Booka Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 Witam wszystkich, Przymierzam się do wymiany mojego obecnego amortyzatora (sprężynowy Suntour XCR 32 RL 100 mm, 29"). Mój budżet to około 1400-1500 zł. Amortyzator przeznaczony ma być do amatorskich treningów i startów w maratonach MTB. W tej cenie wpadły mi w oko dwa widelce: RockShox Recon Silver RL: https://goo.gl/2m4eJ6 oraz Suntour Epixon TR:https://goo.gl/Nx1hy5 I tutaj chciałbym Was zapytać o Wasze opinie o tych amorach. Jak sądzicie, który z nich będzie lepszym wyborem ? A może w tym przedziale cenowym są jeszcze jakieś inne widelce godne polecenia ? Z góry dziękuję za pomoc ! Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 Masz piastę pod sztywną oś? Choć jestem fanem RS to w tym zestawieniu lepszym rozwiązaniem wydaje mi się Epixon. O ile pamiętam będzie on chociażby lżejszy od tego RS'a. Na wielu forach chwalą kulturę pracy tego Suntour'a Dam śmigałem na Raidonie, który tez był fajną opcją. Z prostą sterówką to zbyt dużego wyboru w nowych amorach nie masz. Niestety. Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 W tej cenie to już jest Reba. Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 15 minut temu, firefoks napisał: W tej cenie to już jest Reba. Ale tylko używana. Odnośnik do komentarza
klu Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 (edytowane) Jakby co to będę miał do sprzedania powietrznego Recona Silver SA pod 29'' (100mm, tapered, oś 9mm, manetka One Lock) w stanie idealnym - używany 3 miesiące od nowości, czyszczony po każdej jeździe. Kolor: czarny mat z czarnymi naklejkami. Edytowane 30 Styczeń 2018 przez klu Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 (edytowane) 35 minut temu, Andrzej Sawicki napisał: Ale tylko używana. Tyle co test w fabryce Edytowane 30 Styczeń 2018 przez firefoks Odnośnik do komentarza
Guinek Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 Ja rozejrzałbym się jeszcze za Recon'em tylko w wersji Gold jest lżejszy od Silver. Sam zakupiłem ostatnio używanego, ale niestety nie powiem Ci jak się sprawuje bo rower jeszcze jest niekompletny Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 (edytowane) Używam Recona Gold od ponad roku. Jest świetnym amortyzatorem w swojej cenie, ale ciężko będzie go znaleźć w cenie Epixona. Oczywiście można szukać używanego, ale wtedy lepiej od razu Reba -- jeszcze lżej i w wersji RLT z dodatkową regulacją. Pokaż tę nową Rebę za 1300 zł. Sam bym się zainteresował. Edytowane 30 Styczeń 2018 przez Andrzej Sawicki Odnośnik do komentarza
Booka Napisano 30 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 6 godzin temu, Franz Mauer napisał: Masz piastę pod sztywną oś? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Piasta będzie zmieniana na wersję pod sztywną oś. Rura sterowa prosta 1/1/8". Przy kupowaniu używanego amora miałbym chyba małe obawy. Ewentualnie musiałbym trafić na sprzedającego z mojej okolicy by móc podjechać i zobaczyć jak to wygląda. Dlatego na razie biorę pod uwagę tylko nowy sprzęt. A czy ktoś z Was miał okazję jeździć na Epixonie? Odnośnik do komentarza
firefoks Napisano 30 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 30 Styczeń 2018 2 godziny temu, Andrzej Sawicki napisał: Pokaż tę nową Rebę za 1300 zł. Sam bym się zainteresował. Szukaj na ebajcu. Ceny się kształtują od 1100 do 1400 zł. Mi udało się kupić za 1240 zł. Recon Silver poszedł swego czasu za 340 zł ale pod QR9 i prostą rurę. Odnośnik do komentarza
