Gość Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 (edytowane) Witam, zamontowałam przedni hamulec Sram Guide Ultimate z tarczą Icestop 180mm i adapterem Shimano XTR IS/PM. Mam jednak pewne dylematy. Otóż, otrzymałam z hamulcami śruby tytanowe do montażu zacisku i wydaje mi się, że są za długie. O ile dolna śruba aż tak w oczy się nie rzuca, to gwint górnej znacząco wystaje (na dole jest dłuższa śruba, do góry krótsza dana). Mechanicznie nie przeszkadza to w niczym (chyba), ale wizualnie trochę razi. Czy powinnam: a) śrubę tę zostawić tak, jak jest, bo tak właśnie ma być, b) uciąć nadmiar piłką do metalu c) kupić nową, krótszą śrubę. Dodatkowo zauważyłam, że przy nieregularnym kształcie mojej tarczy, ponad klocki w zacisku wystaje na około 1mm czubek tarczy (widoczny na zdjęciu w dolnej części). Znaczy to tyle, że klocki trą po tarczy całą swoją powierzchnią, natomiast te czubki nie będą się ścierać tak, jak cała reszta. Tak jest dobrze i zgodnie ze sztuką? Z góry dzięki za podpowiedzi! Edytowane 15 Styczeń 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 Na pierwsze pytanie wszystkie trzy odpowiedzi są zasadniczo ok. Z tym, że najlepiej byłoby ten zbędny kawałek uciąć. Skoro tytan, trochę szkoda kasy na nowe, a kręcić za każdym razem, gdy będziesz chciała zdjąć zacisk to kto będzie musiał? Różne tarcze z różnymi hamulcami współpracują również różnie. Możesz to zostawić jak jest, rant na rowerowej tarczy hamulcowej nie powstanie jakiś ogromny. Możesz też podłożyć pomiędzy adapter a zacisk cienkie podkładki, by wyrównać to do zewnętrznej krawędzi tarczy. Bez różnicy. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 (edytowane) @Fenthin dzięki wielkie za odpowiedzi! Co do podkładek pod zacisk, to mam w opisie, że w Guide ma zacisk bezpodkładkowy. To chyba zostawię jak jest. A z tymi śrubami, to mnie jeszcze jedna myśl naszła. Te śruby są gładkie, a dopiero na końcu mają gwint. Przy obecnej długości śruby górnej, to wkręconego gwintu w adapter mam gdzieś tak połowę szerokości tego adaptera. Na śrubie zaznaczyłam czarnym oringiem, w którym miejscu wychodzi ona z adaptera. Tyle wystarczy, żeby mi się to nie rozjechało na jakichś wertepach? Czy może lepiej już odżałować i kupić śrubę z pełnym gwintem? Edytowane 15 Styczeń 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 (edytowane) W takiej sytuacji lepiej nagwintować większy fragment lub faktycznie kupić nowe śruby, jeśli nie masz gdzie zrobić pierwszego. Edytowane 15 Styczeń 2018 przez Fenthin Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 Również kupiłbym nowe śruby - te śruby wyglądają prawie że identycznie jak moje w Rondo Ruut. Z tym że u mnie śruba przechodzi przez zacisk, adapter i wkręca się bezpośrednio w widelec - stąd zapewne u Ciebie aż tyle wystają, bo wkręcają się jedynie w adapter. A co do minimalnie wystającej tarczy to nie stresowałbym się tym, dopóki nie powstają żadne problemy. Odnośnik do komentarza
Yan Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 Śruba mogła by zostać ale z tego co pokazałaś to gwintu zbyt dużo wystaje wiec lepiej mieć krótszą śrubę z pełnymi gwintem. Odnośnie drugiego punku to odradzam przycinanie śrub bo można sobie przez takie zabiegi więcej napsuć niż wyjść do przodu na woreczku śrub nierdzewnych za 10pln. Ucięcie śruby to dopiero dobry początek bo jeszcze trzeba "odświeżyć" gwint a jak źle to zrobisz to spaprzesz sobie gwint w adapterze. Jak dla mnie najlepsze rozwiązanie i w moim odczuciu najtańsze to kupienie woreczka śrub i locktite. Od tych kombinacji możesz tylko dorobić się bólu głowy czy to z powodu problemów przy montażu czy z powodu wypadku Lepiej chuchać na zimne i nie eksperymentować przy przednim hamulcu. @Fenthin chyba ciężko by było nagwintować śrubę które jest cieńsza od średnicy gwintu? Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 @Yan Błąd tak głupi, że aż wstyd się przyznawać. Oczywiście masz rację. Odnośnik do komentarza
