Skocz do zawartości

Velo Małopolska - sieć tras rowerowych w Małopolsce

velomalopolska

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy już słyszeliście, czy nie, ale w Małopolsce powstaje imponująca sieć tras rowerowych z prawdziwego zdarzenia (asfaltowe, płaskie, w dużej mierze odseparowane od ruchu samochodowego), która docelowo do roku 2020 ma opleść całe województwo. Od jakiegoś czasy przyglądamy się ich budowie i zdajemy na bieżąco relacje www.velomalopolska.pl.

Mapę projektową całej sieci znajdziecie tu, a poniżej krótki zestawienie i podgląd na stan pracy trasach przy których "robisię" najwięcej na tą chwilę.

WIŚLANA TRASA ROWEROWA
Na tej trasie biegnącej w dużej części po wałach wiślanych przez całe województwo powstało na razie najwięcej, co obrazuje poniższa grafika . Mapa z przebiegiem, stanem nawierzchni oraz objazdami jeszcze nie gotowych fragmentów https://goo.gl/f6igkS
Stan na marzec 2017.

2m6QOKBh.jpg

VELO DUNAJEC
Na tej trasie oddany funkcjonuje już 3 gotowe odcinki, kolejny ma być gotowy do wakacji 2017, a reszta czeka na przetargi i budowę. Szczegóły na filmie poniżej, a mapa tutaj https://goo.gl/zNoZd9

EURO VELO 4
Część jej przebieg pokrywa się z gotowymi już fragmentami Wiślanej Trasy Rowerowowej, natomiast na dniach pełną parą wystartują prace na 92-kilometrowym odcinku #EV4 od Woli Batorskiej, przez Tarnów do m. Jodłówka Wałki (granica z woj. podkarpackim). Mapa z planowanym przebiegiem ☞ https://goo.gl/WWhFqS
Spora części tego odcinka pobiegnie przez gotowe już fragmenty dróg publicznych (o małym natężeniu ruchu samochodowego), drogi serwisowe autostrady A4 oraz dobrze znane chyba wszystkim rowerzystom fragmenty jak Żubrostrada w Puszczy Niepołomickiej, czy kładka w na Rabie w Mikluszowicach >> poniżej mały podgląd

Wkrótce więcej informacji z tras!

Edytowane przez velomalopolska
Opublikowano

Słyszeliśmy, niektórzy nawet jeżdżą B|. Kilka dni temu śmignąłem z ciekawości przez Velo Dunajec - Ostrów - Biskupice Radłowskie i z powrotem. Wrażenia fantastyczne jak się jedzie tym dość wąskim asfaltem położonym na usypanym wale, a więc jest się dość wysoko, z jednej strony wioski, z drugiej Dunajec... Magia!  

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Do września pojawi się kolejny asfaltowy odcinek po wałach na Velo Dunajec, z Biskupic Radłowskich do Wietrzychowic, łącząc się gładko z Wiślaną Trasą Rowerową. Będzie można sobie z Krakowa takim solidnym trójkątem objechać https://goo.gl/i2IfaU (na tej mapie akurat przykład jak do malowniczego Zalipia z Krakowa na ten moment można już dojechać wykorzystując to co już zostało zbudowane + paru objazdów). Można też skorzystać z pociągu https://www.traseo.pl/trasa/z-krakowa-do-zalipia-rowerowo-pociagowa

1280px-Zalipie_-_painted_cottage_04.JPG

• Pomógł 1
Opublikowano

Niestety, od Krakowa w obie strony wciąż "w planach" :( Najbardziej brakuje połączenia na wschód, bo tam jak widzę z mapki, wiele już jest zbudowane.

Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 21:45, de Villars napisał:

Niestety, od Krakowa w obie strony wciąż "w planach" :( Najbardziej brakuje połączenia na wschód, bo tam jak widzę z mapki, wiele już jest zbudowane.

Od Chobotu/Woli Batorskiej aż do Szczucina Wiślana Trasa Rowerowa jest już w 100% gotowa. Największe braki jak widać w okolicach Krakowa i tu pewno jeszcze trochę przyjdzie poczekać na pełną spójność. Gdyby ktoś chciał przejechać to co jest już zrobione już teraz (omijając te niegotowe jeszcze fragmenty) to polecam jazdę wg. tego gpx'a https://goo.gl/b9867o
Ten objazd nadaje się śmiało nawet na szosówkę (w 98% jest asfalt, na pozostałych 2% porządnie ubita nawierzchnia, może ze 2 razy trzeba zejść z roweru na tych 235 km). 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, velomalopolska napisał:

Od Chobotu/Woli Batorskiej aż do Szczucina Wiślana Trasa Rowerowa jest już w 100% gotowa. Największe braki jak widać w okolicach Krakowa i tu pewno jeszcze trochę przyjdzie poczekać na pełną spójność. Gdyby ktoś chciał przejechać to co jest już zrobione już teraz (omijając te niegotowe jeszcze fragmenty) to polecam jazdę wg. tego gpx'a https://goo.gl/b9867o
Ten objazd nadaje się śmiało nawet na szosówkę (w 98% jest asfalt, na pozostałych 2% porządnie ubita nawierzchnia, może ze 2 razy trzeba zejść z roweru na tych 235 km). 

To prawda, spotykam ludzi na szosówkach. Trasa fajna, daje też bardzo ciekawe możliwości zjazdów i trawersowania ;-). Zdjęcie z wczoraj ;-)

58f610920068d_wilana.thumb.JPG.e9b89e0d79e6703a7ba2549c56135dbb.JPG

Edytowane przez Karol
  • Pomógł 1
Opublikowano
6 godzin temu, velomalopolska napisał:

No to fajnie :) Ten objazd przez Brzegi znam i korzystałem już z niego jeżdząc do puszczy niepołomickiej czy Bochni. Jest to mało uczęszczana droga przez samochody, więc jest jak najbardziej do zaakceptowania. Teraz będzie można zrobić fajną trasę nad Wisłą :)

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktos wie jak idzie praca na odcinku Velo Dunajec z Biskupić Radłowskich do Wietrzychowic?

