przemkolar Opublikowano 13 Stycznia 2018 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Moje pytanie dotyczy kompletu kół Shimano model WHRS11 16 szprych przód, 20 tył, które mogę otrzymać za przysłowiową flaszkę. Czy warto je zamieniać zamiast Alexrims AT470 na piastach Novatec? Które są lepsze? A może nie ma żadnej różnicy? Miał ktoś z nimi doczynienia?
Andrzej Sawicki Opublikowano 13 Stycznia 2018 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Masz dość dobre koła i myślisz o zmianie na inne dość dobre koła. Jeśli coś się zużyło, pogięło itp., to warto mieć nowe/zapasowe. Jeśli nie, nie oczekuj dramatycznych zmian.
przemkolar Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź Potrzebuję jeszcze jednej porady, bo ważę dość sporo. W tej chwili 98kg i nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy koła o tak małej ilości szprych (16 i 20) w ogòle by się nadawały dla mnie? Czy w razie co powinienem raczej szukać z większą ilością szprych? Dodam, że moje Alexrimy mają po 32 szprychy i jeździ mi się na nich dobrze, raczej się nie centrują, obręcz nie wygina się, nie łapię na nich kapci. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez przemkolar
SI2WY Opublikowano 14 Stycznia 2018 Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Zostaw 32. Przy Twojej wadze 16 to mało moim zdaniem. Novateki lepiej się kręcą więc zostaw jak masz. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez SI2WY
przemkolar Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2018 Chyba zostanę, tylko zastanawiam się przyszłościowo do ilu mógłbym zejść 28? Może mniej.
Franz Mauer Opublikowano 15 Stycznia 2018 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Wszystko zależy od konstrukcji koła. Trudno w necie znaleźć informacje dla kół fabrycznych dotyczące maksymalnej dopuszczalnej wagi użytkownika.Zdecydowanie lepiej jest w przypadku kół skłądanych,bo zwykle podają wagę maksymalną. Np. w bikestacja.pl znalazłem kołą szosowe o 24 szprychach przód/28tył dla użytkownika o wadze maksymalnej 110 kg. Słyszałem,że koła Mavic są dość wytrzymałe nawet przy 20 szprychowych kołach... :)
piterrrxd Opublikowano 28 Stycznia 2018 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Mam podobne koła w swojej szosie jak autor tematu - AT470, piasty novatec, 32 szprychy. Warto przerzucić się na Fulcrumy 5 LG lub Quattro LG? Moja waga 80kg.
Bogaty Opublikowano 28 Stycznia 2018 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Mam campy Scirocco i powiem tak przy wadze 97 kg jeździłem na nich bez żadnych problemów. Teraz mam zrobione na nich ponda 5tys km i kręcą się jak nowe. Scirocco to to samo co quattro troszkę inny układ szprych jakość będzie na tym samym poziomie. Mało tego dziś do przełaja kupiłem fulcrum racing sport dbcx I już widzę że jakościowo też się nie zawiodę. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez Bogaty
SirDevil Opublikowano 31 Stycznia 2018 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Ważę podobnie (obecnie 96kg) i złożyłem sobie kółka na obręczach Kinlin XR-300, piastach novateca i szprychach sapim laser. Przód 24 i zaplot na 2 krzyże, tył 28 i zaplot na 3 krzyże. Waga kół 1500g. Koła wyszły bardzo mocne i sztywne, a i waga całkiem zacna. Miałem wcześniej kółka gianta 20 przód słoneczko i 24 tył (od strony napędowej 2 krzyże z przeciwnej słoneczko) i przy mojej wadze szybko od nich odszedłem mimo pancernej wagi kół (2kg) sztywność i wytrzymałość nie była za wysoka. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez SirDevil
Rekomendowane odpowiedzi