Skocz do zawartości

Prośba o poradę w spr. narzędzi i smarów

PawelWro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Z racji tego, że w 2018 r, postanowiłem być nie tylko użytkownikiem roweru(który, służy mi głownie jak środek dojazdu do pracy) ale i zostać jego serwisantem ;)

Od początku roku, usilnie nadrabiam swoje braki w wiedzy w tej dziedzinie oraz oglądam filmy, poradniki i dziś postanowiłem zabrać się za mój pierwszy serwis rowery. Podczas prac, które założyłem sobie ( zdjęcie i nasmarowanie amortyzatora oraz zdjęcie i przesmarowanie suportu) okazało się, że brakuje mi narzędzi.

Mam problem i braki wiedzy w temacie kluczy oraz smarów, które powinienem zastosować. W chwili obecnej po sprawdzeniu ofert, mam na uwadze te narzędzia i smary:

1) potrzebuję klucz nastawny, którym odkręcę duże śruby (chyba to jest 36), pod mostkiem, tak aby zdemontować amortyzator. Czy taki będzie dobry http://allegro.pl/klucz-nastawny-0-36mm-300mm-ht1p556-hogert-i6696924449.html

2) Chce zdjąć korby i odkręcić suport Shimano Dual SIS index w której jest zaślepka, a pod nią śruba. Czy taki zestaw kluczy wystyarczy mi aby to zrobić http://allegro.pl/klucz-do-suportu-na-kwadrat-shimano-sciagacz-korby-i6711040505.html

3) Czytałem, że po zdemontowaniu suportu, należy przesmarować przestrzeń smarem, tak aby się nie zapiekł. Jaki smar wybrać grafitowy http://allegro.pl/smar-grafitowy-do-resorow-i-lancuchow-90ml-i7134951535.html czy miedziowy http://allegro.pl/smar-miedziowy-wysokotemperaturowy-do-1100c-20ml-i6709460735.html ?

4) Chciałbym kupić do moich prac jakiś tani i dobry stojak do rowerów.Mieszkam w bloku i z racji tego, że nie mam zbyt dużo miejsca, chciałbym aby był on składany. Czy moglibyście coś polecić .

Z góry dziękuję i liczę na Wasze odpowiedzi, sugestie.

Pozdrawiam 

Paweł

r1.jpg r2.jpg r3.jpg Edytowane przez PawelWro
Opublikowano

Obejrzyj, jeżeli za mało wiadomości jest więcej filmów w których rozwinięte są poszczególne czynności

Co do smarów poszukaj na  forum, jest wątek z całym kompendium jaki do czego, również odnośnik do strony jednego z forumowiczów który popełnił artykuł na swoim kanale.

Stojak polecam z lidla, kosztuje ok. 120pln i bardzo spoko.

Opublikowano
11 minut temu, Roman Wawa napisał:

Stojak polecam z lidla, kosztuje ok. 120pln i bardzo spoko.

Dziękuję Roman, za informacje i sugestie. Mam pytanie dt. tego stojaka, czy jest on dostępny w ofercie Lidla cały czas czy są to akcje okresowe?

Opublikowano

Raczej okresowo ale zerknij na stronie lidla, czasem jest podane gdzie dany artykuł jest jeszcze dostępny. Jak kupiłem ze 2 lata wstecz, zazwyczaj pojawiają się na wiosnę.

Opublikowano

bardzo podobny stojak jak w Lidlu jest w Juli z tym że jest dostepny cały czas

rożnią się jedynie mocowaniem roweru

Opublikowano

1. TAK
2. TAK
3. Jeden i drugi będzie okej
4. Ja mogę polecić taki jakiego używam. Jest to stojak kupiony w Decathlonie za około 200 zł (tylko dlatego że w Lidlu akurat nie było, a potrzebowałem). NIe posiada tej tacki na narzędzia, ale jest stabilny i składany. 

Opublikowano

W Lidlu stojaki pojawiają się na wiosne i jesień

Opublikowano
Teraz, Puncu napisał:

W Lidlu stojaki pojawiają się na wiosne i jesień emoji6.png

Uff, nie wiem czy doczekam!

Opublikowano

Inwestycja w warsztat? Popieram i gratuluje! Ja poskładałem już drugi. Pierwszy miałem na spółę z kumplami ale przyszedł czas się usamodzielnić ;) Koledzy wyżej odpowiedzieli Ci na pytania więc nie będę powielał. Gdybyś szukał pozostałych narzędzi zerknij na markę Bike Hand. Nie jest to mega jakość, bo lepsze narzędzia są ale dla takich szarych użytkowników my w zupełności wystarczą. Tym bardziej, że ceny mają znośne. Ciekawe stojaki widziałem kiedyś w Media Expert ale czy nadal mają w ofercie musiał byś sprawdzić. 

Opublikowano

Siemanko wtrącając swoje 3 grosze do tematu to gdybyś szukał fajnych narzędzi to bitul.pl to fajna stronka gdzie znajdziesz dobrze zrobione narzędzia w sensownych cenach:) sam ich używam i jestem mega zadowolony:)

Opublikowano

Panie kolego do tego ściągacza do korb dokup klucz ampulowy. Wątpie, że uda Ci się to odkręcić nastawnym.