kubamtb Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Cześć. Wczoraj kupilem nowa piaste Novatec D042SB gdy załorzyłem ją do roweru I zakręciłem kołem wogóle nie ,,cyka" a kaseta kręci się z oporem. Czy to moja wina ponieważ dokręcilem kaseta za mocno?
Franz Mauer Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Kołem kręciłeś po zamontowaniu w ramie czy w rękach?
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Dokręcenie kasety nie ma ma wpływu na pracę bębenka. Zdejmij ją, zdejmij bębenek i przeczyść może po prostu jest tam za dużo smaru. Na upartego nie musisz zdejmować kasety odkręć konus przy bębenku. Bębenek schodzi od razu, bo nic więcej go nie trzyma. Nic trudnego wiec zerknąć nie zaszkodzi. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gość
kubamtb Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2018 Nie chciałbym się z tym bawić czy jak zostawie to tak jak jest to nic się nie stanie? I mam jeszcze jedno pytanie czy mam smarować bębenek z wierzchu i dopiero nałożyć kasetę?
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Możesz posmarować zewnątrz bębenek ale nie musisz. Każdy robi jak uważa ja np. delikatnie smaruje. A co do pracy bębenka jeśli to tylko smar na zapadkach to nic się nie stanie ale jeśli to wada fabryczna (rzadka ale jednak nie wykluczona) wówczas możesz zniszczyć piastę. Poleciłbym pomimo wszystko skontaktować się z sprzedawcą i zapytać o opinie. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 26 Stycznia 2018 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ja też delikatnie smaruję z nadzieją,że przy ściąganiu kasety nie weżre się tak mocno w wypustki bębenka Jeśli nie zakładałeś koła do ramy i nie przesadziłeś zaciskiem koła to pojeździj trochę,bo może rzeczywiście , jak pisze @PrzeLuka wewnątrz jest dużo smaru, a przy niskiej temperaturze może zmienić nieco konsystencję, wówczas wszystko chodzi ciężej.
Rekomendowane odpowiedzi