WojtekWojtek Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Hej, Jestem nowym użytkownikiem, więc po pierwsze chciałbym wszystkich przywitać. A po drugie mam już następujące pytanie/temat: mam na oku szosę jak w temacie, czyli Fuji Roubaix 1.3 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/competition/roubaix/roubaix-1-3 Producent określa jej geometrię bardziej jako race. I teraz o co mi chodzi - nie mam specjalnego doświadczenia w jeździe na szosie, a słyszałem, ze w takim przypadku lepiej brać ramy endurance. Czy, jeżeli spojrzycie na geometrię tej ramy z linku, jest to typowe race i będzie mi raczej niewygodnie na dłuższą metę? Czy też raczej spoko i nie jest to typowy race? Wojtek
Kajko85 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Czolem ! Sam sobie kupilem we wrzesniu Fuji Roubaix 1.1 jako moja pierwsza szose Mi sie jezdzi wygodnie, nie narzekam specjalnie na jekies niewygody. Najdluzszy dystans poki co to bylo 60km i bylo spoko. Pozdrawiam
WojtekWojtek Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2018 3 minuty temu, Kajko85 napisał: Sam sobie kupilem we wrzesniu Fuji Roubaix 1.1 Jaki rozmiar wziąłeś, przy jakim wzroście, nogach itp?
Kajko85 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Mam 179 cm wzrostu. Poczatkowo myslalem, ze bedzie mi pasowala rama 56, ale po przymiarce w sklepie wyszlo mi ze jednak rama 54 jest lepsza.
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witamy na forum, według mnie nie masz się zbytnio czego obawiać. Ten FUJI jest tak pomiędzy geometrią Race a Endurance. Pod mostkiem masz jeszcze dwie podkładki dystansowe i jedną nad mostkiem, więc masz sporo możliwości regulacji ustawienia kierownicy dół/góra. Jako początkujący najczęściej będziesz jeździł na tzw. 'łapach'. Większość osób, która zaczyna z szosą może odczuwać pewien dyskomfort. Jest to normalne, bo nie jesteś odpowiednio rozciągnięty. Z czasem się przyzwyczaisz - wiem jak to było w moim przypadku. Ja kupiłem rower Endurance (jako pierwsza szosówka w życiu), który miał główkę ramy o wysokości 170mm + trzy podkładki dystansowe. Do tej pory jeździłem na rowerze MTB i Crossowym, po około 30 kilometrach na szosówce zaczynała boleć mnie szyja. Teraz jeżdżę z jedną podkładką pod mostkiem, a mostek zamontowałem dłuższy o 2 cm - żadnych bólów w szyi. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem roweru Rondo Ruut AL, gdzie jego główka ramy przy tym samym rozmiarze ma 130 milimetrów i powiem Ci, że jeździ mi się teraz na nim dużo wygodniej niż na szosówce Endurance z główką 170mm - a masz aż 40 mm różnicy. Co do doboru rozmiaru, podaj nam swój przekrok (prawidłowo zmierzony - na forum znajdziesz informacje jak to zrobić) oraz wzrost.
WojtekWojtek Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2018 Dzięki za informacje. Mój wzrost to 180cm, natomiast przekrok zmierzę.
WojtekWojtek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2018 Miałem na oku tego Fuji 1.3 https://rower.com.pl/fuji-roubaix-1-3-le-870528 Napisałem do Fuji Bikes co oznacza LE w nazwie. Otrzymałem odpowiedź, że Limited Edition. Oni dali tylko ramę, a resztę robił Performance Bike dla tej wersji http://www.performancebike.com Co o tym sądzicie? "Oryginalny" Fuji 1.3 Roubaix 2017 to chyba ten https://www.runexpert.pl/product-pol-7824-Rower-szosowy-FUJI-ROUBAIX-1-3-2017.html , a ze strony Fuji z tego roku to będzie to http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/competition/roubaix/roubaix-1-3 Czy warto myśleć o tym Limited Edition z pierwszego linku za te pieniądze (tj. 3890 zł)?
WojtekWojtek Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Opublikowano 5 Marca 2018 21 godzin temu, Grzeszaldo napisał: Witam , i co w końcu wybrałeś ?? Mogłem kupić te Fuji za 3600 zł po negocjacjach, ale był tylko rozmiar 56 w tej cenie. Czułem, że troszkę za duży. Odpuścilem więc, chociaż rower bardzo mi się podobał, a i cena była świetna.
Grzeszaldo Opublikowano 5 Marca 2018 Opublikowano 5 Marca 2018 1 godzinę temu, WojtekWojtek napisał: Mogłem kupić te Fuji za 3600 zł po negocjacjach, ale był tylko rozmiar 56 w tej cenie. Czułem, że troszkę za duży. Odpuścilem więc, chociaż rower bardzo mi się podobał, a i cena była świetna. wiec nadal szukasz?? co masz teraaz na oku ??
WojtekWojtek Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Opublikowano 6 Marca 2018 Dnia 5.03.2018 o 13:30, Grzeszaldo napisał: wiec nadal szukasz?? co masz teraaz na oku ?? Wiem, że pasuje mi Vento 4.0 na Tiagrze w rozmiarze M (53/56). Będę się jeszcze przymierzał do CAAD Optimo Tiagra, który ma geometrię race. Podoba mi się bardziej, ale w dobrej cenie jest też tylko w pobliżu rozmiar 56 (z rurą podsiodłową 57,6 i górną 56,1), więc zakładam, że też niestety będzie zbyt duży. Mam jeszcze na oku Focus Cayo Al w rozmiarze 54 na osprzęcie 105. Na bike radar piszą jednak, że jest wyjątkowo sportowa geometria w tym modelu - nawet chyba bardziej niż w CAAD Optimo. Poniżej geo Cayo i CAAD.
MikuS Opublikowano 9 Marca 2018 Opublikowano 9 Marca 2018 Dnia 22.01.2018 o 15:27, WojtekWojtek napisał: Hej, Jestem nowym użytkownikiem, więc po pierwsze chciałbym wszystkich przywitać. A po drugie mam już następujące pytanie/temat: mam na oku szosę jak w temacie, czyli Fuji Roubaix 1.3 http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/competition/roubaix/roubaix-1-3 Producent określa jej geometrię bardziej jako race. I teraz o co mi chodzi - nie mam specjalnego doświadczenia w jeździe na szosie, a słyszałem, ze w takim przypadku lepiej brać ramy endurance. Czy, jeżeli spojrzycie na geometrię tej ramy z linku, jest to typowe race i będzie mi raczej niewygodnie na dłuższą metę? Czy też raczej spoko i nie jest to typowy race? Wojtek W jakiej cenie widziałeś ten model?Też jestem zainteresowany tym modelem.Mi proponowano go w cenie 4,5k w dwóch źródłach,rower mi się podoba ale nie wiem czy w tej cenie nie da się znaleźć czegoś lepszego?
WojtekWojtek Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 23 godziny temu, MikuS napisał: W jakiej cenie widziałeś ten model?Też jestem zainteresowany tym modelem.Mi proponowano go w cenie 4,5k w dwóch źródłach,rower mi się podoba ale nie wiem czy w tej cenie nie da się znaleźć czegoś lepszego? 3600 zł - tylko w rozmiarze 56, model na rok 2017.
Grzeszaldo Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 a ktory rower polecacie tego Fuji czy Tribana 540 ?? i prosze z uzasadnieniem...
Rekomendowane odpowiedzi