Skocz do zawartości

Opona szosowa z kolcami.

miedza1979

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czy na polskim rynku można znaleźć szosową oponę z kolcami? Pytam ponieważ posiadam rower typu Hanndbike ( trójkołowy rehabilitacyjny) i chciał bym go używać cały rok również w okresie zimowym po śniegu. Będę wdzięczny za podpowiedzi, ewentualnie czy można taką wąską oponę zakolcować domowym sposobem. 

Opublikowano (edytowane)

jakiej wielkości te koła ?   może daj link do strony z tym Handbike'm ? :)

Edytowane przez Marek Karnecki
Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się ze około 700 mm ma opona.

Schwalbe 1 one 23-571 (690X23c)

Edytowane przez miedza1979
Opublikowano

Sam odpowiedz sobie na pytanie czy będziesz w stanie wkręcić wkręty w tą oponę i do środka zmieścić podwójna dętkę? Moim zdaniem przy szerokości 23 nie uda się to.... Gruba ściankę ma taka opona? Utrzyma wkręty?

Opublikowano

Jaka jest różnica między oponą szosową z kolcami a oponą trekingową z kolcami? W jednym i w drugim wypadku jeździsz na kolcach więc na płaskiej powierzchni nie ma znaczenia jaki masz bieżnika a w śniegu lepiej się sprawdzić bieżnik agresywniejszy. W tym roku kupiłem oponę Schwalbe Winter i bardzo dobrze sprawuje się jak jest sucho ina lodzie.

Jeżeli się zdecydujesz na Schwalbe to uważaj przy zakładaniu. Guma opony jest znacznie twardsza w stosunku do standardowego modelu. Bardzo ciężko ułożyć ją w feldze i przy pompowaniu może wyjść na zewnątrz dętka - sam miałem taki przypadek i uszkodziłem oponę na szczęście mogłem ją mimo to założyć.