Kacper Arabasz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Mam 172 wzrostu, jaki rozmiar ramy szosowej by do mnie pasował?
KsD Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Zależy o jakim rowerze szosowym rozmawiamy? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez KsD
lukster52 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Najczęściej m lecz polecam patrzeć na rozmiarówke i przekrok
Red Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Mam 172 wzrostu, jaki rozmiar ramy szosowej by do mnie pasował? Prosta matematyka przekrok x 0,66 = rozmiar ramy szosowej.
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2018 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Jak nie wiesz w jaki sposób dokonać prawidłowego pomiaru przekroku, to poniżej zamieszczam Ci instrukcję: Stajesz boso przy ścianie w lekkim rozkroku (najlepiej na szerokości ramion), Pomiędzy nogi włóż jakąś książkę czy to poziomicę, dociśnij dosyć mocno do krocza i zaznacz tę wysokość na ścianie, Podaj nam zmierzoną wysokość od podłogi. W przypadku rowerów szosowych, przełajowych czy grawelowych - tak jak napisał @Red mnożysz otrzymaną wartość przez 0,66. Sprawdzasz wtedy tę wartość z wartością podawaną przez producenta jako (efektywna) Długość górnej rury (TT Length). Ale jak podasz nam tę wartość to pomożemy w doborze rozmiaru, czasami zdarza się, że jesteś na granicy dwóch rozmiarów ramy. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Gość
marcin1987 Opublikowano 21 Lutego 2018 Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) Dołączam się do pytania o rozmiar ramy. Ja na oku mam Meridę Speeder 300 2016 z zagranicznego sklepu i mogę nabyć ją w rozmiarze 54cm w bardzo atrakcyjnej cenie. Testowałem już ten model w tym samym rozmiarze i pozycja za kierownicą była naprawdę bardzo dobra. Problem jednak w tym, że w trakcie zsiadania przenosząc ciało na przednią część górnej rury, wpadałem na nią klejnotami nie mogąc podeprzeć się nogami o podłoże. Jedyny sensowny sposób bym zsiadał z niego bez problemów to zsiadanie do samego końca na pedałach obracając je do podłoża, ciałem blisko samego siodełka, a takiego nawyku w sobie nie wyrobiłem i wątpię by to było naturalne... Stać na rowerze mogę bez problemów, ale tylko w miejscu gdzie dotykam ciałem o czubek siodła. Wcześniej jeździłem na 14 letnim góralu meridy z ramą 50cm no i tam prześwit w kroku wiadomo... jest dość duży. W góralu mogłem spokojnie zsiadać bliżej kierownicy. Nie miałem możliwości przetestować Speedera w rozmiarze 52cm, a obawiam się, że okazja z niską ceną może mi zniknąć sprzed oczu bo nowych Speederów nie ma jeszcze w sklepach bym mógł je wypróbować... Mam 180cm i przekrok 86cm. W sklepach doradzają mi 54cm, a ja już sam nie wiem... Poradzicie coś ? Edytowane 21 Lutego 2018 przez marcin1987
Eldo Opublikowano 22 Lutego 2018 Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Widzisz mi ze wzoru wychodzi naciągane 52 a udzieram Speca Tarmac-a 54 który uważam za idealnie dobrany (mam 175cm) Mogę bez problemu okrakiem stanąć nad górną rurą i po przejechaniu trasy np 150km non stop jedyne co może mnie deko zniesmaczyć to troche bolący tyłek no ale to chyba norma jest "w tym sporcie" Geometria ramy danego producenta odgrywa bardzo dużą rolę. Owszem zawsze można skorygować rozmiar mostkiem, offsetem sztycy czy innym osprzętem ale moje zdanie na temat rozmiaru ramy jest takie że do puki sie nie usiądzie i nie sprawdzi osobiście to zawsze będzie niewiadoma mimo przeliczeń które mogą tylko namieszać Inna kwestia to sama pozycja na rowerze, jednemu pasuje bardziej pochylona innemu wyprostowana i tutaj mimo że do naszego wzrostu producent zaleca dany rozmiar można wybrać coś wiekszego/mniejszego Edytowane 22 Lutego 2018 przez Eldo
89neo Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Szajbajk wyraźnie mówi, stań na bosaka nad rowerem żebyś miał go między nogami, cztery pięć palców jak dasz radę włożyć w ten sam sposób jak mierzysz przekrok to rama jest ok, jak więcej to za mała jak dwa lub jeden palec to za duża, wsio
Antyszprycha Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Ja słyszałem opinie, że dwa palce i jest ok
Franz Mauer Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 4 godziny temu, 89neo napisał: Szajbajk wyraźnie mówi, stań na bosaka nad rowerem żebyś miał go między nogami, cztery pięć palców jak dasz radę włożyć w ten sam sposób jak mierzysz przekrok to rama jest ok, jak więcej to za mała jak dwa lub jeden palec to za duża, wsio Ty jak tak będziesz tego SzajBajka tak ślepo słuchał to wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle Bo czemu niby miałbym stawać na boska a nie w butach?
