Skocz do zawartości

Moc trenażera

opablo1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

stałem się posiadaczem najprostszego trenażera który według opisu generuje 500W oporu.

Jest do niego manetka z 7 stopniami oporu i faktycznie czuć że opór się zmienia. 

I tu moje pytanie ponieważ jestem laikiem - kiedy on taki opór generuje?

Domyślam się że max opór będzie na poziomie 7 na manetce trenażera, ale dla jakiego przełożenia korba/kaseta? 

Pozdrawiam

Paweł 

Dnia 18.01.2018 o 13:56, Miszel napisał:

Opór rośnie wraz z prędkością jazdy, twoje przełożenie ma tylko znaczenie dla twojej kadencji, oporu trenażera to nie zmienia.

Ok. Ale "odczucie" siły pedałowania jest zupełnie inne kiedy jadę na przełożeniu 42/11 a kiedy na 32/36. Nie chce mi się wierzyć że generowana przeze mnie moc jest taka sama a zmienia się tylko kadencja. 

To działa tak jak parametry mocy i momentu obrotowego w silniku samochodu. Jedno wynika z drugiego, to jest tylko kwestia przeliczenia.

Wyobraź sobie że jedziesz rowerem 20km/h na lekkim przełożeniu i na ciężkim przełożeniu. Jaka jest różnica w oporze toczenia i oporze powietrza przy tej samej prędkości ? Żadna. To tylko nasze odczucie że lżej jest przy wyższej kadencji. Przy wysokiej kadencji twoje mięśnie działają z mniejszą "siłą" ale większą częstotliwością.

Możesz dla roweru zastosować wzór na moc jak dla silnika:

P = M * w 

P - moc,

M - moment obrotowy

w- prędkość obrotowa (kątowa w rad/s)

Moment obrotowy to twoje odczucie "mocy", prędkość obrotowa korby to twoja kadencja, jedno rośnie to drugie maleje.

• Lubię to! 2