Skocz do zawartości

Endurance jako rower uniwersalny/na amatorskie wyścigi ?

LuckyAdam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 
Przymierzam się do kupna pierwszej szosy, wizualnie podoba mi sie Giant Contend 2 z 2017 roku, akurat mam możliwość przymiarki we Wrocławiu i zamówienie w dobrej cenie. 
https://www.giant-bicycles.com/pl/contend-2-2017

I teraz pytanie do tych, którzy siedzą w temacie:

Czy ten Giant to typowy rower endurance? Czy rowerem endurance "nie wypada" przejechać amatorskiego wyścigu? 

Pytam, bo raczej do jeżdżenie będę pochodził bardziej sportowo, a nie rekreacyjnie. Podejrzewam więc, że będę startował w jakichś amatorskich wyścigach.

Czy taki Giant jest w porządku i spełni moje wymagania co do użytkowania tej szosy? 

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Edytowane przez LuckyAdam

Ogólnie na zawodach amatorów to nawet jak przyjedziesz jakąś retro szosą to co z tego? Jedziesz dla frajdy i sprawdzenia siebie, a nie po wynik. Lepszy rower może nieco pomóc, ale liczy się wytrenowanie nic więcej.

Ja przejechałem na przełaju wyścig szosowy i nikt krzywo na mnie nie patrzył :-P Ba nawet nikt mnie nie pogonił :-P

Tak tym rowerem możesz jechać na amatorskie ściganie.

Teraz kwestia samego roweru i jego realnej ceny. Bo katalogowo i osprzetowo cienko za takie pieniądze. Korba na kwadrat, i tylko claris. Gdzie w podobnych pieniądzach kupisz rower z zintegrowaną korbą i lepszym osprzętem ;-)

Gdzie sam claris nie jest zły, będzie działał i będzie tani w eksploatacji. Sam śmigam na niskiej klasie osprzętu sora i nadal nie widzę potrzeby, żebym musiał dopłacić parę setek do Tiagry ;-)

Ogólnie widzę, że zakładałeś temat jaki rower do x zł. Ogólnie ramy treka mi się nie bardzo podobają ale chyba warto w nie później zainwestować parę zł jeśli się chce. Lecz w takiej kasie szukałbym roweru który mi się podoba i z jak najlepszym osprzętem. Np triban mi się podoba i jest raczej chwalonym rowerkiem. ;-)