Skocz do zawartości

kolano , scięgno , ból

Misterrajt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jedyny poważny ból z jakim się spotykam na dłuższych trasach (które robię bardzo rzadko 100>km),

to ból po zewnętrznej dolnej , tylnej części kolana - tam gdzie wyczuwamy te duże ścięgno podkolanowe??? łączące kolano z udem.

Czy jest jakiś sposób na unikniecie go? Przypuszczam , że osoby trenujące często nie odczuwają go , ale ja- amator chciałbym w przyszłości go uniknąć.

Opublikowano

@PrzeLuka dzięki, ale przeceniasz moje umiejętności 😉

@Misterrajt

Czy w następstwie tego bólu zauważasz jakieś zmiany w miejscu bólu? 

Czy podczas tego bólu lub jakiś czas po nim puchnie Ci kolano? 

Czy doświadczyłeś kiedykolwiek urazu kolana i okolic? 

Jeździsz w butach z zatrzaskami? 

Opublikowano
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

dzięki, ale przeceniasz moje umiejętności

Wiesz więcej niż ja wiec po co chodzić na okrętkę skoro można od razu udać się do źródła ;)

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Franz Mauer napisał:

@PrzeLuka dzięki, ale przeceniasz moje umiejętności 😉

@Misterrajt

Czy w następstwie tego bólu zauważasz jakieś zmiany w miejscu bólu? - absolutnie nie

Czy podczas tego bólu lub jakiś czas po nim puchnie Ci kolano?-  absolutnie nie

Czy doświadczyłeś kiedykolwiek urazu kolana i okolic? -absolutnie nie

Jeździsz w butach z zatrzaskami?  - nie ale mam szerokie pedały

Wydaje mi się, że to nadwyrężenie powstaje w momentach, kiedy wstaję na parę sekund na zgiętych kolanach aby przewietrzyć wiadomo co.

Ewentualnie od tego, że  czasami staję całym ciężarem na 1 nodze aby dać odpocząć wiadomo czemu.

Edytowane przez Misterrajt
Opublikowano

Wygląda na to, że mamy do czynienia z typowym zmęczeniem materiału. Często dzieje sie tak również z powodu zbyt słąbych jeszcze na taką trasę mięśni czwrogłowego i dwugłowego uda. Być może za jakiś czas te bóle miną, gdy nogi przyzwyczają się do takich odległości. Podczas pedałowania kontroluj również ułożenie nóg, tym bardziej na platformach. U mężczyzn widoczna jest tendencja do uciekania kolan i stóp na zewnątrz, a uda powinny być ustawione równolegle do stóp, stopy w miarę prosto do kierunku jazdy (bywają odchyłki) lub kolana powinny lekko zachodzić do osi roweru. O ile przy krótkich odcinkachabyć może nie odczuwałeś dyskomfortu to przy dłuższej jeździe i zmęczeniu wyszły pewne techniczne niedociągnięcia. Miałem podobnie, ale musiałem się nauczyć kontrolować nogi. Teraz jest mi łatwiej,bo jeżdżę w zatrzaskach.

Jednak pomimo wszystko sprawdziłbym ustawienia siodełka, ponieważ czasem delikatna korekta np. wysokości siodełka rozwiązuje całkowicie problem. Zmierz sobie wewnętrzną długość nogi od stopy do pachwiny, następnie pomnóż przez 109% i otrzymany wynik wyznaczy Ci wysokość siodełka od osi pedału do szczytu siodełka. Pamietaj tylko, aby ramię korby wraz z rurą podsiodłową tworzyły jedną linię.

Opublikowano

Raczej doświadczony. Zdecydowanie wolałbym nie być ;)