sebastian310889 Napisano 31 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 31 Styczeń 2018 Miałem ten sam problem rok temu. Użytkuje SR EPIXON 2017 TR RL RC QR 15 MM 29` przez jeden sezon ( około 5 tyś km) nie stwarzał problemów płynnie pracuje. Po zmianie z osi 9mm na 15 mm różnica spora w sztywności całego widelca. Polecam zamiane na oś 15 mm naprawdę warto. Na ten sezon zmiana skoku ze 100mm na 120mm był w serwisie activia zresztą tam gdzie był kupiony wymiana na inny olej, bo amortyzator po nizej temperatury 7 stopni robił się wyczuwalnie twardszy. Po odebraniu go z serwisu widać i czuć różnice i nie ma problemu przy niższych temp. Co do manetki blokady skoku tej odblokowywanej od boku, nie podeszła mi, ciężko jest ją zamontowac w sensowny sposób na kierownicy tak żeby było blisko kciuka czy to z lewej czy z prawej strony kierownicy zamieniłem ją ze starą manetką którą miałem w starym zajeżdżonym przeze mnie Sr suntour XCR RL 100 mm możemy ją zamontować blisko manetki dzięki temu można ją obsługiwać nie odrywając ręki od kierownicy co jest ważne w terenie. Odnośnik do komentarza
Booka Napisano 2 Luty 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Luty 2018 Dzięki za odpowiedź. Amor kupuję od razu pod oś 15 mm. Mam w starym amorze Suntoura manetkę blokady taką jak na drugim zdjęciu i jestem do niej przyzwyczajony dlatego pewnie nowej montować nie będę. Odnośnik do komentarza
sebastian310889 Napisano 2 Luty 2018 Udostępnij Napisano 2 Luty 2018 Jezeli będziesz brał od activi co polecam to mysle ze mozesz zrezygnowac z manetki i cena bedzie nizsza. Polecam odrazu wymienic olej na ten ktory ja mam. Odnośnik do komentarza
alsew Napisano 3 Luty 2018 Udostępnij Napisano 3 Luty 2018 W temacie wyboru widelca to przewaga Recona poleca na tym że ma normalny, rozbieralny, banalnie prosty w serwisie tłumik. W przeciwieństwie do Epixona gdzie serwis tłumika kończy się na wymianie oleju (która też bywa problematyczna) lub wymianie całego tłumika za ponad 300zł. W Reconie wymieniasz komplet oringów oraz olej i masz tłumik jak nowy! Z tego co kojarzę to w Epixonie ze względu na taką konstrukcję tłumika wyklucza się użycia oleju do smarowania dolnych lag, zamiast tego używa się smaru stałego jak w XCMie 1 Odnośnik do komentarza
sebastian310889 Napisano 3 Luty 2018 Udostępnij Napisano 3 Luty 2018 Łączny koszt serwisu u Activi to 100 zł wydaje mi się ze ta stówka na rok jest nie jest jakimś dużym wydatkiem przy amorku ktory kosztuje pona 1000 zł nowy. Jestem juz po drugiej jeździe testowej po serwisie u activi. 40 km teren mieszany. dzwoniłem do activi z pytaniem, co on tam takiego zrobił ze ten amor pracuje tak dobrze. Powiedzial ze wymienił oringi i uszczelki w tłumiku na uszczelki produkowane na jego zamówienie z odpowiednią dwardością gumy. własnej produkcji. i do tego specjanie dobrana mieszanka oleji. i tyle. Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zmianą pracy tego amortyzatora, wybiera najmniejsze korzenie dodam że ja sam zmieniłem skok ze 100mm na 120 mm. Pewnie to tez ma wpływ na jego prace, ale wydaje mi się ze to tylko 20% a 80% to uszczelki i oleje. Zobaczymy jak sie bedzie spisywał Odnośnik do komentarza
sqr Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Też mam Epixona TR tyle że 2015. Jestem bardzo zadowolony po dwóch sezonach z hakiem. Latwy w konserwacji i zmianie skoku. Działa płynnie choć dużego porównania nie mam (ja w każdym razie jestem zadowolony). Manetka blokady to faktycznie tragedia, od początku mnie irytuje. Co do reszty to nie mam się czego czepiać. Odnośnik do komentarza
lary84 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Zamówiłem w sobotę w sklepie activia raidona i dziś dostałem telefon że ma dostępny tylko amortyzator po wystawowy z lepszymi tulejami no to chciale zmienić zamówienie na epixona i niestety w sklepie nie ma dostępności na radiony i epixony pod koło 29 więc nie sugerujące się tym że na stronie pisze że jest dostępność Odnośnik do komentarza
martines80 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 4 minuty temu, lary84 napisał: Zamówiłem w sobotę w sklepie activia raidona i dziś dostałem telefon że ma dostępny tylko amortyzator po wystawowy z lepszymi tulejami no to chciale zmienić zamówienie na epixona i niestety w sklepie nie ma dostępności na radiony i epixony pod koło 29 więc nie sugerujące się tym że na stronie pisze że jest dostępność Tak zgadza się ale jak zadzwonisz do Piotra to bez problemu dogadasz się i coś ogarnie. Ja w styczniu kupowałem epixona xc pod ośkę 9mm, nie miał na stanie ale załatwił sprzęt i w przeciągu tygodnia miałem amorek w domu. Odnośnik do komentarza
lary84 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 (edytowane) 2 godziny temu, martines80 napisał: Tak zgadza się ale jak zadzwonisz do Piotra to bez problemu dogadasz się i coś ogarnie. Ja w styczniu kupowałem epixona xc pod ośkę 9mm, nie miał na stanie ale załatwił sprzęt i w przeciągu tygodnia miałem amorek w domu. To Piotr zadzwonił do mnie i mi przedstawił sprawę ma mi przysłać tego wystawowego z lepszymi tulejami a jak nie spełni oczekiwań do umówiłem się z nim że mu go odeślę. Ja nie potrzebuję sprzętu z "pudełka" (oprócz elektroniki) nie przeszkadza mi to że stał na wystawie i ludzie go oglądali i dotykali byle by nie był używany. Zaufałem sprzedawcy (po przeczytaniu opinii) i mam nadzieję że spełni moje oczekiwania. A jeśli chodzi o amortyzatory będą dostępne tylko z rocznika 2018 i w wyższych cenach. Mała aktualizacja 15 min temu dostałem informację o dostępności epixonów i jako że z moim raidonem było małe zamieszanie dostałem fajną cenę na epixona. Co prawda jeszcze nie dostałem zamówionego towaru ale już mogę polecić activie jako sklep z fajnym podejściem do klienta Edytowane 5 Luty 2018 przez lary84 Aktualizacja Odnośnik do komentarza
martines80 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 2 godziny temu, lary84 napisał: Co prawda jeszcze nie dostałem zamówionego towaru ale już mogę polecić activie jako sklep z fajnym podejściem do klienta Na pewno będziesz zadowolony, super że się dogadaliście. Rozumiem, że czekasz na raidona a jak Ci nie spasuje to odsyłasz i zamawiasz epixona w bardzo dobrej cenie ? Jeżeli tak to proponuję od razu odesłać raidona i czekać na epixona Odnośnik do komentarza
lary84 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Teraz, martines80 napisał: Na pewno będziesz zadowolony, super że się dogadaliście. Rozumiem, że czekasz na raidona a jak Ci nie spasuje to odsyłasz i zamawiasz epixona w bardzo dobrej cenie ? Jeżeli tak to proponuję od razu odesłać raidona i czekać na epixona Zrezygnowałem z raidona dopłacam ok 100 zł i czekam na epoxona Odnośnik do komentarza
martines80 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Do ceny raidona dopłacasz 100 zł i masz epixona TR ? super. Czekam na relację jak dojdzie amorel. Odnośnik do komentarza
lary84 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 35 minut temu, martines80 napisał: Do ceny raidona dopłacasz 100 zł i masz epixona TR ? super. Czekam na relację jak dojdzie amorel. Kurcze sorki nie doczytałem że chodzi o sztywną oś a kupuję epixona XC na oś 9mm Odnośnik do komentarza
sebastian310889 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Kurcze sorki nie doczytałem że chodzi o sztywną oś a kupuję epixona XC na oś 9mmPiotrek jest naprawdę wporządku doradził mi przy doborze amortyzatora i przejscie na os 15 mm wiązało się to z dodatkowymi kosztami ale było warto. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
lary84 Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 19 minut temu, sebastian310889 napisał: Piotrek jest naprawdę wporządku doradził mi przy doborze amortyzatora i przejscie na os 15 mm wiązało się to z dodatkowymi kosztami ale było warto. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Przy mojej jeździe to epixon już jest kosmosem a jednak sztywna oś to już dużo większe koszty samego amorka i jeszcze trzeba koło doliczyć więc koszty mnie przerosły, ale i tak myślę że przesiadka ze sprężynowego XCM na powietrznego epixona (co nie jest już całkiem niską półką) będzie wyraźnie odczuwalna Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi