Franz Mauer Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłupiałem. Zmieniłem napęd na 1x11, przerzutka 11 rzędów GS, kaseta shimano 11-46, zębatka owalna Hcc 32T,długość rury łańcucha 44,5cm. Wyszło mi 112 ogniw. Po założeniu łańcucha i na przełożeniu 32-46 i 32-11wózek przerzutki wygląda tak jak na zdjęciach. Miał lub ma ktoś taki przypadek? Tak to ma wyglądać? Dodam, że ze wzoru korzystam od dawna. Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 ogólnie patrząc na foty np sramów eagle to wszędzie tak przerzutki poprostowane, wystarczy rzucić okiem na foty w temacie z przerzutkami Zee. Niby przerzutka nie wychodzi poza zakres ruchu ale w przypadku jakiegoś problemu nie ma już miejsca na ruch. Nie mniej - mnie boli taki widok Ja bym dorzucił 2 ogniwa, na drugim foto widać, że przerzutka mogłaby się bardziej złożyć i byłoby ok, nie raz widziałem foty jak wózki były niemal w poziomie na najtwardszym przełożeniu 1 Odnośnik do komentarza
adios_1984 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Moim zdaniem łańcuch jest zbyt krótki. Łańcuch idzie Ci praktycznie prosto przez kółeczko prowadzące, a powinna być ładna "S". Ja zawsze dobieram długość łańcucha metodą na największą tarczę/koronkę +4. Na tym zdjęciu dodałbym ze 2 ogniwa. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez adios_1984 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 No i widzicie. Od wielu lat korzystałem że wzoru matematycznego i nigdy mnie nie zawiódł.Okazuje się, że przy napędzie 1x11 się nie sprawdził. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Jeżeli sprzęgło będzie łapało z większą ilością ogniw to bym dorzucił dwa. Ale czasem jest tak, że jak wózek "leży" to sprzęgło nie działa, nie zazębia się. W takim wypadku zostawiłbym tak jak jest 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 @Puncu sprzęgło działa. Pytam, bo gdybym musiał dorzucić dwa ogniwa to dwie spinki byłyby obok siebie. Nigdy nie praktykowalem takiego rozwiązania. Szkoda mi tylko łańcucha, bo to KMC X11 SL. Drogi skurczybyk. Ale jeśli ma on mi coś poniższczyc w napędzie to pójdzie na zapas. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ja miałem Zee ze sprzęgłem. W pozycji leżącej, poziomej sprzęgło nie dawało oporu więc skróciłem łańcuch. Gdybym miał możliwość to stosowałbym możliwie długi łańcuch do napędy 1x. W Twoim przypadku tragedii nie ma, wszystko będzie działać. Widziałem napędy bardziej wyżyłowane i długo jeżdżą. Poza tym na największej koronce nie bombarduje się rock-gardenów i korzeni z dużą prędkością, także strachu nie ma 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Mogę wsadzić drugą spinkę. Będzie spinka_ogniwo_spinka Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Przecież z 2 dodatkowymi ogniwami przerzutka całkiem się nie złoży, spróbować zawsze można Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgodnie z sugestią dołożyłem dwa ogniwa. Wygląda to dobrze. Jedynie zamiast drugiej spinki zastosowałem pin Shimano do łańcucha 11rz. Nigdy tego nie robiłem,bo zawsze spinka wystarczała, ale sądzę że problemów być nie powinno. Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza
martines80 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Raczej nie powinno się nic dziać, panuje powszechne przekonanie, że pin shimano jest dużo mocniejszy od spinki więc spoko śpij spokojnie a raczej jeździj spokojnie 1 Odnośnik do komentarza
adios_1984 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Na pewno nie będzie problemów z pinem SH. Sam raz tak robiłem jak za bardzo skróciłem łańcuch. Będzie śmigać aż miło. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi