Skocz do zawartości

Klamkomanetka do szosy - co wybrać?

Kuboll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, popsuła mi się lewa klamkomanetka  shimano 105 5500. Chcę kupić nową do napędu 3x9. Korba ma tarcze 52/42/30.

Potrzebuję czegoś w dobrej cenie i bedzie mieć też trymowanie. Wstępnie wpadła mi w oko Sora 3503 ale nie wiem czy ma ona trymowanie i czy bedzie poprawnie działała z przerzutką i korbą. Sora pasuje mi pod względem ceny na moje aktualne możliwości. 

Proszę o poradę jaką klamkę wybrać.

Edytowane przez Kuboll
Poprawka
Opublikowano

Chodzi ci o 3500? 3503 jest pod prostą kiere.
Mam 3500 ale pod dwie tarcze i posiada trymowanie. Ogólnie jestem z tej grupy zadowolony ;-)

Ireneusz Maśliński
Opublikowano

Jeździłem na Sora z trzema blatami, ma trymowanie, spisywała się dobrze, to był ten starszy model z linkami wychodzącymi prostopadle 

Opublikowano
Godzinę temu, hanus napisał:

Chodzi ci o 3500? 3503 jest pod prostą kiere.

Jest ST-3503 i SL-3503. Pierwsze to klamkomanetka szosowa do trzech blatów, drugie manetka na prostą kierownicę

• Lubię to! 1
Opublikowano

Słusznie. Ostatnia cyfra pewnie oznacza 3 blaty :-P

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o klamkomanetke szosową na 3 blaty typ ST. Skoro ma trymowanie i piszecie o niej dobrze to ją  biorę 😀 Dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano

Będziesz jeździł z różnymi klamkomanetkami?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, firefoks napisał:

Będziesz jeździł z różnymi klamkomanetkami?

Taki miałem zamiar. Może finalnie kupię klamkomanetke 105 5703 ale muszę $ uzbierać.  Takich 105 jak mam obecnie to juz się nie kupi nowych a używanej nie chcę. 

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano (edytowane)

Przemyślałem wczoraj sprawę, przekopałem internet i będę inwestował w komplet klamkomanetek Sora ST R3003 + R3000. Z tego co widziałem w katalogu shimano to ta Sora ma opcję dla napędu 3x9. Na razie nie jeżdżę więc jak tylko będzie kasa to ogarnę temat. Co sądzicie warto iść w te klamki?

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano
6 godzin temu, Ireneusz Maśliński napisał:

Jest także Tiagra trzy rzędowa z przodu, możesz ją rozważyć. 

https://ctbike.pl/shimano-tiagra-st-4703-klamkomanetka-dzwignia-przerzutek-hamulca-szosowa-lewa-3rz.html

Dzięki za propozycję. Ta Tiagra, jeśli się nie mylę, występuje tylko w konfiguracji 3x10 a ja potrzebuję 3x9.

Zdecydowałem się na te klamkomanetki, chcę kupić komplet bo jest w dobrej cenie:

https://www.rowertour.com/p/57162/shimano-st-r3000-sora-klamkomanetki-szosowe-3x9-rz

Mam do Was kilka pytań:

-czy będą one współpracowały z przerzutkami 150 serii 5500,

- czy obsłużą korbę 52/42/32 (czy to zależy tylko od przerzutki?),

- czy mają trymowanie,

- czy ktoś kupował w tym sklepie i może go polecić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nieznam odpowiedzi na twoje pytania lecz wiem że da się mieć napęd 9r z 10r klamomanetka. Ja bym kupił 10 i jakbym wymieniał bym przerzutke na 10 bo by śie np zepsul to już bym miał manetke które to obsłuży. Niewiem jak z tiagrom bo słyszałem że jest kompatybilna tylko z samą sobom ale niewiem do końca

Opublikowano
6 minut temu, lukster52 napisał:

Nieznam odpowiedzi na twoje pytania lecz wiem że da się mieć napęd 9r z 10r klamomanetka. Ja bym kupił 10 i jakbym wymieniał bym przerzutke na 10 bo by śie np zepsul to już bym miał manetke które to obsłuży. Niewiem jak z tiagrom bo słyszałem że jest kompatybilna tylko z samą sobom ale niewiem do końca

Klamkomanetka na 10 przełożeń obsłuży 9r ale będzie mieć o 1 "klik" więcej i może powodować spadanie łańcucha.

Opublikowano

2x9 R3000 mają trymowanie,

jak odpowiednio wyregulujesz zakres tylnej przerzutki to nie wrzucisz ostatniego biegu,  ważne by ustawić to tak by nie dało się wrzucić biegu po najwyższej zębatce z tyłu,

Opublikowano

A czy R3000 pozwalają na wrzucanie/zrzucanie kilku biegów z tyłu 1 klikiem?

Opublikowano (edytowane)

na tyle, z cięższych przełożeń na lżejsze można po 2 biegi, z lżejszych na cięższe po 1 (chyba wszytki shimano tak mają?)

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano

3500 można o 3 redukować więc i w nowszej pewnie też ;-)

Opublikowano

u mnie R3000 jak miałem niewyregulowaną to z najmniejszej potrafiła zredukować o 3 biegi, ale dalej redukowała już tylko o 2 biegi, po regulacji z każdej pozycji redukuje po 2; ja ich używam od niecałych 2 tygodni, zapytaj @m4rvell0us on 2x9 R3000 miał dłużej,

Opublikowano

Heja, dziś po 3 godzinach dłubania udało mi się reanimować popsutą stopiątkę. Okazało się, że koncówka sprężyny która odpowiada za powrót dźwigni hamulca do pozycji wyjsciowej wypadła z wypustki utrzymującej ją w napięciu. Klamka przez to była luźna i nie odbijała bo sprężyna nie była napięta. Ciężko jak cholera było ją naciągnąć i w takim stanie złożyć klamkę do kupy ale się udało. Póki co klamkomanetka działa. Ciekawe tylko jak długo?  Zakup sory r3030 odkładam na razie w czasie, dopóki 105 działa. 

Dziękuję Wam za pomoc w tym temacie. Jak będę musiał wymienić klamkomanetki, to wiem na jakie 😀

Pozdrawiam 

🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲🚲