Skocz do zawartości

MERIDA SCULTURA 200-300-400. Opinie.

maszkara72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.Czy ktoś z Was posiada lub miał szosę merida 200,300 lub 400?Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych modeli.Czy są warte zainteresowania?Jaka jest geometria tych ram,czy w miarę dobrze na nich się jeździ?

Opublikowano (edytowane)

Jednemu będzie się jeździć dobrze, drugiemu nie. Jednakże jak dobierzesz odpowiedni rozmiar ramy i dokonasz - dla początkującego nawet według poradników w internecie - bike fitting to będzie Ci się jeździć wygodnie na większości rowerów szosowych. Z tego co widzę jest to bardzo wygodna geometria, o czym świadczy m.in wysoka główka ramy, czyli szosówka Endurance.

Zależy jeszcze o jakiej kolekcji rowerów mówisz, 2015-2018. Najnowsza odsłona 2018 z tego co widzę nie ma podkładek dystansowych pod mostkiem, więc nie będziesz miał zbyt wiele możliwości ustawienia swojej pozycji za kierownicą. Ja w swojej szosówce miałem 4 podkładki, z czasem jak przyzwyczaiłem się do takiej pozycji i już się nieco rozciągnąłem (po przesiadce z roweru crossowego, gdzie siedziałem jak w fotelu), to przełożyłem 2 na górę na mostek, przez co teraz mam nieco lepszą pozycję aerodynamiczną i jeździ mi się jeszcze wygodniej.

Osprzęt tych rowerów jak najbardziej na plus, to samo rama i widelec.

A no i najważniejsze - rower musi Ci się podobać! ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Chodzi mi o te modele podane wyżej z roku 2017,czyli ubiegłego.Ładnie wyglądają,a poza tym to Merida.Firma,która jednak może więcej zaoferować niż polski Kross.i coś znaczy na rynku kolarstwa.

Opublikowano

Jak Ci się podoba, to dopieraj teraz odpowiedni rozmiar i czerp przyjemności z jazdy ;) Godna uwagi jest 300 oraz 400 jeśli chodzi o osprzęt. Z doświadczenia Ci powiem, że niżej bym już nie schodził (poniżej Tiagry).

Opublikowano (edytowane)

Takim moim punktem odniesienia do szos był na początku kross vento 3.Ale poszukałem,poszperałem słuchałem porad innych forumowicżów na tym forum,oraz na innym i na ,,placu boju" pozostały vento 3 i merida scultura.Jeśli chodzi o meridę to Masz rację,że minimum tiagra.Poza tym scultura 300 na tiagrze i 400 na 105 ślicznie wyglądają,

Edytowane przez maszkara72
Opublikowano

Ja również szukam szosy, mojej pierwszej z raczej wygodniejszą mniej agresywną sylwetką i biorę pod uwagę właśnie Meride Scultura 400 2017 - w ten weekend pochodzę po mieście może znajdę w którymś sklepie tą Meride żeby "przymierzyć". Ewentualnie Canyon Endurance 6.0, ale oni nie mają sklepów stacjonarnych :/

Opublikowano

Siemka.Mam pytanko związane z tym zdjęciem: to jest merida scultura 200.Osprzęt w tym rowerze to shimano sora.Czy korba jest od grupy sora,czy jest jakaś poza grupowa?Bo wygląda inaczej niż typowe korby sory.

i-rower-merida-scultura-200-czarny-zielony-2017.jpg
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, maszkara72 napisał:

Siemka.Mam pytanko związane z tym zdjęciem: to jest merida scultura 200.Osprzęt w tym rowerze to shimano sora.Czy korba jest od grupy sora,czy jest jakaś poza grupowa?Bo wygląda inaczej niż typowe korby sory.

Jest to pozagrupowa szosowa korba od Shimano R345 - nie zalicza jej się do żadnej z grup, czy to np. Sora czy 105. To najbardziej podstawowy model szosowej korby 2x9 na Octalink (wielowypust).

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Posiadam model Merida Scultura na rok 2016, przejechałem na nim w ciągu niecałych 2 lat użytkowania roweru ok.26 tysięcy km - dla mnie ten rower jest spełnieniem marzeń. Wciągu tego czasu rower sprawował się świetnie , mycie czyszczenie - wymiana łańcucha,  kasety, linki o tylnej przerzutki, no oczywiście opon to jedyne rzeczy które w nim robiłem.

scultura_400_matt-black_signal-red_grey_1800.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od początku sezonu 2017 jestem w posiadaniu scultury 200( rocznik 2017 :) ) . Nie mam wielkiego obeznania z rowerami szosowymi,  dla mnie ten rower jest genialny. Dwusetka ma sztywną, dobrą ramę, z bardzo dobrym, wewnętrznym prowadzeniem linek (samą jakość pancerzy oraz linek oceniam na mierny). Koła, jakoś dziwnie plecione, są naprawdę wytrzymałe, tzn. trzeba wjechać w spory ubytek w nawierzchni, żeby coś się skrzywiło ( dobre koła, oczywiście, jak na tą półkę, nie mam z nimi większych problemów, ładnie się kręcą, po kilku k kilometrów pojawiły mi się luzy na piastach.). Co do samej korby, wygina się przy mocnych interwałach, zmiany przełożeń z przodu są.. upierdliwe przy sprintach czy podjazdach.  Moim zdaniem rower jest świetny ! Jeżeli macie jakieś pytania, dotyczące mojej strzały, z przyjemnością udzielę na nie odpowiedzi.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam,

Do mnie wczoraj przyszła Scultura 300 2018. Zwróćcie uwagę na rozmiar można się przejechać bo Merida ma inne oznacznia 52 itd. Stack i reach jest w dokumentacji na stronie.
Co do podkładek na sztycę to są, niema ich tylko na zdjęciach producenta.

Rower trzeba dokładnie przejrzeć przed wyruszeniem w trasę, dobrze, że obejrzałem filmik Szaja o nowych rowerach ;)
Niestety dodatkowo regulacji wymagały przerzutki przednia i tylna. Koła na szczęście prościutkie, 0 bicia.
Merida nie dodaje niestety żadnych narzędzi do pudełka więc trzeba się zaopatrzyć w swoje.

Wrażenia z jazdy, super :) No i wygląda przepięknie w szarym malowaniu, jest zdecydowanie ciemniejsza niż na zdjęciach producenta, a zielony bardziej jaskrawy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,
Do mnie wczoraj przyszła Scultura 300 2018. Zwróćcie uwagę na rozmiar można się przejechać bo Merida ma inne oznacznia 52 itd. Stack i reach jest w dokumentacji na stronie.
Rower trzeba dokładnie przejrzeć przed wyruszeniem w trasę, dobrze, że obejrzałem filmik Szaja o nowych rowerach
Niestety dodatkowo regulacji wymagały przerzutki przednia i tylna. Koła na szczęście prościutkie, 0 bicia.
Merida nie dodaje niestety żadnych narzędzi do pudełka więc trzeba się zaopatrzyć w swoje.
Wrażenia z jazdy, super  No i wygląda przepięknie w szarym malowaniu, jest zdecydowanie ciemniejsza niż na zdjęciach producenta, a zielony bardziej jaskrawy.
Witam też noszę się z zamiarem kupna tego rowerku a dokładnie 300 .Mam już co prawda meride spider 2 fitness na tiagra 4700, i spisuje się ok. Ale mam problem bo nie mam gdzie przymierzyć się do scultury,może doradzice jakie macie rozmiary ram , ja mam 173cm i myślę że 50.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Od początku sezonu 2017 jestem w posiadaniu scultury 200( rocznik 2017 ) . Nie mam wielkiego obeznania z rowerami szosowymi,  dla mnie ten rower jest genialny. Dwusetka ma sztywną, dobrą ramę, z bardzo dobrym, wewnętrznym prowadzeniem linek (samą jakość pancerzy oraz linek oceniam na mierny). Koła, jakoś dziwnie plecione, są naprawdę wytrzymałe, tzn. trzeba wjechać w spory ubytek w nawierzchni, żeby coś się skrzywiło ( dobre koła, oczywiście, jak na tą półkę, nie mam z nimi większych problemów, ładnie się kręcą, po kilku k kilometrów pojawiły mi się luzy na piastach.). Co do samej korby, wygina się przy mocnych interwałach, zmiany przełożeń z przodu są.. upierdliwe przy sprintach czy podjazdach.  Moim zdaniem rower jest świetny ! Jeżeli macie jakieś pytania, dotyczące mojej strzały, z przyjemnością udzielę na nie odpowiedzi.
Cześć a jak z rozmiarowka bo ja to jestem na pograniczu między S a S/M mam 173cm i dylemat

