Jarosław Okonkowski Napisano 21 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 21 Styczeń 2018 Hejka, Jestem Jarek czterdziestolatek. Chciałem wam pokazać mój rower i króciutko napisać o tym, co mnie z nim połączyło. Jeżdżę amatorsko na rowerze od kwietnia 2017. Posadziłem wtedy swoje 132-u kilogramowe cielsko na rower crossowy za 1500 zeta. Przez 7 m-cy i kilka tysięcy km zrzuciłem 40 kg i pokochałem rower. Piękne krajobrazy moich okolic, setki kilometrów doskonałej jakości, pustych dróg wiejskich, no rowerowy raj. Od 2 m-cy jestem posiadaczem meridy cyclocross 500 ( jak się zdecydowałem na ten model w październiku to musiałem z Niemiec ściągać ten model bo w Polsce już nikt nie miał, a umówmy się..... malowanie tego rocznika jest cudne). Osprzęt Shimano 105, oponki 33c, od niedawna błotnik tylny - doskonała decyzja, jeżdżę z 2 torbami zazwyczaj załadowane w pełni. Jak widzicie nie walczę o każdy gram i nie zależy mi na tym. Na razie przejechałem na nim około 1100 km, ale spokojnie mogę powiedzieć, że uwielbiam ten rower. Na moje amatorskie jeżdżenie (trasy 60-120km, 60-100% szosa) okazał się doskonałym wyborem. Jak tylko myślę o zbliżającej się przejażdżce to micha mi się cieszy, a co dopiero jak jadę Chciałem się nim pochwalić, bo jestem z niego dumny. Są tam fotki przerzutek po oczyszczeniu mechanicznym z błota (patykiem zdjęte grube błoto) i to jest m.in. to za co mam ciągły banan na tym rowerze. Nawet w takim stanie te przerzutki działają niezawodnie. 6 Odnośnik do komentarza
skonieczny1971 Napisano 21 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 21 Styczeń 2018 Piękny rowerek, też się do czegoś podobnego przymierzam w tym roku.... Odnośnik do komentarza
KsD Napisano 21 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 21 Styczeń 2018 Rower w swoim żywiole Ja też poszukuje czegoś na asfalt ale również w teren Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 (edytowane) 14 godzin temu, nctrns napisał: Mam i ja No ja siodełko musiałem zmienić, oryginalne mi nie podeszło. Widzę, że założyłeś dodatkowe klamki hamulców z zestawu. Nie telepią się? Używasz ich w ogóle? Mam wrażenie, że są zupełnie zbędne, a wręcz tylko niepotrzebnie zajmują miejsce na baranku. A jakie są Twoje wrażenia? Edytowane 22 Styczeń 2018 przez Jarosław Okonkowski Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Zapomniałem powiedzieć w sklepie żeby nie zakładali. Zostawiłem żeby zobaczyć czy się przydadzą. Nie korzystam. Nie telepią się, jedyne w czym przeszkadzają to że nie ma miejsca na montaż lampki np.Zdjęcie ich teraz wymagałoby wymiany owijki, pancerzy i linek, więc czekam aż będę to musiał i tak zrobić,albo jak będą mi strasznie przeszkadzać.Z roweru jestem bardzo zadowolony ale głównie jeżdżę na 28mm slickach po szosie Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
TomDybu Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Jakiego rozmiaru masz ramę i jakiego jesteś wzrostu? Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 S/M 52cm, 176cm wzrostu, noga ~82cm. Odnośnik do komentarza
TomDybu Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 A jak myślisz przy wzroście 184cm, noga ok. 85/86 Lepiej brać rozmiar L (56) czy M/L (54)? Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Raczej L, ale i tak spróbuj się przymierzyć gdzieś. W razie czego wszystkie aluminiowe cyclocrossy mają tą samą geometrię, nie musisz koniecznie szukać 500 do przymiarki. Odnośnik do komentarza
TomDybu Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 (edytowane) Przymierzałem Merida 100 (S/L) i Merida 300 (L) obie z rocznika 2018, i wrażenia są takie że na 100 (mogę uderzać czubkiem buta o przenie koło przy skręcaniu) jest za krótka a 300 za długa (czuje się za bardzo wyciągnięty...) I chyba najlepszym rozwiązaniem będzie L w krótszym mostkiem. Edytowane 22 Styczeń 2018 przez TomDybu Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 (edytowane) Mam 182 cm, noga 86 - rama 56. Uważam, że mniejsza to byłby błąd. P.S. W najbliższym m-cu wybieram się z tym rowerem na bikefitting do Krakowa, zobaczymy co o mojej sylwetce i ustawieniach powiedzą profesjonaliści. Edytowane 22 Styczeń 2018 przez Jarosław Okonkowski Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Do kogo? Profidea? Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Veloart Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Nie mam samochodu a do veloart mam strasznie daleko. Myślę że jak już się zdecyduje na fitting to raczej do profideiTapatalk'd Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Oczywiście, żeby nie było, że rower ciągle usyfiony... Jak najbardziej staram się dbać o niego i tu są fotki jak sobie czeka na następną wycieczkę. Odnośnik do komentarza
