Administrator SzajBajk Opublikowano 12 Stycznia 2018 Administrator Opublikowano 12 Stycznia 2018 Test odzieży jesienno-zimowej marki ROSE zakończony. Do dyspozycji miałem kurtkę, długie spodnie na szelkach, rękawice oraz okulary. Zaczynamy podsumowanie... Kurtka ROSE Wind Fibre - cena 290 zł Ten model ma za zadanie głównie chronić nas przed zimnym wiatrem, lekko izolować termicznie oraz pozwolić nam na jazdę w lekkim deszczu. Właściwości kurtki przetestowałem podczas zimnego dnia zawodów przełajowych. W kurtce się nie zapocimy, jest ona lekka, ale 2 godziny stania na dworze przy temperaturze lekko poniżej zera dały mi do zrozumienia, że w kurtce nie zmarznę jedynie podczas jazdy. Do tego jest stworzona. Co do koloru kurtki, to jest on bliższy moim zdjęciom, niż tym ze strony ROSE, czyli bardziej "fluo". Krój kurtki jest raczej luźny, nie w stylu "slim" dla wycieniowanych kolarzy. Jak najbardziej pasuje on do półki cenowej tej odzieży. Dlaczego tak niewiele kurtek, bluz i koszulek posiada kieszonkę z przodu i z tyłu? Załóż kurtkę ROSE, by przekonać się, jak szybko zapełnisz tylne, zapinane i duże kieszenie oraz jak przydatna jest kieszonka z przodu - karta płatnicza, ściereczka do okularów, klucze i inne tego typu rzeczy świetnie tutaj pasują. Brawo! Dobrze zaprojektowano także takie dodatki, jak wiatroszczelne rękawy, elastyczny ściągacz oraz elementy odblaskowe z przodu oraz z tyłu. Jaskrawy kolor kurtki brudzi się łatwo, ale nie zamieniłbym go na smutną, słabo widoczną na drodze czerń. POLECAM kolarzom jeżdżącym regularnie w temperaturach bliskich zeru. Spodnie na szelkach ROSE Design III Thermal - cena 315 zł Spodnie w tej samej kolorystyce posiadają szerokie, wygodne szelki, dodatkowy rozporek (przydaje się) i miękką wkładkę. Materiał Pro Fibre Termo składa się z dwóch warstw: wewnętrznej, odprowadzającej pot na zewnątrz oraz zewnętrznej, posiadającej pory, które ułatwiają parowanie. Zamek przy kostce ułatwia zakładanie i ściąganie spodni, pasek żelowy zapobiega podsuwaniu się nogawki, a wzdłuż zamka poprowadzono elementy odblaskowe. Mam 182 cm wzrostu i te spodnie w rozmiarze L wydają mi się dłuższe od innych, jakie noszę. Materiał delikatnie marszczy się w okolicach kostek. POLECAM kolarzom jeżdżącym regularnie w temperaturach bliskich zeru. Rękawice ROSE Cycle Winter Gloves - cena 165 zł Cieplutkie, wygodne, elastyczne - tak określiłbym ten model rękawic. Wytrzymają temperatury poniżej zera. Mają tylko jedną wadę - element naszyty na palcu wskazującym, służący do obsługi ekranów dotykowych jest... do niczego. Co najwyżej odblokujecie nim smartfona, ale materiał ten powinien zawijać się przez "opuszki" palca. Nawet wystartowanie Stravy, lub włączenie lokalizacji jest prawie niemożliwe. POLECAM do zimowej jazdy, typu szaleństwa na Fat Bike'u. NIE POLECAM np. do nawigowania z urządzeniem posiadającym ekran dotykowy. Okulary ROSE PS 09 Photochromic - cena 250 zł. Nie jest to model typowo zimowy, ale w zimie, przy częstych zmianach natężenia światła okazują się świetne. Szkiełka fotochromowe / fotochromatyczne reagują bardzo szybko, przyciemniając się, gdy słońce wyjdzie zza chmur i rozjaśniając, gdy wjeżdżam do ciemnego lasu. W moim filmowym podsumowaniu testów 2017 nie poleciłem tego modelu ze względu na niski profil szkieł, powodujący u mnie łzawienie spowodowane wiatrem. Zagadka rozwiązana: jest to model przeznaczony dla kobiet i dzieci (" Slim fit - especially suitable for women and kids"). POLECAM kobietom i młodzieży.
kuban666 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Witaj Danielu co do Spodni zgodzę sie z tobą wygodne super lecz ja osobiście musiałem je przeprać w płynie do płukania by je zmiękczyć trochę wiem "nie zaleca sie tego" ale wygoda ważna sprawa :-) 1
Rosebikes Opublikowano 12 Stycznia 2018 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Miałem taki przypadek w przypadku jednych spodni "demonstracyjnych", wystarczyło zwykłe pranie. Zresztą producenci zalecają w wybranych modelach np wstępną przepierkę przed pierwszym użyciem, szczególnie gdy chodzi o spodnie z wkładką. Płyn zmiękczający szkodzi bardziej membranom, tutaj mamy materiał o odpowiednim splocie. 1 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Administrator Opublikowano 15 Stycznia 2018 @kuban666 Czy możesz podać swój wzrost i rozmiar spodni, bo jestem ciekaw, czy też są dosyć długie w Twoim przypadku.
kuban666 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Opublikowano 16 Stycznia 2018 mam 186cm i w pasie 98cm miałem XXXXL 1
Rekomendowane odpowiedzi