Skocz do zawartości

Oś / zacisk DT swiss do Fox-a 15 mm.

Szymon Mtb góry świętokrzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako że przebrnąłem przez ścieżkę jaką jest brakująca oś 15 mm w moim foxie to mogę się podzielić doświadczeniem. Zapragnąłem mieć właśnie trzymadełko DT swiss które nie dość że jest tanie to jeszcze świetnie trzyma koło. Problem pojawił się przy próbie przykręcenia kola. Okazało się że gwint w amorkach foxa to M14/1,5 a oś ft ma gwint 15/1,5. Nie pozostało mi nic innego jak kupić narzynke gwintujaca o wymaganym rozmiarze. Po nagwintowaniu os siedzi idealnie. Wymiary osi to 100/15 mm. W wolnej chwili wstawię fotorelację. Pozdrawiam 

Opublikowano

No to czekamy cierpliwie na zdjęcia. Potrzeba matką wynalazków jak mówią a my Polacy kombinowanie mamy we krwi ;) Zawsze to powtarzam jeśli czegoś nie możesz kupić zrób to sam.

Opublikowano
IMG_20180128_225603.jpg IMG_20180128_225639.jpg IMG_20180128_231150.jpg

Co prawda nie mam zdjęć z samej pracy ale efekt jest widoczny. Ośka kupiona na Allegro za 75zl z wysyłką. Narzynki za 35 zł. Sama praca banalnie prosta ponieważ posuw gwintu w obu przypadkach to 1,5 mm więc narzynka idzie po starym torze bez większych problemów. W razie potrzeby służę pomocą i poradą. 

Opublikowano

Jedno pytanie. W końcu gwintowałeś gwint osi czy widelca? W pierwszym poście piszesz o narzynce, teraz pokazujesz gwintowniki.

Opublikowano

Racja mistrzu. Mój błąd za mało techniczny jestem i pomieszałem pojęcia. Gwintowałem tuleję która jest w amortyzatorze. Oś została oryginalna. Więc używałem gwintownika.