TomDybu Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 (edytowane) A zakupiłeś go nowego czy z drugiej ręki? U nas w kraju czy za granicą? I jak wyszło cenowo? Też szukam tego modelu w rozmiarze 56, ale ciężko coś znaleźć... Edytowane 22 Styczeń 2018 przez TomDybu Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 22 Styczeń 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Godzinę temu, TomDybu napisał: A zakupiłeś go nowego czy z drugiej ręki? U nas w kraju czy za granicą? I jak wyszło cenowo? Też szukam tego modelu w rozmiarze 56, ale ciężko coś znaleźć... Przeszukałem w jego poszukiwaniu mnóstwo stron w październiku, wielu sprzedawców miało na stronie ten rower ale tylko teoretycznie. Nigdzie gdzie się dodzwoniłem lub napisałem nie było już tego modelu z tego rocznika w ramie 56. Dopiero w niemieckim sklepie (nie pamiętam jego nazwy, mam paragon gdzieś w domu) znalazłem nowy egzemplarz. Dałem za niego z przesyłką 1000 Euro. U nas katalogowo był 4999, a sklepy spokojnie ze startu do 4500 schodziły, więc cenowo wyszedłem dobrze. Przyszedł dość szybko w oryginalnej paczce do standardowego końcowego montażu. Zeby wysłali mi go do Polski musiałem najpierw zapłacić, ale tak mi się nie podobało malowanie z 2018 r , że nawet zaryzykowałbym dla tego modelu sprowadzenie go z przedpłatą z San Escobar Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 22 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 22 Styczeń 2018 Pięcsetka 2018 wygląda tragicznie. Mi najbardziej podoba się malowanie 300 z 2017Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
hanus Napisano 27 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 27 Styczeń 2018 Dnia 22.01.2018 o 10:23, TomDybu napisał: Przymierzałem Merida 100 (S/L) i Merida 300 (L) obie z rocznika 2018, i wrażenia są takie że na 100 (mogę uderzać czubkiem buta o przenie koło przy skręcaniu) jest za krótka a 300 za długa (czuje się za bardzo wyciągnięty...) I chyba najlepszym rozwiązaniem będzie L w krótszym mostkiem. W rowerach przełajowych, częsty problem ze względu na krótszą bazę kół. Ja u siebie zahaczam, bo mam leciwą ramę, ale mi to wcale nie przeszkadza w jeżdżeniu Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 30 Listopad 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopad 2018 @Jarosław Okonkowski Sorry za odkopanie tematu, ale korzystasz może z pełnych błotników w tym rowerze? Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 30 Listopad 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopad 2018 Takie mam teraz https://allegro.pl/sks-raceblade-pro-xl-blotniki-szosowe-28-cali-700c-i7522759357.html?snapshot=MjAxOC0wOC0yNFQyMjowMzoxNy4xMjdaO2J1eWVyOzU3YTQzNGE3MzhhMGM5M2FjMGJlZDY0N2U1YTBiYzU5ODdlY2UxYTQ2ZjdjZTFiNDdjOWFmOTUxYWViYzU1MjE%3D Ale to nie są chyba te o jakie pytasz, tylny nie sięga do w dół rury podsiodłowej. Jeszcze nie mogę wiele o nich powiedzieć oprócz tego, że dobrze się trzymają. Nie trafiłem jeszcze na jakieś tragiczne warunki, żeby przetestować ich skuteczność. Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 1 Grudzień 2018 Udostępnij Napisano 1 Grudzień 2018 Tak, to nie to o co pytam Wiem że z montażem tylnego błotnika nie będzie większych problemów, ale w widelcu nie wiem czy jest jak przymocować u góry pod koroną. Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 15 Styczeń 2019 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2019 A jakie masz teraz opony założone? Odnośnik do komentarza
Jarosław Okonkowski Napisano 15 Styczeń 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2019 (edytowane) Schwalbe cx comp 38C, ale nie polecam, szybko zużywa mi się bieżnik centralny podczas jazdy na asfalcie. Wrócę chyba do moich Continental gatorskin 32C na wyjazdy szosowe. A do wyprawy wisła1200 szykuję sie na założenie PANARACER GravelKing 700x43 Gravel - jak wejdą na meridę... , sporo terenu w tym ultramaratonie podobno. Zmieniłem sobie poza tym przerzutki ma 105 w nowszej serii i muszę przyznać, że na przodzie jest zauważalna, powiedziałbym, że nawet spora różnica na plus dla nowszej wersji. Tylna w tym systemie shadow i niby z mocniejszą sprężyną - na razie nie odczułem jakiejś zmiany, nie wiem co będzie jak się położę na boku, chociaż ze starą leżałem i tylko w zasadzie linkę od przerzutki za śrubą mi "ścięło", tak więc wystawanie jej nie zaszkodziło specjalnie. Mam też lemondkę zainstalowaną i sobie bardzo chwalę możliwość zmiany pozycji. Edytowane 15 Styczeń 2019 przez Jarosław Okonkowski Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi