Crusader39 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam!Czy byłby ktoś w stanie poradzić jaki osprzęt będzie pasował do tej ramy.Chciałbym złożyć rower na tej ramie,ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać moja kwota to 2500 zł.Ze starego roweru nie wiem czy mógłbym wykorzystać parę części takich jak korba Truvativ Ruktion, support bsa 73mm Truvativ Howitzer XR, siodło, kierownica Truvativ Hussefelt i mostek Truvativ Hussefelt części pochodzą ze starej 26 ramy w przyszłości na pewno zostały by wymienione ale nie wiem czy będą pasować. Pozostaje tylko kwestia doboru wielkości ramy -mój wzrost to 175 cm z kalkulatorów wychodzi że rozmiar M. Pozostaje kwestia dobrych kół w oko mi wpadły takie http://allegro.pl/nowy-komplet-kol-dt-swiss-xlc-evo-29-os15-12mm-i5749065685.html. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc? byłbym wdzięczny-chodzi mi o kompatybilność żeby później nie było problemów. Z góry dziękuję za poradę. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Przy twoim wzrośćie M powinna być dobrym wyborem. A którą ramę Peak-a będziesz kupował? Jesli aluminiową to ona nie ma z tyłu osi 12 mm . Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Jeśli chcesz pójść po kosztach to możesz wykorzystać korbę, o której piszesz, wraz z suportem,bo bo mufa w ramie Accent Peak 29 ma 73mm. Mostek i kierownicę jak sądzę również, z tym że wiele zależy od szerokości kierownicy i wymiarów mostka. Przy 29er jest to szczególnie ważne. Siodełko także możesz wykorzystać i dodatkowo zmierz średnicę sztycy.bo jeśli ma 31,6 mm to również będzie do wykorzystania. Brakuje jeszcze: Amortyzatora ok. Hamulców Przerzutek + linki Kasety Łańcucha Kół Opon Stery Rama 2500 zł? Będzie trudno, chyba że w dużej części na używkach... Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Jakby rama miała mufe 68mm to korba też będzie pasowała Odnośnik do komentarza
Crusader39 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Jesteście w stanie coś polecić z kół do ramy aluminiowej?Amortyzator to na razie temat odległy (wsadzę na razie jakiegoś sztywnego mosso za 400zł a później coś lepszego)co do sterów to nie wiem jestem kompletnie zielony, przerzutka Deore tylko nie wiem jaką może być używana by obsłużyła 1x10 co do kasety i łańcucha to nie jest największy problem coś się znajdzie.Hamulce nie muszą być jakieś mega dobre coś po środku.Co do sztycy to i tak muszę kupić nową bo stara ma 27,2mm to chyba 31,8mm.Opony też na razie najmniejsze zmartwienie chodzi mi tylko o podstawowe elementy do 2500zł czyli ramę już mamy teraz koła, hamulce, przerzutka tył,stery.Na razie wstępnie to tak wygląda: Rama:650 zł ze sterami i hakiem Koła:? Amortyzator: sztywny widelec mosso 400zł Hamulce komplet : mogę wykorzystać moje stare avidy db5 na dzień dzisiejszy to nie wiem kaseta:sunrace 10rz 11-42t 210zł łańcuch: ok 60 zł chyba SRAM sztyca około 50 zł przezutka 170 zł zostaje jakieś 1000 zł na hamulce i koła z naciskiem na razie na koła bo to najważniejsze na resztę stopniowo odkładam. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Crusader39 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Puncu napisał: Jakby rama miała mufe 68mm to korba też będzie pasowała Ale ma 73 mm. Po co gdybać😋 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
Crusader39 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ktoś jest w stanie zaproponować jakieś dobre koła w granicach rozsądku tak do 600-700 zł do Peak'a ? Odnośnik do komentarza
jaro0011 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 10.01.2018 o 19:58, Crusader39 napisał: Ktoś jest w stanie zaproponować jakieś dobre koła w granicach rozsądku tak do 600-700 zł do Peak'a ? Dołóż jeszcze 2 stówki i zamawiaj kółka z Daveo.pl np na piastach DT 370 i obręczach DT X392 lub M442 - będziesz miał mocne i lekkie koła - waga ok 1700 gram (można też napisać że masz np budżet 900 zł i dobierze Ci odpowiednie graty :)) Ewentualne taki gotowy zestaw bliżej Twojego budżetu: https://daveo.pl/kola_dt_370_dt_453d_29erchampion-1424i Jaką wersję ramy Peak chcesz zamówić? Bo na wiosnę wychodzi nowa rama ALU z lepszą geo i sztywną osią - więc warto poczekać i zamówić tą ramkę. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez jaro0011 Odnośnik do komentarza
Crusader39 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 6 godzin temu, jaro0011 napisał: Dołóż jeszcze 2 stówki i zamawiaj kółka z Daveo.pl np na piastach DT 370 i obręczach DT X392 lub M442 - będziesz miał mocne i lekkie koła - waga ok 1700 gram (można też napisać że masz np budżet 900 zł i dobierze Ci odpowiednie graty :)) Ewentualne taki gotowy zestaw bliżej Twojego budżetu: https://daveo.pl/kola_dt_370_dt_453d_29erchampion-1424i Jaką wersję ramy Peak chcesz zamówić? Bo na wiosnę wychodzi nowa rama ALU z lepszą geo i sztywną osią - więc warto poczekać i zamówić tą ramkę. Prawdopodobnie poczekam chyba to będzie najlepsze rozwiązanie.Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Roman Wawa Opublikowano 15 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Weż w marcu tą nową, jest na 12/142. Koła proponuje od Dandy Horse (kozak na lata) jest styczeń na pewno wytargujesz fajną cenę. Resztę na początek masz. Może poszukaj tańszej kasety na 10. Jeżeli potrzebujesz przerzutki na 10 w dobrej cenie mogę zasilić SLX-em za 160 pln (nowe, nie używane), nie mam już manetek. Jeżeli rozwojowo to amor suntour taki do 1 tyś. ,będzie działał warzył ok.Patrz na stronie Activia Suntour. Odnośnik do komentarza
Crusader39 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Panowie jeszcze jedno pytanie, rower już skończony prawie tylko problem z doborem przerzutki przedniej do tej ramy i napędu 2x10.Prowadzenie linki od góry natomiast przerzutka ,którą zamówiłem nie pasuje(shimano deore fd-m618-h) ponieważ accent nie określił jaki ma być rodzaj przerzutki tylko zamieścił informację że obejma 34.9mm , która nie pasuje w miejscu w którym znajdują się otwory do mocowania koszyka na bidon.Tak też już na pewno wiem że obejma musi się znajdować poniżej przerzutki to chyba nazywa się low clamp,ale nie jestem pewny.Proszę o pomoc jaką przerzutkę kupić(konkretny model najlepiej deore ale nie koniecznie) pod tą ramę do napędu 2x10(38-28T) ? Nie chcę kolejnego błędu popełnić i bawić się w zwroty.Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi