Skocz do zawartości

Przerzutki przód/tył do roweru Juniora - 24''

ahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ano.

Jest taka rama: http://www.bajkszop.com/rama-mtb-24-acstar-younger-sx-14-alu-6061-p-5642.html

Rama ma hak dokręcany z gwintowanym otworem, średnica montażu przedniej to 31,8.  Czy jeszcze jakimś parametrem odnośnie montażu trza się kierować?

Korba SunRace 42/34/24 i wolnobieg 7 rz. Manetki Sram MRX Comp 3x7.

Przód typu: FDTX50 ?

Tył: RD-TY300, RD-TZ50?

Widziałem też  nowe Tourneye z jakimś kółkiem/wichajsterkiem do linki ... godne to uwagi? Ma to przełożenie na jakość pracy?

Te dwie rzeczy brakują mi do tego projektu, a jak kupię i złożę to zaprezentuję.

----------------------------------------------------------------------

Znalazłem na przód: deore FD-M530: http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-fd-m530-31-8-34-9-okazja-i7150575254.html

Pojemność 22, ale jest jeszcze parametr mówiący o minimalnym zakresie między największą a środkową tarczą 12T ... czy to oznacza, że z tą korbą gdzie mam 42/34 nie będzie ona współpracować poprawnie?

Edytowane przez ahaja
Opublikowano (edytowane)

Dnia 27/01/2018 o 18:12, ahaja napisał:

Widziałem też  nowe Tourneye z jakimś kółkiem/wichajsterkiem do linki ... godne to uwagi? Ma to przełożenie na jakość pracy?

Żona ma i do rekreacyjnej jazdy, rewelacja. Regularnie serwisowana z dobrze założoną linką, bajka. W sumie to zazdrościłem żonie przerzutki i byłem blisko by ją podmienić bo szybka jazda na jej "damce" była dużą przyjemnością. Ponad dwa lata i żadnej regulacji a "płynniej to chodzi" niż  moja 105 ;) 

Mały minus to jej gabaryt. U juniora mam dodatkowo hak zabezpieczający (przerzutkę) bo dzieciak  nie patrzy na , którą stronę kładzie rower.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

A ja bym proponowal Acere. Nie jest duzo drozsza a sporo lepsza. Syn jezdzil na Turney'u a teraz ma Acere i nie trzeba jej "regularnie" co kilka dni serwisowac i ustawiac. A jezdzi rowniez po maratonach mtb wiec sprzet lekko nie ma. Tez ma manetki mrx i dziala to razem bardzo sprawnie.

Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuję.

Na tył zapewne będzie FD-M310.

Kłopot mam z tą deorką M530 ... dylemat znaczy dlaczego dodali w specyfikacji tą różnicę między dużym a środkowym trybem min. 12T ... podpytam jeszcze w serwisie ...

Opublikowano
11 minut temu, ahaja napisał:

Na tył zapewne będzie FD-M310.

Jak na tył to pewnie RD-... :)

13 minut temu, ahaja napisał:

dylemat znaczy dlaczego dodali w specyfikacji tą różnicę między dużym a środkowym trybem min. 12T

Bo przerzutka nie porusza się jedynie w poziomie a ta pewnie dość dużo się wznosi. Dlatego ten duży skok. Twoja korba ma 8T skoku i obawiałbym się tak dużej róznicy. Ale faktycznie dopytaj w serwisie, może mają doświadczenie z takim zestawieniem i może akurat zadziała. Świat już widział dziwniejsze połączenia które teoretycznie nie powinny działać a jednak działają. ;)

A może dla spokoju poszukaj innej. Przód nie musi być aż tak precyzyjny. Szczególnie, że MRX ma microindeks i spokojnie można sobie korygować.

Opublikowano

Tak, faktycznie pomyliłem, powinno być RD-M310.

Ano, ta deore nie będzie hulać. Ma ponoć zbyt wysoki wózek, dlatego między dużymi tarczami musi być minimum 12t różnicy.

Opublikowano

No to stanęło na FD-TY500 i RD-M310. Niedługo ważenie i składanie ... ;-)