Opublikowano

Mam 178 cm wzrostu przy rozmiarze M/L. Ważną kwestią jest wewnętrzna długość nogi :) . 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam 178 cm wzrostu przy rozmiarze M/L. Ważną kwestią jest wewnętrzna długość nogi  . 
A jaką masz długość nogi ?

Opublikowano
Od początku sezonu 2017 jestem w posiadaniu scultury 200( rocznik 2017 ) . Nie mam wielkiego obeznania z rowerami szosowymi,  dla mnie ten rower jest genialny. Dwusetka ma sztywną, dobrą ramę, z bardzo dobrym, wewnętrznym prowadzeniem linek (samą jakość pancerzy oraz linek oceniam na mierny). Koła, jakoś dziwnie plecione, są naprawdę wytrzymałe, tzn. trzeba wjechać w spory ubytek w nawierzchni, żeby coś się skrzywiło ( dobre koła, oczywiście, jak na tą półkę, nie mam z nimi większych problemów, ładnie się kręcą, po kilku k kilometrów pojawiły mi się luzy na piastach.). Co do samej korby, wygina się przy mocnych interwałach, zmiany przełożeń z przodu są.. upierdliwe przy sprintach czy podjazdach.  Moim zdaniem rower jest świetny ! Jeżeli macie jakieś pytania, dotyczące mojej strzały, z przyjemnością udzielę na nie odpowiedzi.
Witam powiedz jaki masz rozmiar ramy ja mam 173cm i noga 83 cm i 52 czy 54

Opublikowano
Witam,
Rower trzeba dokładnie przejrzeć przed wyruszeniem w trasę, dobrze, że obejrzałem filmik Szaja o nowych rowerach
Wrażenia z jazdy, super  No i wygląda przepięknie w szarym malowaniu, jest zdecydowanie ciemniejsza niż na zdjęciach producenta, a zielony bardziej jaskrawy.
Witam a co z tymi rozmiarami bo też się przymierzam do kupna i w sumie patrzę na tabele rozmiarów i nic nie kumam 52 to niby 53 a 54 to 56 sam już nie wiem

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Nie patrzyłbym na numerki, tak jak mówi w swoich filmikach Szaj, skorzystaj z kalkulatora na https://www.competitivecyclist.com/ i do tego dobierz rozmiar.|
Różni producenci różne oznaczenia rozmiarów.

Na YT Szaja jest sporo filmików o doborze rozmiaru, a później fittingu - polecam obejrzeć wszystkie i po pomiarach sprawdzić stronę producenta ponownie.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

ja mam sculture 300 rozmiar S/M mam 172 cm wzrostu i jestem zadowolony jedyna rzecz co wymieniłem to hamulce i dalem sobie dluzszy mostek 

Edytowane przez ep09gregory
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam od miesiąca sculture 400 2017 r. czy ktoś ma patent na linki szczególnie od przerzutek bo przy jeździe pod górkę stając na pedały kolanami uderza się o nie czy ktoś sobie z tym jakoś poradził ? ogólnie rowerek bardzo fajny na  razie to jest jedyny minus jaki zauważyłem 

Opublikowano (edytowane)

E: Dobra sprawdziłem. Wewnętrzne prowadzenie linek i durne wejście w ramę "od góry". Możliwe, że są za długie więc skrócić. Jeśli nie ma z czego to spiąć

Edytowane przez SzpiceR
Opublikowano

Raczej widzę że jest możliwość skrócenia dzięki za podpowiedź!