MarekB Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Hej, wiem, że tysiąc razy był ten temat (większość postów przeczytałem) i z góry przepraszam, jak wprowadzam zamieszanie. Jeżeli admin uzna, że temat powinien być połączony z innym, proszę to zrobić. Przez lata używałem różnych liczników, ale mój problem polega na tym, że potrzebuję: - wszystkich normalnych funkcji licznika, - strava live segments, - nawigacji turn by turn (również po śladzie gpx), - powiadomień z telefonu (połączenia, maile, Messenger, SMS) Nie znalazłem licznika, który by spełniał te wymogi (może mnie wyprowadzicie z błędu). Dlatego poważnie rozważam zakup uchwytu quadlock na mojego iPhone’a 6s Plus i nie dublowanie urządzeń elektronicznych. Jeżeli potrzebuję segmentów Stravy to zostaje mi tylko i wyłącznie korzystanie z apki Stravy. Tak? Czy jakaś inna apka to ogarnia? Jeżeli tylko strava to mam kilka pytań do Was Kochani: - czy jakkolwiek mogę skonfigurować ekran Stravy? Czy mam wpływ co tam się wyświetla? I co się wyświetla? Prędkość aktualna, średnia... itd. - z jakimi czujnikami (kadencja i prędkość) mogę sparować telefon i apkę? Ant+ tylko? Czy bluetooth też? Każdej firmy? Czy tylko jakieś wybrane? - jak wyglada nawigacja turn by turn w stravie? Pokazuje strzałki na głównym ekranie jak dojeżdżam do zakrętu? Czy muszę sam sobie przełączać na widok mapy? Działa jak w licznikach czy nie? - jak wyglądają segmenty Stravy? Odpala się inny screen, który trzeba oglądać do końca segmentu, czy można go przełączyć na widok ogólny jak nie jestem zainteresowany? Bardzo zależy mi na opiniach ludzi, którzy używają Stravy zamiast zaawansowanego licznika rowerowego. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Odpowiedz jest prosta: Garmin Edge520, Edge 1000, Edge 1030 Segmenty stravy na żywo podczas jazdy, możliwość rysowania śladu trasy, nawigacja, powiadomienia na urządzeniu o połączeniu i sms, live group i wiele innych Odnośnik do komentarza
MarekB Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Odpowiedz jest prosta: Garmin Edge520, Edge 1000, Edge 1030 Segmenty stravy na żywo podczas jazdy, możliwość rysowania śladu trasy, nawigacja, powiadomienia na urządzeniu o połączeniu i sms, live group i wiele innych Jednak odpowiedź nie jest prosta. Po pierwsze, nie ma powiadomień choćby z Messengera, a niektóre wymienione przez Ciebie nie mają też powiadomień z maila. Po drugie, finansowo mi się to nie spina. Po co dwa urządzenia, skoro można mieć jedno. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 20 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) a no chyba że. Jak chcesz mieć powiadomienia z messengera, maila i inne to piszesz o smartfonie ale przy tym rozwiązaniu polecam solidnego power banka Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Antyszprycha Odnośnik do komentarza
MarekB Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 a no chyba że. Jak chcesz mieć powiadomienia z messengera, maila i inne to piszesz o smartfonie ale przy tym rozwiązaniu polecam solidnego power banka Moje Jabłko na 2-4 godzinne wycieczki w zupełności wystarczy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
MarekB Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Powtórzę kilka pytań. A nuż ktoś odpowie... Tto mam kilka pytań do Was Kochani: - czy jakkolwiek mogę skonfigurować ekran Stravy? Czy mam wpływ co tam się wyświetla? I co się wyświetla? Prędkość aktualna, średnia... itd. - z jakimi czujnikami (kadencja i prędkość) mogę sparować telefon i apkę? Ant+ tylko? Czy bluetooth też? Każdej firmy? Czy tylko jakieś wybrane? - jak wyglada nawigacja turn by turn w stravie? Pokazuje strzałki na głównym ekranie jak dojeżdżam do zakrętu? Czy muszę sam sobie przełączać na widok mapy? Działa jak w licznikach czy nie? - jak wyglądają segmenty Stravy? Odpala się inny screen, który trzeba oglądać do końca segmentu, czy można go przełączyć na widok ogólny jak nie jestem zainteresowany? Bardzo zależy mi na opiniach ludzi, którzy używają Stravy zamiast zaawansowanego licznika rowerowego. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 1. Nie 2. Nie mam jabłka, ale szybkie google mówi że iphone nie obsłguje ANT+, zostaje ci tylko bluetooth. Ale za to dowolny czujnik BT powinien działać. 3. Nie ma nawigacji turn by turn w Stravie. W ogóle nie ma nawigacji. Na widoku mapy możesz widzieć ślad trasy i swoją pozycję. Tyle. 4. Nie wiem bo nie korzystam z apki Stravy. 1 Odnośnik do komentarza
MarekB Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 1. Nie 2. Nie mam jabłka, ale szybkie google mówi że iphone nie obsłguje ANT+, zostaje ci tylko bluetooth. Ale za to dowolny czujnik BT powinien działać. 3. Nie ma nawigacji turn by turn w Stravie. W ogóle nie ma nawigacji. Na widoku mapy możesz widzieć ślad trasy i swoją pozycję. Tyle. 4. Nie wiem bo nie korzystam z apki Stravy.To nie mam pojęcia dlaczego ludzie tak zachwalają i pieją wokół apki Stravy. Dla mnie totalnie nie do zaakceptowania. Np. ridewithgps ma nawigację turn by turn. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Ludzie nie zachwalają samej apki, a cały ten serwis. To co można ogarnąć na nim po jeździe, rywalizację, aspekty społecznościowe. Większość osób które chcą i mają szanse powalczyć o segmenty, albo znają swoje ulubione na pamięć, albo mają garmina (ewentulanie mio, wahoo). A z kolei ludzie, którzy potrzebują nawigacji, najczęściej mają gdzieś mocną rywalizację i segmenty. Takie życie, tak wygląda ten ekosystem. Odnośnik do komentarza
noren Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 To nie mam pojęcia dlaczego ludzie tak zachwalają i pieją wokół apki Stravy. Dla mnie totalnie nie do zaakceptowania. Np. ridewithgps ma nawigację turn by turn. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkStrava włączasz, zaczynasz jazdę i ona trackuje. Potem ją dajesz do tła i uruchamiasz swoją aplikację GPS. To jest aplikacja do trackowania i dzielenia się tym, i w tym jest fenomenalna. Ale nie musi działać na ekranie ciągle przecież Odnośnik do komentarza
MarekB Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Strava włączasz, zaczynasz jazdę i ona trackuje. Potem ją dajesz do tła i uruchamiasz swoją aplikację GPS. To jest aplikacja do trackowania i dzielenia się tym, inwestycji tym jest fenomenalna. Ale nie musi działać na ekranie ciągle przecież Tak. Też o tym pomyślałem. Szkoda mi jednak segmentów live. Na innych apkach ich nie ma. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
Przemcio Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Ja swego czasu byłem w podobnej sytuacji. Iphone 7 na Quadlocku. Używałem różnych apek. Do navi i planowania najlepszy był No i w sumie jest nadal komot. Uwzględnia planowanie trasy pod rodzaj roweru. Strava live i jako licznik plus kadecja i pulsometr działał z apki stravy. Pare większych i mniejszych wywrotek w lesie przeżył tel na quadlocku Ale w pewnym momencie powiedziałem dość i na kokpicie wylądował Wahoo Elemnt. I jestem zadowolony. Wszystko w jednym miejscu. Strava live i navi działa świetnie. Połączenia i SMS wyświetla. Messengera whatsapp nie ale to dobrze. Bo dla mnie trening i jazda na rowerze to czas dla mnie a nie na social media. Na to przyjdzie czas po treningu lub na postoju. Ci co mnie znają wiedza ze jak coś pilnego a nie odpowiadam na whatsapp to znaczy ze jestem na rowerze i piszą SMS lub dzwonią. W końcu nie mam problemu z baterią, wieloma apkami no i telefon bezpieczniejszy. Wolałbym uszkodzić Wahoo niż ponad 3 krotnie droższy telefon. A samo jedzenie na liczniku który ma wszystko jest świetne. Lepiej mi się jeździ nawet w nocy. 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi