Skocz do zawartości

Moje zawody - PTC Malta Tour, 14.01.2017

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Malta Ski w Poznaniu to miejsce, gdzie można śmiało organizować zawody XC rangi UCI. Górka niby niewielka, ale pofałdowanie terenu daje duże możliwości. Tutaj właśnie stanąłem na starcie małego wyścigu przełajowego PTC Malta Tour. Oto krótka relacja z zawodów, a poniżej cały film.

2018-01-14_Moment.jpg1.jpg 

Na starcie stanęło zaledwie 20-30 zawodników. Był mróz i to mogło zniechęcić wielu. Poznaniacy - jak mogliście to przegapić ;) Jedno okrążenie zajmowało około 4 minut, a jechaliśmy ich 11. Zaraz po starcie najdłuższy na trasie podjazd i heja w zakręty - było przyjemnie. Na początku dwóch zawodników od razu mi lekko odeszło i jechałem na trzeciej pozycji.

2.jpg3.jpg

Kręta trasa nie była ani trochę nudna, a przeszkody ustawiono wyraźnie wyżej, niż w typowych zawodach CX. Stopień mocno się uginał pod moim ciężarem, więc robiłem przezeń przekrok. Na drugim zdjęciu po prawej widać pierwszą dwójkę.

5.jpg6.jpg7.jpg

Hit tych zawodów to Artur - orlik jadący na komunijnym rowerze swojej siostry. Na początku cisnął jak dziki, a "kolebocący" się bagażnik w jego rowerze dodawał całości komicznego wyglądu. Ja uzbrojony po zęby w igle, haj modulusy itd., a on na takiej maszynie, w dodatku z ostry kołem (oznacza to jedno przełożenie i ciągłe kręcenie korbą). "Na szczęście" taka jazda dała się Arturowi we znaki w końcu "strzelił" (pozdrawiam Cię, chłopie :) ).

8.jpg9.jpg10.jpg

Pierwszej dwójce przydarzyła się chyba kraksa, bo obaj zeszli z trasy. I tak wyszedłem na prowadzenie do około 7-go okrążenia. Wtedy wyprzedził mnie jeden zawodnik, a kółko lub dwa później, jeszcze drugi. Jechaliśmy razem prawie do końca, a na ostatnim okrążeniu uzyskali nade mną przewagę. Dojechałem więc na trzeciej pozycji. Największą frajdą były zakręty, które z każdym okrążeniem próbowałem pokonywać szybciej.

11.jpg

Na koniec małe przesłanie... Nie ważne, czy to Mistrzostwa Polski, czy "podwórkowe" ściganie. Pozycja na mecie również nie jest najważniejsza, o ile nie jechaliśmy poniżej oczekiwań. Liczy się moment "wpadnięcia" na metę. Jedno z najzdrowszych uzależnień na świecie :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja myślę, że trochę to wina słabej promocji, bo ja na przykład nie słyszałem o wydarzeniu wcześniej.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie tak. Jeden z najprzyjemniejszych doznań kiedy po 40 minutach jazdy na zakwasie, ciągłym bólu mijasz upragnioną metę z uśmiechem na twarzy :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zgadza się, na drugim okrążeniu gruchnąłem o ziemię i skręciłem kierownicę. Chwilę mi zajęło, żeby ją ponownie ustawić. Dzięki za ściganie!

• Administrator
Opublikowano
2 minuty temu, Pitv napisał:

Zgadza się, na drugim okrążeniu gruchnąłem o ziemię i skręciłem kierownicę. Chwilę mi zajęło, żeby ją ponownie ustawić. Dzięki za ściganie!

Walnęliście razem? Jechałeś dalej?

Opublikowano
Teraz, SzajBajk napisał:

Walnęliście razem? Jechałeś dalej?

Jechałem od samego początku na prowadzeniu sam. Uślizgnęło mi się przednie koło przed ostatnim zjazdem. Potem po upadku wyprzedzileś mnie Ty i jeszcze 3 zawodników, w tym "rower komunijny" :) . Goniłem Was jakies 3-4 okrążenia, dogoniłem i ostatecznie byłem pierwszy. 

• Administrator
Opublikowano

A, to tak było. Myślałem, że dwóch pierwszych zeszło z trasy. Gratulacje!

Opublikowano
3 minuty temu, SzajBajk napisał:

A, to tak było. Myślałem, że dwóch pierwszych zeszło z trasy. Gratulacje!

Jeden zszedł, jechał na BMC. Dzięki i również gratulacje! Mam nadzieję, że do zobaczenia na kolejnej edycji :)

• Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano
1 godzinę temu, firefoks napisał:

cały film

Już jest.

Opublikowano

To nie ostre koło tylko 1x1. Gdyby miał normalnego hardtaila to pozamiatałby towarzystwo ;)

Opublikowano (edytowane)

Daniel praktycznie pod oknem objeżdża moje trasy a ja leżę chory.. dobiłeś mnie tym live'em w niedzielę :)

Edytowane przez nonz
  • Lubię to! 1
  • Administrator
Opublikowano
18 godzin temu, firefoks napisał:

To nie ostre koło tylko 1x1. Gdyby miał normalnego hardtaila to pozamiatałby towarzystwo ;)

Zwróć uwagę na jego tylne koło - odwrócone. Przypatrz się też, jak pokonywał przeszkodę.

Opublikowano

Zdawało mi się,że czasem przestawał pedałować... Jeśli to ostre koło to tym bardziej miał przerąbane - praktycznie zero odpoczynku z górki :)

Opublikowano

Witam Co by to nie bylo I tak Wielki szacun dla Kolegi robil swietna robote po prostu Szajbajk przez duze Sz Pozdrawiam I gratuluje wszystkim

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Uczestniczyłem w PTC Malta Tour 18.03.2018. To był mój pierwszy w życiu wyścig!

Wiał silny zimny wiatr, więc podobno było mniej uczestników niż zazwyczaj. Po drugim okrążeniu  próbowałem ominąć kolegę który wpadł w poślizg. Niezbyt mi się to udało, zjechałem  wprost z góry na zamarznięte kretowiny. Stalowa kierownica tego nie wytrzymała i nie tylko opuściła się w mostku oraz obróciła w prawo, ale nieźle się też wygięła!  Zdołałem siłą nastawić ją na miejsce ale klamki hamulców nadal znajdowały się w bardzo niewygodnej pozycji. Dlatego w następnych okrążeniach tylko zbiegałem z góry. Żeby nie być zawalidrogą, przed zjazdem stawałem i przepuszczałem jadących za mną.

Wyścig ukończyłem. Warto było, chociaż kondycyjnie nie dorastałem do innych uczestników. W regulaminie napisano jednak że celem imprezy jest nie tylko sportowa rywalizacja  ale również popularyzowanie zdrowego stylu życia :-)

Może wezmę udział w PTC Malta Tour 04.11.2018?

Zamówiłem  już nową kierownicę, tak czy siak będzie potrzebna. Spróbuję też zapleść tylne koło pod hamulec tarczowy, chyba będzie mocniejszy niż V-brake.

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Iwo Obserwując wyścig zastanawiałem się dlaczego prowadzisz rower z górki :) Plus za wytrwałość!