Skocz do zawartości

Opony, Jakie wybrać, kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko forumowicze :P jako że moje opony od szosówki dokańczają żywota to szukam jakichś dobrych opon.... Jeżdżę tylko po asfalcie i czasem zdarza się piasek na zakrętach i to jest właśnie sedno sprawy jakie opony na asfalt ze zdarzającym się piaskiem ? Cena zamykająca sie w około 200 zł(z możliwością przekroczenia budżetu w wyjątkowej sytuacji) za komplet... I teraz moje pytania...

Czy dobre Opony redukują działanie piasku ? Że załóżmy wychodzę na zero w tym sensie że opony jakby redukują (całkiem lub w dużej mierze ) niekorzystne działanie piasku.

I czy na szybkim zjeździe z piaskiem czy też bez należy się przejmować że koło się uślizgnie (sprawa strachu to już na inny temat) ? Ponieważ gdy niejednokrotnie zjeżdżałem z górek przy ok. 50 - 60 km/h to cały czas musiałem zwalniać bo miałem wrażenie na zakręcie że to koło w pewnym momencie straci przyczepność... 

Opublikowano

Zmieścisz bez problemu opony 28C? Czy nie pozwala na to rama lub obręcze?

Daj znać jeszcze na jakich konkretnie oponach do tej pory jeździłeś.

Opublikowano

Polecam Vittoria rubino pro g +.
Świetnie te opony kleją w zakrętach.
Miałem na nich podobne sytuację jak opisałeś. Piasek w zakrętach. Pomijając kwestię strachy, że opona odejdzie, przy prędkości 50km/h i nachyleniu rowery, nie odeszła. Mam rozmiar 25

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dnia 25.01.2018 o 00:17, m4rvell0us napisał:

Zmieścisz bez problemu opony 28C? Czy nie pozwala na to rama lub obręcze?

Daj znać jeszcze na jakich konkretnie oponach do tej pory jeździłeś.

Sory za moje nie ogarnięcie ale co to opony 28C ? mam koła o rozmiarze 29 nie wiem czy o to chodzi .... Do tej pory jeździłem na oponach schwalbe lugano

Opublikowano

Jaką masz szerokość opon teraz? Jak w szosie 29? Przecież koło szosowe to 700c czyli 28 tsk jakby. 28c to szerokość opony.

Na oponie masz oznaczenia.

W przypadku moich to 700x25

a499e949709359b9e4abd8f03c26f5be.jpg

Opublikowano

W szosówce masz, tak jak napisał @egzo23 opony 28 cali.

Jak nie wiesz jaka jest szerokość opon, to podaj ewentualnie pełny model roweru, to znajdziemy. Czasami również jest to gdzieś wypisane na boku opony.

Opublikowano
Dnia 28.01.2018 o 10:41, egzo23 napisał:

Jaką masz szerokość opon teraz? Jak w szosie 29? Przecież koło szosowe to 700c czyli 28 tsk jakby. 28c to szerokość opony.

Na oponie masz oznaczenia.

W przypadku moich to 700x25

a499e949709359b9e4abd8f03c26f5be.jpg

Dobra popatrzylem no swoja opone i pisze mi na niej tak : 23-622(700x23C)

Opublikowano

Czyli typowa szosowa 700. Za to cienka. Bo 23. Polecam przesiąść się na 25, albo nawet 28 jak wejdzie. I polecam Vittoria rubino pro g +

Opublikowano

a no tak to o to chodzi :D Kiedyś brat mi cos wspominal ze lepiej na 25 jezdzic bo bedzie mi sie lepiej jezdzilo :D 

Opublikowano
Godzinę temu, ViGor napisał:

a no tak to o to chodzi :D Kiedyś brat mi cos wspominal ze lepiej na 25 jezdzic bo bedzie mi sie lepiej jezdzilo :D 

Będzie dużo wygodniej i bezpieczniej na polskich drogach :) Tylko musisz sprawdzić, czy Ci się zmieści. 25C powinna się zmieścić bez problemów.

Opublikowano

Też bym miał prawie nowe opony 700x25c. Kupiłem je by szybciej jeździć po asfalcie ale okazało się że w większości jeżdże po szutrze. Nabiłem na nich 100km. Oddałbym tanio bo miejsca mi brakuje w grajdołku :)

Opublikowano
20 godzin temu, m4rvell0us napisał:

Będzie dużo wygodniej i bezpieczniej na polskich drogach :) Tylko musisz sprawdzić, czy Ci się zmieści. 25C powinna się zmieścić bez problemów.

koła mam stokowe z cad 10 rs 11 wiec powinno wejść 25C

Opublikowano

To nie o koła chodzi, a o prześwit.

Ale 25 to na luzie powinno wejść wszędzie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Radzę Ci sprawdzić jaką masz szerokość obręczy i jaka jest do niej optymalna szerokość opony, żeby nie spadły itp :)

Dobra opona 28 ma 28 mm wysokości i szerokości, sprawdz u siebie przeswit.