Wilku BardzoZły Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam serdecznie. Na samym początku chciałbym zaznaczyć że przygodę z MTB dopiero zaczynam i jako takiej wiedzy fachowej mam równe 0. Jak już gdzieś napisałem na tym forum, rower kupiłem głównie do jazdy do i z pracy (16km w dwie strony, pół miasto, pół offroad taki jakby poligon) i dopiero kiedy zobaczyłem jak jeździ się dobrym rowerem dostałem SZAJBY na punkcie kolarstwa górskiego. Moje pytanie, a raczej prośba do ludzi którzy się znają lepiej na temacie to wypowiedzenie się na temat roweru który zakupiłem. Wiem wiem że to raczej najpierw się pyta a potem się kupuje ale mądry Wilku po zakupie i czytaniu forum Poniżej wklejam link to sklepu gdzie możecie znaleźć wszystkie specyfikacje roweru: https://www.evanscycles.com/scott-scale-735-2016-mountain-bike-EV253337 Uprzedzając pytania o co konkretnie mi chodzi, przede wszystkim chcę zapytać o części tego roweru. Dobrej jakości? Takie sobie? Co radzili byście wymienić jako pierwsze a co w ogóle się nie nadaje. Wiem że trudno ocenić rower po zdjęciu i danych ale wiem również że są tutaj osoby które będą w stanie stwierdzić czy rower ten będzie się nadawać do czegokolwiek więcej niż tylko sobotnie przejażdżki przez park. Osobiście rower wydaje mi się bardzo lekki, 10.5kg kiedy ja ważę 110kg to prawie nic. Próbowałem ramy XL oraz L ponieważ mam 186cm wzrostu i okazało się że L pasuje lepiej. Tak samo zresztą jak koła 27.5" na których jeździ mi się znacznie lepiej niż 29". Cena, ceną ale przy obniżce z 1800£ na 1300£ wydaje mi się umiarkowaną w porównaniu do bujaków za 7k czy 8k £... Oczywiście to że mieszkam na wyspach też sprawiło że cena stała się bardziej przystępna. A więc. Myślicie że na kilka lat będę mieć spokój, czy że rozleci się po roku Czekam na opinie. Pozdrawiam serdecznie Wilku.
Sethlo Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Świetna rama po pierwsze:) mam scale 750 wiec bardzo podobnie tylko na aluminiowej ramie, sredni osprzet w stosunku do ramy to po drugie. To jest raczej opcja do upgrade z czasem. Co do samej geometri i charakteru roweru to zacheca do zabawy i powiedzial bym ze jest raczej do xc jak maratonu, moj byl na slx i xt i pierwsze co zmienilem to hamulce i kola, teraz stoje przed zmiana roweru niestety chociaz ten uwielbiam to chce cos ze sztywnymi osiami i wiekszym kolem sprobowac;) dalej mysle o scott tyle ze 910/920 i treku procaliber 9.7 tak na marginesie to z kad w uk jestes?Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Wilku BardzoZły Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) A widzisz hehe ja tak właśnie myślałem nad zmianą kół na carbon i bezdętkowe. Biegów na SRAM 1x11 i może hamulce na jakieś lepsze no i siodełko z dropem ale to dopiero za jakiś czas Z wysp Zachód od Londynu, Farnborough się to to nazywa. Najczęściej można mnie spotkać w Swinley Bike Hub, dobra miejscówka żeby poszaleć Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Wilku BardzoZły
Rekomendowane odpowiedzi