Kashier Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Cześć! Jestem dumnym posiadaczem Cube'a Analog 29er 2017, który użytkuje na górskich szlakach Beskidu Żywieckiego. Strome podjazdy, strome zjazdy, duże kamienie, ale i ubite leśne drogi przeciwpożarowe. Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Natomiast jest kilka rzeczy, które mnie zastanawiają. Przy zjazdach łańcuch niesamowicie uderza o ramę. Mam już podziurawiony lakier. Przykleiłem folię protect na ramę, żeby uchronić się od następnych uszkodzeń, jednak łańcuch odbija się w dalszym ciągu, i tutaj rozmyślam nam dodatkowym napinaczem/ prowadnicą łańcucha, albo jakimś sprzęgiełkiem. Nie znam się na tym za bardzo, i nie wiem, czy do mojego stock'owego Cube'a mogę coś dokupić. Amortyzator- jest sprężyna Rockshox. Jechałem na powietrznym amortyzatorze u kolegi, i byłem zachwycony. Czy coś do mojego Cube'a w zamian za obecny amor jestem w stanie wyrwać w rozsądnych pieniądzach? No i najważniejsze- czy warto? Ciężar kół - opony ważą tonę, obręcze nie mniej- macie sugestie co z tym zrobić? Sumując interesuje mnie ujarzmienie łańcucha, i poprawienie trakcji (amor) i ewentualne zmniejszenie wagi. Czy ta rama jest tego warta? Dziękuję Wam za pomoc Dawid
artfal Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Praktycznie każda nowsza rama jest tego warta tym bardziej jeżeli dobrze Ci się jeździ na niej. Co do łańcucha to możesz odjąć ogniw żeby zwiększyć jego napięcie, bądź kupić przerzutki Shimano że sprzęgłem które usztywnia znacznie napęd. Amortyzator zawsze warto zamienić na powietrzny. Na pewno będzie lepiej działał i łatwiej ustswisz SAG. Co do kół i opon to najwięcej zaoszczędzisz wagi na ich wymianie na coś z wyższej półki. Ale tańszym sposobem jest przejście na bezdętki.
Iwona Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 34 minuty temu, Kashier napisał: Przy zjazdach łańcuch niesamowicie uderza o ramę. Mam już podziurawiony lakier. Przykleiłem folię protect na ramę, żeby uchronić się od następnych uszkodzeń, jednak łańcuch odbija się w dalszym ciągu, i tutaj rozmyślam nam dodatkowym napinaczem/ prowadnicą łańcucha, albo jakimś sprzęgiełkiem. Nie znam się na tym za bardzo, i nie wiem, czy do mojego stock'owego Cube'a mogę coś dokupić. Rozumiem ,że jest to nowy rower na gwarancji ? Jeżeli tak to spróbowałabym porozmawiać z obsługą sklepu- nie znam się za bardzo na sprawach technicznych, ale tak chyba nie powinno być w nowym rowerze. Może to jakaś wada fabryczna, a po majsterkowaniu samodzielnym stracić możesz gwarancję.
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Pod łańcuch aby zabezpieczyć ramę polecam oblec rurkę starą oponą rowerową. Kawałek opony, kilka "tretytek" i po sprawie. Zmiana na przerzutkę z sprzęglem wiąże się z przebudową napędu. Sprzęgiełka Shimano daje dopiero do 10rzędówk. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Gość
pawelb86 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Cube Analog ma zamontowaną z tyłu przerzutkę deoreXT charakteryzują się twardszą sprężyną. Niestety Cube Analog jest rowerem bardziej turystycznym niż do maratonów MTB stąd niższa grupa napędowa. W każdym razie UPGRADE polecam zacząć od łańcucha, skoro chcesz, żeby łańcuch nie bił o ramę. W drugiej kolejności lepszy amorek ale to już jest większy koszt. Pozdrawiam Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez pawelb86
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Możesz zmienić koła na lżejsze, amortyzator na powietrzny (np. RS Recon RL albo Suntour Epixon) i napęd na Deore 2x10 albo XT 2x11. Każda taka zmiana wyjdzie od 1000 zł wzwyż. Za koła możesz dać nawet tysiące, jeśli sobie wymyślisz włókno węglowe. Dobry sklep doradzi szczegóły. Do obłożenia ramy dobra jest stara dętka przecięta na pół wzdłuż. Łatwiej takie coś owinąć niż oponę i wejdzie na całą rurę. Chodzi o okolice blatów z przodu, gdzie można przeorać ramę, jeśli spadnie łańcuch.
Pondasek Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Wiem data, ale ogólnie polecasz rower? Mam okazję kupić go za 2400 zł nowy. Napiszesz jakaś opinie o nim?
Rekomendowane odpowiedzi