Skocz do zawartości

Kross Moon/Soil - pytanie do właścicieli

suchy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Tak jak w temacie pytanie do właścicieli w/w rowerów odnośnie doboru wielkości ramy.

Mam 180 cm wzrostu, czyli najgorszy pod względem doboru rozmiar.

I rozmiar M i L w zależności od marki mi leży.

I teraz pytanko do właścicieli: na jakim rozmiarze jeżdzą i jak się na niej czują.

Dodam że głównie jeżdzę po leśnych ścieżkach.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jak ja znam ten ból :) Składam rower na ramie Moon i mam 180cm.

Sam stoję przed tym trudnym wyborem i w przypadku wymienionych przez Ciebie ram wybrałem L-kę, lecz mam troszkę niepewności czy moje obliczenia okażą się prawidłowe.

Największym problemem okazała się sztyca regulowana. RS wystaje ok 8.cm i o tyle wyższy będzie jej minimalny poziom.

Nie planuję też skrajnie agresywnych zjazdów na których mniejszy rower lepiej by się sprawdził.

Powodzenia :)

Opublikowano
5 minut temu, nonz napisał:

Sam stoję przed tym trudnym wyborem i w przypadku wymienionych przez Ciebie ram wybrałem L-kę, lecz mam troszkę niepewności czy moje obliczenia okażą się prawidłowe.

A masz może możliwość fizycznego dopasowania się do tej ramy?

Opublikowano (edytowane)

21 minut temu, suchy napisał:

A masz może możliwość fizycznego dopasowania się do tej ramy?

Rama jeszcze do mnie nie dotarła. Polecam Ci stronę www.kross.pl/pl/test_tour na której możesz umówić się na test wybranego modelu w Twojej okolicy.

Edytowane przez nonz
Opublikowano

U mnie z dojazdem i przetestowaniem będzie ciężka sprawa, bynajmniej poczekam na Ciebie i chętnie posłucham wrażen z użytkowania.

PS. A jaki rozmiar sobie zakupiłeś?

Opublikowano
1 minutę temu, suchy napisał:

U mnie z dojazdem i przetestowaniem będzie ciężka sprawa, bynajmniej poczekam na Ciebie i chętnie posłucham wrażen z użytkowania.

PS. A jaki rozmiar sobie zakupiłeś?

Wybrałem L

Opublikowano

Również skłaniam się ku temu rozmiarowi, ale boję się właśnie o sztycę, poniewż może okazać się że za wysoko będzie w dolnym położeniu siodełko.

Opublikowano

Sam jeżdżę na Moonie i ja zgadzam się z opinią wielu innych ludzi - jak jesteś na granicy bierz większy :D 

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 22:37, Surciol napisał:

Sam jeżdżę na Moonie

A powiedz mi jak w moonie sprawuje się zawieszenie? od względem pracy i trwałości.

• Pomógł 1
Opublikowano

No RVS moim zdaniem chodzi cudnie. Kompletnie zapominam o tyle, świetnie wszystko wybiera. Ale Monarch RT3 zbyt łatwo dobija, będę musiał kupić te bottomless ring'i żeby zwiększyć progresywność dampera bo RVS najlepiej radzi sobie na dużym sagu. Na początku jeździłem na 35%, teraz na 30% i mimo tego często dobijam go na hopkach. Problem z tym zawieszeniem jest taki, że cholernie trudno jest się do niego dostać xD Trochę na początku się lał z niego olej ale teraz po dotarciu wszystko jest w porządku. O wytrzymałości nic nie mogę powiedzieć, bo za krótko mam ten rower żeby to sprawdzić :P 

• Pomógł 1