Genzo Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Witam, Chodzi mi po głowie takie pytanie. Mam ramę Accent Cx-One z widelcem Alu 1 1/8". Stery półzintegrowane 44/44mm. Czytałem, że jest możliwość do takiej ramy zamontować widelec z rurą stożkową (tapered). Wystarczy dobrać nowe stery: https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/czesci/stery/bbb/52541/semi_integrated_bhp_53_tapered Czy ktoś ma doświadczenie z taką przekładką? W jaki sposób zmieni się geometria ramy przy takiej przekładce? Na tej stronie zdawkowo napisali, że użycie tych sterów spowoduje zmianę kąta główki ramy. Ale w jaki sposób? Jedyne co mi przychodzi do głowy to fakt, że stery będą trochę wystawać od dołu z główki ramy i w ten sposób główka pójdzie o ~1cm do góry, co automatycznie zmieni kąty ramy. Jeśli tak by się stało to nie byłoby to złe rozwiązanie, bo z geometrii typowo przełajowej (sportowej) zrobiłaby się geometria gravelowa (adventure) z podniesioną główką w stosunku do siodełka.
Nemrod Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ja mam w ten sposób zamontowany widelec traped w moim cx-one. Szczerze to jakoś specjalnie różnic w prowadzeniu nie zauważyłem.
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zapodałeś link do sterów nie takich jak są potrzebne do takiej przekładki. Takie stery ma Cane Creek w swojej ofercie, niestety modelu nie pamiętam, było na 100% już to poruszone na forum, jak znajdę to podlinkuję.
Nath_147 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dobre zlinkowal według ich opisu tylko ich zdjęcie nie takie https://rowerowy.com/sklep/czesci/stery/polzintegrowane/prod/bbb-bhp-53, górę będzie miał polzintegrowana a dół niezintegrowane. Geometria może ci się zmienić a może wcale nie zmienić, to też zależy od widelca, widelec accenta w cx-one ma nietypowa dlugosc. Kilka osób składając na tej ramię rower szukało tańszych zamienników i nie znaleźli niczego o identycznych wymiarach. Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
firefoks Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Słabo szukali - kilka innych firm robi takie stery.
Nemrod Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Chyba chodziło o widelec a nie o stery...
Genzo Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2018 @Nemrod Co to za widelec masz? pasowałbv mi. Mają wersję pod tarcze?
Nemrod Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Focus mares cx. Nowsze wersje pewnie mają ale też malowanie zmienili. W sumie dość ciężko go dostać.
Rekomendowane odpowiedzi