniem korby. Najlepiej gumowy, aby można było wcisnąć ramię korby na oś i jednocześnie nie uszkodzić plastikowej osłonki. Może coś by z tego wyszło...? Edytowane 7 Lutego 2018 przez Franz Mauer
Arthood Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 A może spróbuj podejść do problemu z drugiej strony. Może tą osłonową rurkę lepiej zamocować nie na ramieniu korby tylko na suporcie. (po zdjęciu korby i odkręceniu lewej miski) Ja bym to zrobił mniej więcej w ten sposób: https://drive.google.com/file/d/1TJdIZMmpjSr9s2XRdPWm4pErLIBWhBxO/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/1nxTx_C3Hmo-lw3HJL2XSptp5cozbYdz1/view?usp=sharing Oczywiście jest to zrobione tak na szybko.. żeby tylko pokazać o co mi chodzi. To jest zatyczka z pojemnika po pianie montażowej i jest za dużej średnicy ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć innej zatyczki.. np z dezodorantu itp. No i przed samym montażem korby trzeba by nieco go przyciąć na długość tak aby o nią nie ocierał podczas kręcenia. Pewnie nie usunie to problemu w 100% ale znacznie go ograniczy. Powodzenia w kombinacjach
Rekomendowane odpowiedzi