Info ze strony mówi że zakończenie prac w czerwcu 2017 czyli już powinni finiszować z robotami.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 godzinę temu, martinb3 napisał:

Ktos wie jak idzie praca na odcinku Velo Dunajec z Biskupić Radłowskich do Wietrzychowic?

Info ze strony mówi że zakończenie prac w czerwcu 2017 czyli już powinni finiszować z robotami.

Byłem tam 11 maja. Stan prac na załączonym zdjęciu.

Niedaleko były maszyny pracujące pełną parą i ekipa. W sumie to nawet dziś miałem w planach tam pojeździć, póki co jednak szaleje burza. Zdjęcie zrobione z Biskupicach zaraz za pomnikiem:

velo.JPG
  • Pomógł 2
Opublikowano

Po zdjęciu nie wygląda to optymistycznie, chociaż mówisz że to było 2 tygodnie temu. Jak byś miał jakieś świeże info to podrzuć ;)

Opublikowano
Dnia 23.05.2017 o 16:50, martinb3 napisał:

Po zdjęciu nie wygląda to optymistycznie, chociaż mówisz że to było 2 tygodnie temu. Jak byś miał jakieś świeże info to podrzuć ;)

Dziś przejechałem odcinek Ostrów - Wietrzychowice. Kilka sów o gotowym już odcinku Ostrów - Biskupice Radłowskie. Trasa w sensie infrastruktury jest wspaniała, niemniej w niedzielne popołudnie dość zatłoczona. Co gorsza spora część użytkowników zdaje się nie znać zasad bezpiecznego poruszania się po takiej trasie, bądź je lekceważy. Widziałem rodzinki jadące całą szerokością trasy, których wyprzedzanie było prawie niemożliwie, nawet nie bardzo miały ochotę trzymać się prawej jak ktoś jechał z naprzeciwka. Częstym widokiem są też kilkuletnie dzieci, które nie dość, że jeszcze nie opanowały rowerów, to jeszcze jadą np. lewą stroną, bądź bujają się od krawędzi do krawędzi. Aż pomyślałem, że dobrze byłoby wymalować linię przerywaną przez środek i strzałki wyznaczające kierunek jazdy. Spotkałem też kilka osób na rolkach - oczywiście bujają się w obie strony zajmując prawie całą szerokość trasy... 

Co do odcinka Biskupice Radłowskie - Wietrzychowice - trasa się robi. Najmniej zaawansowany jest fragment od Biskupic gdzie jest tylko ubita ziemia, potem pojawia się ubity szuter, jeszcze dalej jest już na nim pierwsza warstwa asfaltu, aż w końcu (mniej więcej na wysokości stadionu w Niecieczy, gdzie stoi maszyna) trasa jest praktycznie gotowa. Jak widać na załączonych zdjęciach rowerzyści już korzystają z tego niedokończonego odcinka. 

P5288189.JPG P5288190.JPG P5288196.JPG P5288205.JPG
  • Pomógł 1
Opublikowano

A jak trasa na odcinku Brzeszcze - Kraków? Z tego co kojarzę, to jadąc od Krakowa, właściwie już za Tyńcem asfalt się kończy i na wale jedzie się trawą. A od Skawiny już leci fajnie?

velomalopolska
Opublikowano (edytowane)

Tak, odcinek Brzeszcze-Skawina zrobiony, można śmiało jechać. Mapa i grafika z postępem prac w pierwszym poście.
Czekamy na budowę kładki nad rzeką Skawinką

Opublikowano

Dobre wieści z bliskich okolic Krakowa. Na 25 czerwca zaplanowano otwarcie promu pieszo-rowerowego Piekary-Tyniec.Nie ma jeszcze bliższych szczegółów (cena, godziny/okres funkcjonowania), wrzucę wrzucę na profil velomalopolska jak już coś będzie wiadome. 

Opublikowano (edytowane)

Trzy dni temu testowaliśmy VeloDunajec i Wiślaną Trasę Rowerową. Rewelacja! Czekamy na połączenie z Krakowa.

Edytowane przez maras
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trasa Velo Dunajec na odcinku od Ostrowa do Wietrzychowic już w całości gotowa, łapcie więc pomysł na wycieczkę rowerowo-kolejową do Zalipia z wykorzystaniem tej trasy oraz Wiślanej Trasy Rowerowej oraz Euro Velo 4
Relacja + mapy pod tym linkiem

• Pomógł 1
Opublikowano

Z dużą przyjemnością oglądnąłem relację pokrywającą się znacznie z moimi stronami i miejscami, gdzie często jeżdżę. Wczoraj o tej porze (tak - koło północy ;-)) wypoczywałem w MORze w Kopaczach Wielkich, a następnie kontynuowałem drogę WTRem i Velo Dunajec. Magia!

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jak o Małopolsce mowa to nie dawno odkryłem taką mapkę :

http://skarby.bliskokrakowa.pl/mapa-sbk?type=trip#2-1

Tutaj co prawda bardziej na rower mtb lub gravela ale może sie przydac jako uzupełnienie danych z velomalopolska.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Czy ktoś się orientuje w jakim stanie jest obecnie trasa Velo Dunajec? Ile jeszcze brakuje do ukończenia i na jakich fragmentach?

Może ktoś dysponuje GPXem?

Pozdrawiam, Marcin