Skocz do zawartości

Heble M315 w MTB

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej

Przeglądając ostatnio oferty rowerów 29er w cenie do 4K, zauważyłem, że tacy producenci jak np. Cube (do Attension SL i Acida) czy Canyon (do Grand Cantion AL 4.0/5.0) pakują przyzwoity osprzęt poza hamulcami (no, Canyon wsadza jeszcze w te modele piasty Tourneya!). W tej cenie zgrzytem wg mnie są hamulce BR-M315 na poziomie Altusa, gdy pozostałe komponenty nie schodzą poniżej Deore/SLX'a. Czy te podstawowe heble są na tyle dobre, że bez obaw można poszaleć w terenie czy raczej są pakowane bo są tanie a i tak jakoś tam hamują?  Wydaje mi się, że koła i hamulce są bardzo istotne w przypadku MTB i nie powinno się na tym oszczędzać, a tu taki zonk  za dość dużą, jakby nie patrzeć, cenę.

pozdrawiam
Mariusz

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano

Z uwagi na brak ceramicznych tłoczków mogą zdecydowanie gorzej sprawdzać się w trudnym terenie lub pod ciężkim operatorem. Słabe odprowadzanie ciepła i słabsza modulacja kwalifikują te hamulce do typowo rekreacyjnej jazdy bez nadmiernych szaleństw. Nie oznacza to,że są one do bani, w większości przypadków są wystarczjące dla użytkownika.

Opublikowano

Potwierdzam, u mnie dopiero po wymianie klocków hample BR-M355 w Treku jako tako działają.

Jestem coraz szybszy na zjazdach, lecz hample nie pozwalają poszaleć.

komfortu nie ma w terenie, są za słabe.

Opublikowano

Nie ma co demonizować, miałem je w fullu, którym jeździłem  po górach, dawały radę na bardzo długich zjazdach, ważę 85 kg.

Oczywiście nie mają takiej modulacji jak wyższe modele ale dają radę, jak ktoś nie ma wygórowanych oczekiwań to nie będzie narzekał.

Opublikowano
5 godzin temu, marcin.jka napisał:

Nie ma co demonizować, miałem je w fullu, którym jeździłem  po górach, dawały radę na bardzo długich zjazdach, ważę 85 kg.

Oczywiście nie mają takiej modulacji jak wyższe modele ale dają radę, jak ktoś nie ma wygórowanych oczekiwań to nie będzie narzekał.

Ja ważę w granicach 95-100kg i niestety przy długich zjazdach nie wyrabia mi tylny kompletnie.

Opublikowano

Waze 93kg, kilka wyjazdow do swieradowa przezyly, ale zeby nie pakowac kasy w deore to chce wymienic klocki na polmetaliczne jagwire. Teraz jest promocja w ctbike 20zl za pare. Moze warto?!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk