Gość Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Siemka, Opiszę problem najdokładniej jak umiem, by pomóc wam w lokalizacji problemu. Osprzęt: Korba Alivio FC 4060 Kaseta HG 300 Przerzutka Acera M3000 Shadow Łańcuch Deore HG 53 Suport Shimano SM-BB52 Podczas trasy na jakimś 55 kilometrze trafiłem na odcinek w którym był sypki piach. Nie dało się ominąć i jakoś przejechałem te max 100m. 500m dalej miałem robić przystanek i przy okazji oczyściłem napęd. Zjadłem po czym ruszyłem w drogę. Podjarany dalszą jazdą podrzuciłem rower na koło i trzask. Coś jakby łańcuch przeskoczył o zęba dalej. Od tego momentu rower chodził jak młynek do pieprzu. Przejechałem wolno kilkaset metrów gapiąc się co tu mogło się podziać stwierdzając, że łańcuch chodzi ładnie, biegi też. Zatrzymałem się i zacząłem sprawdzać czy są luzy. Zlokalizowałem luz na korbie. Minimalny, ale był. Jeszcze raz wyczyściłem napęd, rozkręciłem korbę, wyczyściłem całe ramię, mufę i nasmarowałem (dobrze, że miałem ze sobą komplet narzędzi w plecaku). Po złożeniu nic się nie zmieniło. Gdy nie naciskałem na pedały utrzymując tempo to jakoś chodził. Gdy tylko przyspieszałem rower chrobotał jakby brzydko zbierał łańcuch albo nie wiem, łopata żwiru w napęd. Wróciłem i w garażu sam rozebrałem cały napęd. Kąpiel łańcucha, rozebrałem przerzutkę, zdjąłem kasetę, korbę i nasmarowałem całość po raz kolejny. Nic to nie dało. Ba, nawet zauważyłem, że cały napęd jest wyraźnie głośniejszy niż przed zdarzeniem oblepiony w piasku. Oddałem do serwisu. Niestety tam nie zlokalizowali usterki i rower wrócił w moje ręce. Sam przymierzam się by zaraz iść i samemu spróbować kolejny raz. Wnioski: 1 Dźwięk słychać wyraźnie z tyłu. 2 Gdy kręcę napędem na wieszaku słyszę, że dolne kółko przerzutki chodzi głośniej i nie zbiera tak cichutko jak to wyżej. 3 Gdy złapię kasetę na zdjętym kole to mogę zobaczyć jej minimalny ruch, ale to najprawdopodobniej samo łożysko bębenka (dosłownie mini mini luz) 4 Myślę, że korba jest ok. Nie ma luzów i chodzi ciszej, chociaż gdy puszczę ją bez łańcucha to chodzi leciutko, ale słyszę ziarenka piasku w łożyskach. Tym też chciałbym się zająć. 5 Myślę, że winowajcą może być łańcuch ( niby nowy, bo ma ze 150km), ale może coś naciągnąłem, albo coś z tą przerzutką chociaż, dwa razy już ją rozebrałem czyściłem i smarowałem. Ostatnie co przychodzi mi do głowy to może w bębenku coś się rozleciało. Tego nie sprawdzałem. Życie, życie. Kilka dni temu pomogłem jednej starszej osobie spotkanej na trasie zrobić rower, a dziś sam potrzebuję pomocy. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Gość
hanus Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Luzy na korbie masz nadal?Rozumiem, że podczas wheelie coś strzeliło / przeskoczyło? Skoro masz świeży łańcuch i zębatki w korbie, oraz kasetę w dobrym stanie to najprawdopodobniej przepuścił bębenek. Sytuacja się powtórzyła?Skoro mówisz, że słyszysz, że tylna przerzutka działa głośniej to może krzywy hak? I stąd głośna praca napędu?Może jakiś jakoś film ukazujący problem?
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Mam filmik zrobiony nawet w 4k moim note8 tylko jak go wam wrzucić? Youtube? Trochę waży
Red Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Na YT będzie okej ale czemu w 4K to nie mam pojęcia
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Z przyzwyczajenia Zaraz będzie. Dodaje się. Polecam założyć słuchawki, bo może nie być wyraźnie słychać. Moim zdaniem brzydko zbiera łańcuch kaseta. Dziwnie jakoś go podnosi przy podbieraniu. Normalnie napęd był ledwie słyszalny.
hanus Opublikowano 6 Stycznia 2018 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Kolego zrób zdjęcie tylnej przerzutki ;-) Coś mi się wydaje, że jest krzywy hak.
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Gość
hanus Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Wydaje mi się, że jest prosty, choć mogłeś zrobić zdjęcie jeszcze bliżej koła. Chodzi mi o te pierwsze. A przełożenia na kasecie ładnie się zmieniają?
Gość Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Prosty jest, zmieniłem na zapasowy i to samo. Ściągam wszystko łącznie z korbą i zabieram do domu. Rozbiorę całość i wyczyszczę na sucho. Ma być sterylnie. Sprawczę naciągnięcie łańcucha. Nie mam tylko kluczy do bębenka. Dam znać jak skończę Napęd mam prosty, bo brak przedniej przerzutki.. musi działać.
hanus Opublikowano 7 Stycznia 2018 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Do bębenka potrzebny tylko imbus 10, albo 12. Jak rozbierzesz to możesz zdjąć jedną podkładkę, wtedy powinien wyeliminować się luz na bębenku.
Rekomendowane odpowiedzi