Reset Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Cześć! Posiadam rower Canyon Neuron 29" z widelcem FOX 32 (120mm). Chciałbym zmienić widelec na FOX 34/36 ew. RS PIKE o skoku 140-160 mm. Zgłębiając temat dowiedziałem się, że nie do każdej ramy można wsadzać widelec jaki się chce. Poszukałem więc na stronie producenta, zajrzałem do manuala- NIC. Pytanie więc do was: jak mogę sprawdzić czy zmiana widelca na taki z większym skokiem nie doprowadzi do uszkodzenia mojej ramy, albo może ktoś robił to w tym dokładnie rowerze?
Fenthin Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ogólnie jest taka niepisana zasada, że te 20mm w górę jest do przyjęcia. Wyżej, musiałbyś znaleźć kogoś kto używa danej ramy z wyższym widelcem od dłuższego czasu. Pamiętaj jednak, że taka zmiana niesie za sobą również zmiany innych parametrów geometrii.
Reset Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2018 Dzieki@Fenthin to juz jest jakas podpowiedz. Co do zmiany geometrii- mam tego swiadomosc.Wysłane z Nokia 3310 za pomocą Tapatalk
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2018 Opublikowano 15 Stycznia 2018 W mojej maszynie (rama Krossa z 2012 roku) skok mam większy o 40 mm niż miałem na początku i z ramą nic się nie dzieje. Jednak nie zagwarantuje Ci, iż w Twoim przypadku będzie tak samo. Przed zmianą skoku również szukałem info o dopuszczalnym skoku dla ramy i tak samo nic. Generalnie jest tak jeśli producent nie zastrzega maksymalnej wielkości stoku to teoretycznie można dać więcej (w granicach rozsądku oczywiście) ale to zawsze jest loteria. 20 mm więcej to jeszcze nic takiego ale 40 mm to już spora zmiana geometrii. Myślę, że rama wytrzyma ale decyzja jest Twoja wiec sam musisz ją podjąć.
Franz Mauer Opublikowano 15 Stycznia 2018 Opublikowano 15 Stycznia 2018 @Reset ubiegłym roku, ktoś na forum chciał kupić canyon neuron 29er i też zastanawiał się nad możliwością zmiany skoku. Podobno w Canyonie powiedzieli, że maksymalny zalecany skok do tej ramy to 130mm,bo inaczej może urwać główkę.
Reset Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dosłownie przed chwilą skończyłem chat z producentem. Poinformował mnie że zmiana skoku to +/- 10 mm, na więcej nie dają gwarancji. Nie będę zatem ryzykował.
Rekomendowane odpowiedzi