Reset Napisano 15 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 15 Styczeń 2018 @Sziva No, trochę mało tego gwintu wkręconego... Kup nową śrubę. @Yan Mnie kiedyś ojciec nauczył jak prawidłowo skracać śruby, aby nie mieć problemów z gwintem. A mianowicie... zanim jakąkolwiek przytniemy piłką, najpierw wkręcamy na nią nakrętkę o odpowiednim rozmiarze, tniemy, odkręcamy nakrętkę, która wyrabia nam poprawnie gwint, WUALA! 1 Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 (edytowane) Na moje oko to nie czepiaj się tego cięcia. Tytan jest dość trudny w obróbce. Może uda Ci się je użyć w innym miejscu. Kup stalowe, krótsze tak żeby gwint nie wystawał, gdy się zabrudzi będzie ciężej taką śrube wykręcić. Jeżeli obawiasz się o wytrzymałość to poszukaj klasy wytrzymałości 8. 8, 10.9, lub 12.9. Do tego wzmacniane śruby są przeważnie czarne więc się komponują z zaciskiem. Edytowane 16 Styczeń 2018 przez Zbysio Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 Dzięki wszystkim za odpowiedzi! Śruby zostawiam sobie więc na przyszłość, a dzisiaj po robocie podrepczę do Castoramy i kupię nierdzewne śruby na wymiar. Klej anaerobowy do gwintów mam w domu, więc jeszcze nim przejadę co trzeba i już. Odnośnik do komentarza
Zbysio Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 Nie przesadz z klejem. Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 I nie polecam śrub z Castoramy. Ja je nazywam gównolitem. Niby mają klase wytzymałości 8.8 ale i tak najczęściej to one padają. Dobrze jest poszukać sklepu "metalowego" w swoim mieście. Ja do zacisków używam klasy 12,9 ale to są już śruby którymi skręcamy formy odlewnicze Odnośnik do komentarza
Motke Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 14 minut temu, Puncu napisał: I nie polecam śrub z Castoramy. Ja je nazywam gównolitem. Niby mają klase wytzymałości 8.8 ale i tak najczęściej to one padają. Dobrze jest poszukać sklepu "metalowego" Bez przesady. Dlaczego stalowa śruba wkręcana 6-8 Nm w aluminium miałaby paść? A sklep specjalistyczny to dobry pomysł bo i taniej i większy wybór. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 Nawet jak kupię śruby z pudełek, a nie luzem? Te z pudełek w Casto są zwykle sporo droższe i sprzedawane są na sztuki. Odnośnik do komentarza
Motke Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 8 minut temu, Sziva napisał: Nawet jak kupię śruby z pudełek, a nie luzem? Te z pudełek w Casto są zwykle sporo droższe i sprzedawane są na sztuki. Kupuj śmiało. Przecież ten adapter z napisem UP jest gruby, grubszy niż zwykła nakrętka i chyba jest z aluminium a nie ze stali. Więc co prędzej uszkodzisz: śrubę czy ten adapter? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 16 Styczeń 2018 Udostępnij Napisano 16 Styczeń 2018 Byłam w Casto, byłam w Leroy Merlin i kicha - o ile śruby M6x30 jeszcze bym jakieś dorwała, to już M6x25 nie mieli. Metalowe sklepy w mojej okolicy czynne są do 16:00-17:00, a ja do 17:00 zwykle pracuję. Wkurzyłam się i kupiłam śruby tytanowe LBS. Pewnie szybciej dojdą niż ja sklep znajdę i do niego dojadę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi