Gość Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Sobota, 6 stycznia, wyjątkowo ciepło jak na tę porę roku, wiec wybraliśmy się w Świętokrzyskie zdobyć kilka szczytów Zrobiliśmy 40-kilometrową pętlę, zaczynając od ruin zamku w Bodzentynie. Początek niebieskiego szlaku (~2km podjazdu asfaltem) to piękna rozgrzewka przed tym co nas czekało później. Dalej niebieski szlak prowadzi już przez przez lasy i górskie ścieżki. Straszne błoto, glina i mokro W Świętej Katarzynie zmieniliśmy szlak na czerwony, który prowadzi na najwyższy szczyt gór Świętokrzyskich Łysicę 612 m n.p.m. U stóp Łysicy zatrzymaliśmy się na odpoczynek przy Źródełku św. Franciszka. " jego woda ma ponoć właściwości lecznicze – dobrze robi na oczy, poza tym sprzyja poczęciu męskiego potomka." Nie próbowaliśmy Na szczyt prowadzi droga usłana wielkimi głazami i jest dość stromo, więc większość trasy pokonaliśmy pieszo. Z góry już da radę zjechać choć łatwo nie było, wszędzie straszna glina i bardzo ślisko. Miałem nawet lądowanie w błotku Później baaaardzo długi podjazd zaprowadził nas do Sanktuarium na Świętym Krzyżu I znów w dół po głazach i glinie do Nowej Słupii Z Nowej Słupii już asfaltem z powrotem do Bodzentynowa. Zaczęliśmy po 10 rano i dojechaliśmy na 15:30 Idealnie przed zmrokiem. Było zimno, mokro brudno ale po wszystkim czuliśmy się bosko. Polecam trasę choć do najłatwiejszych nie należy
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2018 Opublikowano 8 Stycznia 2018 musicie zobaczyć i poczuć zapach tych terenów latem Trasy wybraliście mało "rowerowe" ale okolica piękna. Pochodzę z tamtych terenów i już w głowie układam plan na aktywny długi weekend
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 E tam mało rowerowe. Im mniej rowerowe tym większa satysfakcja @zibi_j1 bedziemy czesto odwiedzać świetokrzyskie, jest tam gdzie jedzić, a to tylko 2 godzinki od Warszawy.
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2018 Opublikowano 9 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Kruup napisał: E tam mało rowerowe. Im mniej rowerowe tym większa satysfakcja @zibi_j1 bedziemy czesto odwiedzać świetokrzyskie, jest tam gdzie jedzić, a to tylko 2 godzinki od Warszawy. A przy okazji mogę odwiedzić rodzinny dom I w samych Kielcach jest kilka miejsc wartych odwiedzenia i wokół nich kilka ciekawych szlaków. Przewodnika już mamy
dfq Opublikowano 28 Lutego 2018 Opublikowano 28 Lutego 2018 Eh, dawne czasy. Parę ładnych lat temu byłem z dziewczyną na majówce w tych okolicach. Miedzy innymi zaliczyliśmy Góry Świętokrzyskie, tylko w odwrotnym kierunku. Z Nowej Słupi niebieskim na Łysą Górę a dalej czerwonym na Łysicę i zjazd do Świętej Katarzyny. W drodze powrotnej objechaliśmy Góry od północy przez Bodzentyn i wrociliśmy do Nowej Słupi. Wyprawa na cały dzień, przy pieknej pogodzie super tereny. Oczywiscie najlepiej na góralu. Z okolic polecam również Cisowsko-Orłowiński Park Krajobrazowy ( Od Daleszyc przez Cisów po Łagów, Raków). Też pieknie , głownie lasami (bardziej lajtowo).
Vrzechu Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Witam! Bardzo polecam przy pięknej pogodzie zawitać w rejony miejscowości Radkowice, Bronkowice, Śniadka, Sieradowice tereny co prawda asfaltowe, ale widoki przepiękne! aż wstyd przyznać, że całe dzieciństwo spędzałem tam u dziadków a dopiero teraz odkryłem co miałem tuż pod nosem
Gość Opublikowano 1 Marca 2018 Opublikowano 1 Marca 2018 Jak tylko puszczą mrozy to znow sie wybieramy w Świętokrzyskie, ale asfalty raczej staramy sie omijać szerokim łukiem
Rekomendowane odpowiedzi