H4RY Opublikowano 29 Stycznia 2018 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Witam, Oprócz tego, że jestem zapalonym rowerzystą od 13 lat z przerwami (mam 27 ) to od tego samego czasu mam również wykrytą cukrzycę typu 1. Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami po tylu latach z chorobą i rowerem przy boku Szczerze mówiąc, to rower był moim pomysłem aby lepiej wyrównać cukrzycę, jakoś pogodzić się z wykrytą chorobą i wzmocnić organizm. Był to strzał w dziesiątkę, pokochałem rower, szybką jazdę i nawet wystartowałem w wieku 15 i 16 lat w okolicznych amatorskich zawodach, gdzie lepszy był ode mnie tylko mój kuzyn, z którym jeździliśmy wszędzie Cukrzycę wyrównałem do tego stopnia, że prawie nie podawałem insuliny, Hba1c miałem na poziomie 5,8-6,1%, a rzeźby nóg zazdrościli wszyscy kumple Niestety, przyszło liceum i studia, brak czasu i możliwości żeby wyskoczyć na rower... wyniki się pogorszyły do tego stopnia, że konieczna była tygodniowa wizyta w szpitalu, wymiana lekarstw, przytyłem ponad 10 kg, co przy cukrzycy jest masakrycznie ciężkie do zrzucenia, walczę z nimi od 2 lat i dalej wracają Postanowiłem na dobre wrócić do roweru i regularnie spalać kalorie i cukier Wyruszając gdziekolwiek staram się mieć nieco wyższy poziom cukru, aby nie słabnąć po drodze i mam kilka WW ze sobą na wszelki wypadek. Jeszcze nie stało się tak, że zasłabłem w drodze, bo mój organizm wyjątkowo dobrze radzi sobie z niskimi cukrami na rowerze. Potrafiłem jechać bez problemu mając cukier w okolicach 50mg/dl i tego nie czułem nawet, przy 40-45 brakuje już sił do dalszej jazdy Czy ktoś z was również ma podobny problem zdrowotny? Jak sobie radzicie?
misiod Opublikowano 30 Stycznia 2018 Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć, mam to samo tylko dłużej. W tym roku skończę 38 lat a cukrzycę mam już od 24 lat. Moja przygoda z rowerem zaczęła się po raz pierwszy ok 2000 roku i rozwijała dynamicznie, ok lat 2004-2006 startowałem regularnie w maratonach górskich osiągając całkiem przyzwoite wyniki, raz stałem nawet na pudle ale to była branżowa klasyfikacja Bikemaratonu Potem był ślub, praca na pełen etat i dopełnienie szczęścia czyli dzieci i.... znacie to w większości - pojawił się brzuszek i nadwaga. W zeszłym roku wróciłem na rower, zrzuciłem 10 kg od maja do września a pod koniec sezonu nawet wystartowałem ponownie w maratonie MTB. Jest w tym wszystkim także trochę zasługi Danielskiego Co do cukrzycy to staram się ją jak najlepiej kontrolować, odpowiednio odżywiać i ćwiczyć. Akurat rower jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyka, co potwierdzają też lekarze. Odnośnie wyników to jeśli nadal masz hba1c w okolicach 5,8-6,1 to przemyśl na poważnie czy nie za często masz hipoglikemie. Jeśli nie czujesz cukru rzędu 50 mg/dl to znaczy że za często masz takie poziomy cukrów a to już jest niebezpieczne, szczególnie w trakcie wysiłku. Ja przed wyjściem na rower zawsze dojadam kilka WW odpowiednio do planowanej długości jazdy. Dbam o to by były to zarówno węglowodany proste jak i złożone (szczególnie jeśli jazda ma być dłuższa niż 1h). U mnie idealnie sprawdzają się płatki owsiane z suszonymi owocami i bananem na odrobinie mleka. Na każdą jazdę biorę ze sobą min. 1 banana, suszone owoce w torebce i kilka saszetek cukru. Zawsze mam też przy sobie glukometr i telefon. Na telefonie ustawiony numer ICE do żony, a na ekranie blokady moje imię, nazwisko i info o cukrzycy typu I. Na nadgarstku wożę jeszcze opaskę też z info o cukrzycy. Na szczęście nigdy jeszcze mi się nic z tego nie przydało, nie zdarzyło się abym stracił przytomność pomimo wielu bardzo wyczerpujących jazd w wielu rejonach świata. Polecam zawsze wszystkim cukrzykom jakąkolwiek ale systematyczną aktywność fizyczną. Akurat rower jest super, wystarczy spojrzeć na Team Novo Nordisk - cały zespół zawodowych kolarzy złożony tylko z cukrzyków! Edytowane 30 Stycznia 2018 przez misiod
H4RY Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Opublikowano 1 Lutego 2018 Dnia 30.01.2018 o 15:24, misiod napisał: Polecam zawsze wszystkim cukrzykom jakąkolwiek ale systematyczną aktywność fizyczną. Akurat rower jest super, wystarczy spojrzeć na Team Novo Nordisk - cały zespół zawodowych kolarzy złożony tylko z cukrzyków! O widzisz, nie wiedziałem, że Novo Nordisk ma własną drużynę kolarsą Bez kilku WW przy sobie nie ruszam się rowerem, jeśli planuje ponad 20 minut wysiłku. Do 20 minut (tam i spowrotem) z doświadczenia wiem, że się zabezpieczać w cukier nie muszę (na szczęście ). Do dłuższych jazd zawsze się przygotowuję, zabezpieczene w wodę, dodatkowe WW szybkowchłaniające i ze średnim IG, naładowany telefon, portfel z ok. 50zł w środku i informacją o cukrzycy oraz kontaktem do najbliższych. No i obowizkowo glukometr i insulina. Obecnie Hba1c mam na poziomie 7,00% i chciałbym z czasem zejść poniżej tej 'magiczej granicy'. Swoją drogą ta "rowerowa szajba" u mnie też odżyła dzięki Danielskiemu i jego treningom No i jeszcze jest tu zasługa mojego kolegi z Wrocławia, z którym wymieniamy się różnymi rowerowymi doświadczeniami (dzięki Kuba!)
misiod Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 No mają i nawet prowadzą stały nabór: https://www.teamnovonordisk.com/join/ więc możesz aplikować jeśli czujesz się silny Życzę dużo zdrowia, jeszcze więcej przejechanych km i żebyś zszedł poniżej 7 Ja w tym roku kontynuuję moją przygodę, chcę nabijać kolejne km i zaliczyć jeszcze kilka maratonów MTB. Czego i Tobie życzę.
Piotrek01 Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Siemanko Też mam cukrzycę (od 5 lat , aktualnie mam 17 ) .Na początku jak sami wiecie zwłaszcza dla młodej osoby to coś bardzo trudnego zaakceptować to ( mi to trochę zajęło ) , ale od 2017 oglądanie Tour de France zachęciło mnie do zapoznania się z tym typem sportu i kupiłem pierwszą szose. Teraz kupuje drugą szosę ( 2017 r. przejechane 3000 km w górach ) i zamierzam nadal trenować , może kiedyś jakieś zawody. A odnośnie cukrzycy to mam od dwóch lat pompe aaccu-chek combo jest dość pomocna( kochany NFZ ) , gdy idę na rower to po prostu wyłączam stałą baze , a na wypadek mam trzeci bidon z sokiem czy czymś słodkim. Życzę wam i sobie lepszych wyników . Powodzenia! Edytowane 7 Lutego 2018 przez Piotrek01
H4RY Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Opublikowano 9 Lutego 2018 Dnia 7.02.2018 o 21:22, Piotrek01 napisał: A odnośnie cukrzycy to mam od dwóch lat pompe aaccu-chek combo jest dość pomocna Zawsze się zastanawiałem się jak to jest z pompą insulinową. Nie podobała mi się myśl, że muszę być cały czas podłączony do jakiegoś elektronicznego urządzenia, nawet w trakcie snu Podobno idzie lepiej wyrównać cukrzycę, ale jak to wygląda z rowerem? Mówisz, że bazę trzeba wyłączyć?
Piotrek01 Opublikowano 10 Lutego 2018 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Znaczy się pompa ma zalety takie , że nie trzeba dawać insuliny długodziałającej , a zamiast tego idzie ci baza ( co godzine koło 1 jednostki , zależy od osoby ) , oraz jeśli chcesz jeść np. samo mięso to możesz tylko musisz dać bolus długodziałający ( wyliczasz ile zjesz , dajesz insuline i podajesz przez ile godzin ma być podawanya) . A jeśli chodzi o rower to ją po prostu wyłączam i daje do plecaka i nie muszę raczej nic jeść ( czasami tylko jak jest duży wysiłek np. 3h ). Wady też są .Właśnie to że cały czas masz to z sobą (można się przyzwyczaić ) , trzeba mieć także z sobą zawsze dren i wkucie . Pompy od accu cheka combo są też wygodne , ponieważ gdy ustawisz przeliczniki na glukometrze od pompy to tylko badasz ,a glukometr sam ci wylicza , a ty tylko potwierdzasz żeby ci podał . Ale pamiętaj , że pompa to nie cud techniki i dzięki temu twój stan zdrowia znacząco się nie poprawi ( głównie zależy od osoby) . To pomaga , lecz najważniejsza jest samokontrola ( coś o tym wiem ) . Więc jeśli masz spoko cukry to nie ma co zamieniać ( byłem na penach przez 2lata ) . Edytowane 10 Lutego 2018 przez Piotrek01
H4RY Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Opublikowano 10 Lutego 2018 Dlatego się w pompę insulinową nie pchałem, nie widziałem większych zalet przy moim wyrównaniu cukrzycy BTW zwróciłem uwagę, że przy jazdach siłowych (np. jazda pod stromą górę z niską kadencją czy trening typowo siłowy) poziom cukru spada mi dość szybko, natomiast przy wysiłkach niedużych z wyższą kadencją (jazda w strefach 1-2 i niska 3), nawet rozciągniętych w czasie (do tej pory treningi w domu robiłem do 2 godzin), cukier praktycznie się nie zmienia. Ostatnio zacząłem z 191mg/dl, a po 1,5h miałem 188mg/dl. Też tak macie, czy to wybryk tylko mojego organizmu?
misiod Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 U mnie z pompą podobnie - przy dobrze wyrównanej cukrzycy i regularnym uprawianiu sportu nawet mój lekarz mówi że wiele mi to nie pomoże. Poza tym u mnie dochodzą koszty - zgodnie z linią NFZ nie należy mi się już pompa, według nich w tym wieku to już czas umierać... @H4RY w kwestii spadku cukru przy jazdach siłowych i lekkich - to kwestia indywidualna bo ja mam odwrotnie Lekka jazda z wysoką kadencją powoduje szybki spadek cukru który jednak ustaje w momencie zaprzestania wysiłku, gdzie jazda siłowa powoduje że cukier nie spada mi w trakcie wysiłku za to potem przez 2-3 godziny mam tendencje spadkowe i muszę uzupełniać WW zaraz po powrocie do domu.
Łukasz Ciszewski Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 Cześć! Mam cukrzycę typu 1 od 34 lat a mam 42 lata. Po takim czasie pewne powikłania już dają znać o sobie. Głownie łydki i stopy. Na początku przed jazdą piłem odrzywki węglowodanowo-białkowe ale zrezygnowałem bo było mi po nich niedobrze. Glukometr wożę ze sobą a do jednego z bidonów wlewam wodę z cukrem. Do tego banan na dłuższe wyjazdy. Staram się startować z wyższym cukrem i po posiłku (nie bezpośrednio). Nigdy natomiast nie miałem problemu z tyciem. Wręcz odwrotnie. Liczyłem, że na rowerze nabiorę masy a tu na odwrót. Z 64 spadłem do 61kg. W dniu 11.02.2018 o 00:20, H4RY napisał: Dlatego się w pompę insulinową nie pchałem, nie widziałem większych zalet przy moim wyrównaniu cukrzycy BTW zwróciłem uwagę, że przy jazdach siłowych (np. jazda pod stromą górę z niską kadencją czy trening typowo siłowy) poziom cukru spada mi dość szybko, natomiast przy wysiłkach niedużych z wyższą kadencją (jazda w strefach 1-2 i niska 3), nawet rozciągniętych w czasie (do tej pory treningi w domu robiłem do 2 godzin), cukier praktycznie się nie zmienia. Ostatnio zacząłem z 191mg/dl, a po 1,5h miałem 188mg/dl. Też tak macie, czy to wybryk tylko mojego organizmu? Wiele zmiennych trzeba brać pod uwagę. Czy np w tle działa insulina długodziałająca? Czy w żołądku masz węglowodany? Te złożone dostarczają cukier do kilku godzin. Do tego SzajBajk mówił o tym że przez pierwsze 20 min spalamy węglowodany a później tłuszcz jeśli jedziemy niezbyt intensywnie. Spróbuj zwiększyć intensywność i zobaczysz co z cukrem. Jeśli spadnie to potwierdzi tezę o spalaniu tłuszczu przy małej intensywności wysiłku.
Rekomendowane odpowiedzi