Skocz do zawartości

Ból stóp podczas pedałowania/nowe buty

Fisherek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Dzisiaj, 28 stycznia pierwszy raz poczułem ogromny ból jadąc rowerem szosowym. Jak w tytule, chodzi o moje stópki... Zmieniałem ostatnio buty(z jakichś no-name'ów z jakąś miękką podeszwą na trochę bardziej specjalistyczne z podeszwą z włókna węglowego-o wiele sztywniejszą, jak się okazało). Zmiana butów wymusiła na mnie również zmianę pedałów i bloków z spd m520 na pedały spd sl 105 wraz z żółtymi blokami (z dużym luzem). Buty są bardzo wygodne, jednakże dzisiaj (pierwsza dłuższa przejażdżka) po chwili mocniejszego kręcenia zaczynam czuć bardzo silny ból śródstopia, lekko pod punktami podparcia). Jak myślicie, czy jest to coś poważnego? Czy stopy przyzwyczają się do twardszej, sztywniejszej podeszwy?

Opublikowano

Jak masz właściwie dobrany rozmiar to moim zdaniem jest to kwestia przyzwyczajenia 🤔

• Pomógł 1
Opublikowano

Bardzo sztywna podeszwa jest tutaj winowajczynią. Tak jak napisał @Franz Mauer - przyzwyczaisz się. U mnie był problem z cierpnącymi stopami przyzwyczajonymi to miękkiej podeszwy. Będziesz potrzebował kilku dłuższych wyjazdów, aby ból minął.

Opublikowano

Do tak sztywnych butów warto dokupić wkładkę termofornowalną, którą pod działaniem temperatury dopasowuje się do stopy. Używam taką w karbonowych Shimano Custom Fit. 

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedzi, już myślałem, że coś ze mną nie tak :D

Przemyśle zakup wkładki ;)

Temat do zamknięcia