Misterrajt Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Pytanko - jak wyciągnąć , wybić te łożysko, które pozostaje w kadłubie pedała po odkręceniu osi ? Trzeba mieć rurkę odpowiedniej średnicy i wybić ? Podejrzewam, że chodzi ono z oporem i dlatego chcę to zrobić. Widziałem , gdzieś na YT filmik po angielsku ale nie mogę go teraz znaleźć. Samo czyszczenie i smarowanie niewiele pomaga.
Misterrajt Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2018 Mam podobne tylko większe i w filmie nie interesują się łożyskiem/kami
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) A wiesz co to w ogóle za łożysko? Tzn. rozmiar itd. Pytam bo nie wiem czy nie będzie bardziej opłacało się kupić nowe niżeli serwisować obecnie przez Ciebie używane. O nowe pedały mi chodzi nie łożysko. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gość
Misterrajt Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2018 OK, ale chcę je najpierw wyciągnąć żeby określić stan. Przypuszczam, że obraca się tylko częściowo.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Łożysko jest tylko jedno? Może stać się tak, iż podczas wybijania łożyska i tak je uszkodzisz (nie zawsze ale się zdarza) wiec siłą rzeczy będzie potrzebne Ci nowe. Jeśli już chcesz wybić łożysko tak aby go nie uszkodzić "wybijak" opierać się powinien o zewnętrzny pierścień łożyska a jeśli i tak idzie do wymiany to może oprzeć się o wewnętrzny pierścień. Wybijaj równomiernie tak aby nie uszkodzić gniazda łożyska. Może być metalowa plastikowa lub jakakolwiek inna rurka tudzież pręt o odpowiedniej średnicy. Wprasowując nowe łożysko "praska" musi opierać się o pierścień zewnętrzny i tu odstępstwa nie ma. Do wprasowania można użyć na nasadki o odpowiedniej średnicy, podkładek, nakrętek i pręta gwintowanego. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gość
Rekomendowane odpowiedzi