Eldo Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Ja tam mieszcze jeden palec i jest gitara i szczerze nie traktuje tego jako wyznacznik ze mam rame dobrze dobrana bo wiem ze wg papierow, wzorow i innych magicznych trikow powinienem miec rozmiar mniejsza 😊 Wystarczy wziasc dwie ramy roznych producentow o tym samym rozmiarze i stanac okrakiem zeby sie przekonac ze to pic na wode 🙃 Mierzylem Krossa Vento M i wyszedl identycznie jak Specialized Tarmac L pierwsze lepsze szosy ktore miałem pod reka. To samo bylo z Giantem 😊 Trzeba wsiasc na rower i „sie przymierzyc” a nie wkladac palce pod jajka 😊 Gdzies kiedys obił mi sie o uszy taki myk trik ze rama jest OK jak sie w gornym chwycie (na lapach) widzi os przedniego koła 😊 Ja widze....i sam nie wiem czy to ma sens 😊 Edytowane 27 Lutego 2018 przez Eldo
89neo Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 3 godziny temu, Antyszprycha napisał: Ja słyszałem opinie, że dwa palce i jest ok To może inaczej, minimum dwa palce i jest ok :> 2 godziny temu, Franz Mauer napisał: Ty jak tak będziesz tego SzajBajka tak ślepo słuchał to wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle Bo czemu niby miałbym stawać na boska a nie w butach? albo to było w butach :D, tak w butach odtworzyłem filmik. 59 minut temu, Eldo napisał: Ja tam mieszcze jeden palec i jest gitara i szczerze nie traktuje tego jako wyznacznik ze mam rame dobrze dobrana bo wiem ze wg papierow, wzorow i innych magicznych trikow powinienem miec rozmiar mniejsza 😊 Wystarczy wziasc dwie ramy roznych producentow o tym samym rozmiarze i stanac okrakiem zeby sie przekonac ze to pic na wode 🙃 Mierzylem Krossa Vento M i wyszedl identycznie jak Specialized Tarmac L pierwsze lepsze szosy ktore miałem pod reka. To samo bylo z Giantem 😊 Trzeba wsiasc na rower i „sie przymierzyc” a nie wkladac palce pod jajka 😊 Gdzies kiedys obił mi sie o uszy taki myk trik ze rama jest OK jak sie w gornym chwycie (na lapach) widzi os przedniego koła 😊 Ja widze....i sam nie wiem czy to ma sens 😊 Też mi się wydaje, że te wszystkie kalkulatory itp to jest przesadzona sprawa, gdyby każdy się takim czymś sugerował to połowa by do dzisiaj rower wybierała
Eldo Opublikowano 27 Lutego 2018 Opublikowano 27 Lutego 2018 Rower ma być wygodny i tyle w temacie, a szosa w szczególności bo siedzieć na siłe przez 150km to średnio przyjemne mimo 2, 3 czy 4 palców pod jajkami To samo dotyczy ustawień poszczególnych części. Owszem można się zasugerować tym co inni robią ale nie jest powiedziane że te same ustawienia będą dla nas dobre. Np pozycja siodełka (przód/tył) pion z kolana ma być w osi pedała...w moim przypadku musi być przed osią bo kolano mi w kosmos chce wylecieć przy odpowiednio ustawionej wysokości oraz bloków w butach Trzeba eksperymentować w tym temacie... ja to traktuję jako urok kolarstwa
Gość Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Dnia 22.02.2018 o 21:14, Eldo napisał: udzieram Speca Tarmac-a 54 który uważam za idealnie dobrany (mam 175cm) A ja z kolei ujeżdżam Speca Alleza, w rozmiarze właśnie 52. Tyle, że przy wzroście 169. Przekrok mam 74, więc teoretycznie z tabelek i kalkukatorów wychodzi, że w Specializedach powinienem celować w rozmiar najmniejszy, 49. Tymczasem nie mogę sobie wyobrazić, że na jakimkolwiek innym rozmiarze byłoby mi tak wygodnie jak na tym 52. Fakt faktem, że nie miałem możliwości przymierzenia się do mniejszego rozmiaru i porównać pozycji.
Eldo Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 (edytowane) Spece maja „specyficzna” geometrie 😊 Ja celowalem w nowa szose i na pewno nowy Spec był poza zasiegiem ale jak wsiadłem na uzywke nie chciałem wracac do domu sam 😊 Nie miałem okazji na przymiarke 52 pewnie bym przygarna rownie chetnie jak 54 (kwestia regulacji). Tutaj mam zerowy offset sztycy i mostek 90 czyli taka L-ka na minimum 😊 Nic nie doskwiera podczas dluzszych przelotow wiec chyba jest OK. Edytowane 2 Marca 2018 przez Eldo
Rekomendowane odpowiedzi