Misiek82 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Witam mam pytanie według pomiarów wychodzi że powinienem mieć długość ramion korby 172,5 mm jednak znalezienie takiej do mtb nie jest łatwe a jeśli już to cena jakiś kosmos jest. Jak myślicie lub może macie jakieś doświadczenie czy lepiej dać 175 mm czy może pójść w 170?? Z góry dzięki za pomoc.
mmaarbryc84 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Ja mogę tylko odpowiedzieć na swoim przykładzie, kiedyś nie zwracałem uwagi na długość korby, po prostu kupiłem rower dobrany pod wzrost 170cm rama 17" korba 175mm i tak jeździłem 5 lat. Temat bike fittingu zgłębiłem rok temu i z pomiarów mojej wewnętrznej długości nogi wyszło 77-76cm uśredniłem wynik i pomnozyłem zgodnie ze sztuką 2,16 wyszło 165mm, jeżdzę w xc i tak krótka korba pewnie zaorała by mnie na podjazdach zresztą nie ma takich rozmiarów w grupach od xt wzwyż. Postanowiłem zaryzykować i przetestować krótszą korbę. Różnica 5mm odczówalna bardzo mocno, miałem uczucie braku mocy gdyż przyzwyczajony do pewnych przełożeń na 175mm nie dostosowywałem ich do 170mm a wiadomo siła razy ramię, jednym słowem jechałem z mniejszą kadencją bardziej siłowo. Oczywiście mogłem dostosować mniejsze przełożenie (lżejsze) i lekko podkręcić kadencję ale przyzwyczajenie robiło swoje. Po 2 miesiącach przyzwyczajania się do nowego rozmiaru postanowiłem wrócić jednak do 175mm, możliwe ze gdybym dał sobie wiecej czasu może bym się przyzwyczaił do 170mm i wytrenował inne nawyki, ale wolałem znów cieszyć się z jazdy Edytowane 10 Stycznia 2018 przez mmaarbryc84
Eldo Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Mam 175cm wzrostu, w rowerze MTB mam aktualnie korbę 175mm a w szosie 170mm i specjalnie nie widzę różnicy ale pewnie ma na to spory wpływ napęd 1x11 vs. 2x11 oraz zupełnie inna geometria ramy. W MTB mam też awaryjną korbę 170mm do której zakładam pomiar mocy Stages i jeżdzi mi się tak samo dobrze jak na 175 (trenażer czy "za oknem"). Takie moje zdanie, w dużym stopniu na ten parametr ma wpływ rozmiar ramy. I widzę to tak że im bliżej górnej granicy rozmiaru ramy krótsza korba jest bardziej wskazana Tak mam np w szosie, przy moim wzroście rozmiar 54 to już max i 170mm korba raczej lepiej zagra niż np 175. W MTB rama jest ze tak powiem "na styk" w drugą stronę i tutaj korba 175mm którą sam wybrałem przy składaniu roweru zagrała bardzo dobrze. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Eldo
mmaarbryc84 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) ELDO a mi się wydaje, ze brak odczucia różnicy u Ciebie pomiędzy długościami ramion wynika z twojego wytrenowania. Mam, na myśli ze jezdzisz zarowno na 175 i 170 wiec wytrenowałeś swoj organizm do tego przeskoku 5mm. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez mmaarbryc84
kristof1666 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 znalazłem artykułhttp://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,dobor-dlugosci-korb-podstawy Cytuj Dłuższa korba powoduje: 1) większą siłę naciskającą na pedał, 2) lepsze pokonywanie wzniesień, 3) lepsze przyspieszenie przy wyższej kadencji, 4) wyższe ryzyko kontuzji kolan. Krótsza korba umożliwia: 1) szybsze uzyskanie wyższej kadencji (ilość obrot.w korby w czasie jednej minuty), 2) bezpieczniejsze pokonywanie ostrych zakrętów, 3) zmniejszenie wpływu „martwego punktu”- korba ustawiona pomiędzy „godziną 9 a 12” wywołuje ostre zgięcie kolana i wywołuje maksymalne obciążenie pedału. moim zdaniem ważny też jest napęd (stopniowanie) przy napędach 1x lepiej dłuższa korba, bo nie zawsze można przyśpieszyć/podjechać po górę kadencyjnie
Franz Mauer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Długość ramienia korby może mieć wpływ również na pozycję rowerzysty, szczególnie na wysokość siodełka, a w konsekwencji na wysokość kokpitu. Dla jednych będzie to zauważalna różnica, dla innych pomijana.
Rekomendowane odpowiedzi