Skocz do zawartości

Wycena siodła

Berglion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy bicykliści :)

Niecały miesiąc temu udało mi się nabyć fantastyczną maszynę w bardzo przystępnej cenie. Wraz z moim nowym jednośladem było siodło (nie fabryczne, przynajmniej w tym modelu :p) PROLOGO Scratch 2 Space który dowiedziałem się że poprzedni właściciel przełożył ze swojego drugiego roweru Author Charisma 55. Rower kupowałem z przebiegiem +/- 6tys. km ale nie wiem ile siodło było używane dlatego zakładam że może mieć podobny przebieg. Siodło jest w bardzo dobrym stanie, brak rys na obiciu, zadrapań, jedynie z tyłu kawałek białej farby (czy cokolwiek tam jest :p) już się zaczyna wycierać przez co widać spod niej czarne obicie. Bardzo mi przykro że moje siedzenie nie pasuje do niego absolutnie pod żadnym ustawieniem bo wygląda wręcz obłędnie dlatego myślę o jego odsprzedaży. Jak myślicie ile mogę za nie zawołać :)?

1515179829447-1738635484.jpg
Opublikowano

Trudno powiedzieć. Jak jest w bardzo dobrym stanie to może połowa ceny nowego ale podejrzewam, że i tak poszło by za mniej np. 1/3. Używka jednak to używka. Przebieg właściwie nie wiadomy i ciekawe jak mocno jest wygniecione pod tyłek poprzedniego właściciela. 150 zł ale reki obciąć sobie nie dam ;)

Opublikowano

Ogólnie z używanymi częściami, jest tak, że jeśli chcesz je sprzedać a nie sprzedawać, to cena musi oscylować w okolicach 50% przedmiotu nowego. Jeśli masz coś co jest w bardzo dobrym/idealnym stanie to możesz podnieść cenę do 60-70%. Jeśli masz coś nowego (np. części zdjęte z nieużywanego roweru, kupione ale nie użyte itp) to możesz zawołać ok 75-80% ceny początkowej. Powyżej tej wartości chyba wolałbym kupić rzeczy nowe z gwarancją, a nie używane. Trzymam się takich zasad i raczej nie mam problemów ze sprzedażą rzeczy.